Την πρόθεση της δημοτικής αρχής να ξεκαθαρίσει το πρόβλημα με την φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών που έρχονται στο νησί μας, ανακοίνωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Προσχολικής Αγωγής, Οικολογίας, Ισότητας και Μετανάστευσης κ. Στράτος Καρίκης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι, με αφορμή και την υπάρχουσα κατάσταση στα παλαιά σφαγεία, τόνισε:
«Θα το πω ξεκάθαρα: εξαρχής, είχαμε δηλώσει ότι η Ρόδος δεν είναι πέρασμα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Αυτή την στιγμή, η άτυπη δομή στα σφαγεία φιλοξενεί κυρίως, μετανάστες. Και να ξεκαθαρίσουμε ότι το μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα αφορά άλλα νησιά. Και η Ύπατη Αρμοστεία που επισκέφθηκε τον δήμαρχο, πρόσφατα, ζήτησε την δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου. Εμείς όμως, έχουμε μια κάθετη γραμμή σ’ αυτό, χωρίς όμως να σημαίνει ότι βρισκόμαστε μακριά από την παροχή φιλοξενίας. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα είμαι σε μόνιμη επαφή με τους εθελοντές και με το λιμεναρχείο. Ξέρω ότι ο χώρος δεν είναι ο ενδεδειγμένος αλλά μπορούμε να παρέχουμε τα βασικά, όπως ρούχα, τρόφιμα και στέγη. Όσον αφορά στα προβλήματα με το νερό και την αποχέτευση, έχουμε στείλει συνεργείο της ΔΕΥΑΡ να αποκαταστήσει το πρόβλημα. Απλά, προσπαθούμε σε εθελοντική βάση, να προχωρήσουμε».
Ο κ. Καρίκης ανέφερε πως κάποιοι επιχειρηματίες που έφερναν συστηματικά τρόφιμα στην δομή, ζήτησαν από την δημοτική αρχή να προχωρήσει σε διαγωνισμούς και να αναλάβουν την σίτιση. Αυτό όμως, επειδή απαιτεί την ύπαρξη ολοκληρωμένης δομής (hot spot) η δημοτική αρχή, θέλει να το εξετάσει υπό άλλους όρους με στόχο την μόνιμη και συστηματική βάση της σίτισης.
«Ο Δήμος θα ενισχύει εθελοντικά την δομή αυτή αλλά να δημιουργηθεί hot spot. Η Ρόδος είναι πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός και δεν μπορεί να φιλοξενήσει τέτοιες δομές.
Τα πράγματα θα συνεχιστούν ως έχουν. Κακώς κατηγορηθήκαμε. Όλοι μας κι εγώ προσωπικά, σεβόμαστε την τεράστια προσφορά των εθελοντών και των κ.κ. Μαντικού και Καραγιάννη. Θα είμαστε δίπλα στους εθελοντές (προς το παρόν)».
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Στην ενημέρωσή του για την κατάσταση στις σχολικές μονάδες που επικρατεί στο νησί, ο κ. Καρίκης επισήμανε τα εξής: «Έχουν καταγραφεί όλα τα δεδομένα των σχολείων. Και μετά τις νεροποντές της 25ης Νοεμβρίου και 11ης Δεκεμβρίου, παρουσιάστηκαν προβλήματα σε πολλά σχολεία, τα οποία έχουμε καταγράψει, έχουμε εντοπίσει και μεθοδεύουμε τις λύσεις. Αφορά δύο κατηγορίες τεχνικών προβλημάτων: τα μικρά –τα οποία άμεσα, με το νέο προϋπολογισμό και την εκταμίευση χρημάτων στην Α’ βάθμια και Β’ βάθμια Σχολική Επιτροπή, μέσα από διαδικασίες προσφορών μέχρι 5.800 ευρώ θα ενταχθούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Κάθε σχολείο θα έχει κι ένα μικρό έργο, έστω κατ’ ελάχιστο. Όλα θα ανακοινώνονται συστηματικά ενώ για τις μεγάλες παρεμβάσεις, ήδη είναι ενήμερες οι τεχνικές υπηρεσίες το Δήμου Ρόδου για να ενταχθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Βέβαια, δεν μπορούν να καλυφθούν όλα αλλά θα γίνει προγραμματισμός για το 2020-2022. Όλα τα σχολεία, την επόμενη διετία θα αλλάξουν όψη! Κι αυτό, γιατί ήδη ο προϋπολογισμός που αφορά τις σχολικές μονάδες, συνεχώς θα αυξάνεται».
Ο αντιδήμαρχος επισήμανε πως υπάρχουν πολλά θέματα μονώσεων που κανονικά θα έπρεπε να είχαν λυθεί από το καλοκαίρι και τώρα, αυτή την περίοδο είναι δύσκολο να γίνουν αποκαταστάσεις λόγω καιρικών συνθηκών. Ωστόσο, διαβεβαίωσε πως θα γίνουν παρεμβάσεις σε όλα τα κτήρια, ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Είπε ακόμη ότι είχε συνεργασία με τον αντιπεριφερειάρχη Παιδείας κ. Γιάννη Κρητικό, με τον οποίο συζήτησαν τα θέματα με στόχο να γίνει ο κατάλληλος προγραμματισμός μαζί με την ΠΝΑι ώστε ‘να αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ’ για τα κτήρια καθώς, οι διαθέσιμοι πόροι για το Νότιο Αιγαίο είναι ύψους 8εκ. ευρώ περίπου αλλά η Ρόδος θα έχει ένα μικρό μερίδιο.
«Κατόπιν συνεννοήσεως με τον δήμαρχο Ρόδου, θα προχωρήσουμε σε κατασκευές μέσω ΣΔΙΤ. Περίπου 9 νέα κτήρια θα κατασκευαστούν με την μέθοδο ΣΔΙΤ σε βάθος τριετίας» ανέφερε.
Πέραν του σχεδιασμού, να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τον κ. Καρίκη, άλλαξε και ο τρόπος κατανομής των χρημάτων από κεντρικούς πόρους, όπου σε αντίθεση με την λειτουργία των προηγούμενων σχολικών επιτροπών, δεν παρακρατείται ούτε ένα ευρώ, πλέον. «Τα σχολεία έχουν λάβει σημαντικά ποσά, από 1.000 – 5.000 ευρώ ανά κατανομή ενώ μοιράσαμε, τα χρήματα για το πετρέλαιο θέρμανσης και τα χρήματα για να πληρωθούν οι καθαρίστριες. Θα ακολουθήσει η τακτοποίηση των κυλικείων. Δεν θέλουμε να νιώθει κανένα σχολείο αδικημένο», ανέφερε.
Όπως ανακοίνωσε, τέλος, θα δημιουργηθεί και μία ιστοσελίδα όπου θα ξεκινήσει μια άμεση επικοινωνία με τους πολίτες για τα σχολεία ενώ θα αναρτώνται όλες οι εργασίες και διαδικασίες αναλυτικά.
Αν οι προχειρες δομές που υπάρχουν τωρα στο νησί μετατραπουν σε μονιμες εγκαταστάσεις με ευκολίες ξενοδοχειακών μονάδων , αυτό σημαίνει για τους λαθρομετανάστες, ΕΛΑΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΙ, ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ.