Η περίοδος των γιορτών είναι συνυφασμένη με τη χαρά, την αφθονία, την προσμονή. Το ευχάριστο κλίμα που τις συνοδεύει μας παρακινεί όλους να διασκεδάσουμε, να «ελαφρύνουμε» από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Ωστόσο συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο που όλοι μας οφείλουμε να διαχειριζόμαστε τις υπερβολές, στις οποίες προβαίνουμε κατά τη διάρκεια των γιορτών, υπερβολές που ελλοχεύουν κινδύνους και αγγίζουν τα όρια της εξάρτησης. Είναι σύνηθες φαινόμενο κατά τη διάρκεια των εορτών η υπερβολική χρήση παράνομων ουσιών, αλκοόλ, τζόγου και η υπερκατανάλωση φαγητού.
Για ποιους λόγους ένας ενήλικας ή έφηβος εμφανίζει εξαρτητική συμπεριφορά; Αρχικά για προσωπικούς λόγους. Η χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, η έλλειψη κοινωνικών συναναστροφών και διαπροσωπικών σχέσεων, οι χαλαροί οικογενειακοί δεσμοί, η μοναξιά, η κατάθλιψη και γενικότερα αδιέξοδα που λειτουργούν ως ψυχοπιεστικοί παράγοντες. Έπειτα, κοινωνικοοικονομικοί λόγοι, όπως τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, το χαμηλό εισόδημα, ο ρατσισμός και ο κοινωνικός αποκλεισμός που υφίστανται κάποιες ομάδες πληθυσμού. Αυτή λοιπόν η περίοδος χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη για τα άτομα που αντιμετωπίζουν εθισμό σε κάποια εξάρτηση. Η επικρατούσα εορταστική διάθεση είτε τους παρακινεί να απομονωθούν και να βυθιστούν στη χρήση καθώς αισθάνονται έντονο το αίσθημα της μοναξιάς και της μελαγχολίας, είτε τους ωθεί στο να εκμεταλλευτούν την ευκολία της εύκολης πρόσβασης και της άμεσης διαθεσιμότητας, η οποία εξελίσσεται σε κατάχρηση.
Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, είτε λόγω της ύφεσης που υπέστη η χώρα μας από το 2010 είτε λόγω της πανδημίας, δημιούργησε κοινωνικές ανισότητες και έφερε στο προσκήνιο το άγχος της επιβίωσης για χιλιάδες ανθρώπους. Το άγχος, η πίεση ότι πρέπει να ταιριάξω σε ένα μοτίβο κοινωνικά αποδεκτό, επηρεάζει τα εξαρτημένα άτομα, στα οποία δημιουργούνται προσωπικά αδιέξοδα. Επιπλέον, την περίοδο των Χριστουγέννων, παρατηρείται έξαρση των ψυχικών ασθενειών. Άτομα καταθλιπτικά ή πάσχοντα από αγχώδεις και άλλες διαταραχές επηρεάζονται αρνητικά από την κοινωνική εξωστρέφεια που επιβάλλεται σχεδόν βίαια από τους γύρω τους με αποτέλεσμα να αισθάνονται ανεπαρκείς και να απομονώνονται. Είναι γεγονός ότι σε αυτό το διάστημα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία για λόγους ψυχικής υγείας αυξάνονται σημαντικά.
Μία άλλη εξάρτηση που παρατηρείται στους εφήβους είναι αυτή της εξάρτησης από το διαδίκτυο και ειδικά από τα κοινωνικά δίκτυα. Στις γιορτές τα παιδιά βρίσκουν πολύ ελεύθερο χρόνο που αντί να τον εκμεταλλεύονται δημιουργικά τον περνούν αποσβολωμένα μπροστά από την οθόνη. Επιδίδονται σε παιχνίδια, αναζητούν αμφίβολο και επικίνδυνο περιεχόμενο και αναπτύσσουν λανθασμένες διαπροσωπικές σχέσεις με τους γύρω τους. Η οριοθέτηση από πλευράς των γονέων κρίνεται επιτακτική πρωτίστως για τη διασφάλιση της ψυχικής τους υγείας και δευτερευόντως για τη διασφάλιση των προσωπικών τους δεδομένων. Σε όλες τις εξαρτήσεις είναι σημαντικό οι άνθρωποι που βρίσκονται στο οικογενειακό και ευρύτερο περιβάλλον αυτών των ατόμων να τους παρατηρούν και να τους παρακινούν να κινητοποιηθούν προκειμένου να αναζητήσουν βοήθεια. Η μοναξιά δεν είναι σύμμαχος για τα ευάλωτα άτομα, γι’ αυτό και η αναζήτηση βοήθειας και φροντίδας δημιουργεί βάσεις για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης που στοχεύει στη συνύπαρξη με τους άλλους.
Το Πολυδύναμο Κέντρο ΚΕΘΕΑ Καλύμνου απευθύνεται σε ενήλικους και έφηβους χρήστες παράνομων (ναρκωτικά) και νόμιμων εξαρτήσεων (αλκοόλ, τζόγο, διαδίκτυο) και τις οικογένειές τους.
Παρέχονται Υπηρεσίες:
· Πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης
· Σχολές γονέων
· Συμβουλευτικής θεραπείας για άτομα με προβλήματα εξαρτήσεων
· Συμβουλευτικής και υποστήριξης της οικογένειας του εξαρτημένου
· Επανένταξης
· Πραγματοποιούνται δράσεις ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης της τοπικής κοινωνίας μέσα από ενημερωτικές εκδηλώσεις
Στοιχεία επικοινωνίας
Πολυδύναμο Κέντρο ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ Καλύμνου
Ενορία Χριστού, Κτήριο (Πρώην ΚΑΠΗ)
Τηλ./Fax: 22430 – 24167
e-mail: kalymnos@kethea-ariadni.gr