Αναφορά στο πιο αυστηρό πλαίσιο που διέπει τον Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου σε σχέση με τις άλλες περιοχές της χώρας, έκανε χτες, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο δικηγόρος κ. Άκης Δημητριάδης –με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται από την συνεχιζόμενη απεργία των δικηγόρων αλλά και το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων Εφετείων.
«Αυτό σημαίνει ότι εμείς, δεν ακολουθούμε το πλαίσιο της Ολομέλειας, η οποία προτείνει κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες (όπως αποχές από το δημόσιο κ.λπ.)
Εμείς στη Ρόδο, έχουμε το προηγούμενο αυστηρό πλαίσιο, δεδομένου ότι σαν Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι μια σκέψη περί συγχωνεύσεων Εφετείων –η οποία συμπεριλαμβάνει και αυτό της Δωδεκανήσου, χωρίς βέβαια να λέει ούτε πού θα πάει, ούτε τι θα γίνει, ούτε με ποια κριτήρια. Εντούτοις, όταν υπάρχει μια τέτοια σκέψη περί συγχώνευσης Εφετείων, η οποία ενέχει τον κίνδυνο να μεταφερθεί η έδρα στην Σύρο (που θεωρητικά είναι η διοικητική πρωτεύουσα) είτε να έρθει στη Ρόδο, είναι ένα από τα αιτήματα του ΔΣΡ. Εμείς έχουμε ένα αυστηρό πλαίσιο που λέει ‘αποχή από οποιαδήποτε νομική ενέργεια, σε οποιοδήποτε κλάδο’. Ούτε εξώδικα, ούτε παράσταση στις αγωγές, ούτε καν επίδοση δικογράφων».
Σε ερώτηση τι μπορεί να συμβεί εάν υπάρξει αυτή η εξέλιξη και προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις των Εφετείων, ο κ. Δημήτριάδης, δήλωσε:
«Δεν θέλω ούτε καν να σκέφτομαι ότι υπάρχει περίπτωση, ναμεταφερθεί η έδρα του Εφετείου Δωδεκανήσου, εκτός Ρόδου. Πρώτον, διότι πληθυσμιακά η Δωδεκάνησος είναι πολύ μεγαλύτερη από όλα μαζί, και τις Κυκλάδες, δεύτερον, σκεφτείτε ότι με την καινούργια πρόταση που έχει γίνει στο νομοσχέδιο περί τροποποίησης του ποινικού κώδικα και του κώδικα ποινικής δικονομίας, όπου, συζητείται να απαγορευτεί η αναβολή πέραν της μίας φοράς από οποιονδήποτε την έχει ζητήσει, αυτό θέτει σε κίνδυνο –αυτομάτως- βασικές αρχές όπως π.χ. η επιλογή του νομικού παραστάτη.
Παράδειγμα, εάν η έδρα μεταφερθεί στην Σύρο, αυτό σημαίνει ότι οι δικηγόροι της Ρόδου που θα έχουν μια υπόθεση στο Εφετείο, θα πρέπει να μεταβαίνουν στην Σύρο για μία εβδομάδα, όπου θα γίνονται οι συνεδριάσεις όλων: Μικτά Ορκωτά, Εφετεία μέχρι Μονομελή Κακουργημάτων. Άρα, θα πρέπει να πηγαίνουμε την Σύρο και όταν θα λείπουν οι δικηγόροι από την Ρόδο, πέραν ότι δημιουργείται αναστάτωση, δεν θα μπορούμε να παριστάμεθα στα άλλα δικαστήρια. Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα. Αυτό που θα πρέπει να ληφθεί ιδιαιτέρως υπόψη, είναι η νησιωτικότητα. Εμείς δεν έχουμε την ευχέρεια όπως στη στεριανή Ελλάδα, να πάμε οδικώς από το ένα μέρος στο άλλο. Από την Ρόδο για να μεταβείς στην Σύρο, είναι πολύ μεγάλη αναστάτωση και απαιτεί πολλές μετακινήσεις. Γι αυτό λέμε, ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτό».
Κληθείς να σχολιάσει τα προβλήματα που δημιουργούνται από την συνεχιζόμενη απεργία των δικηγόρων και στην Ρόδο, ο κ. Δημητριάδης δήλωσε: «Έχει σταματήσει οποιαδήποτε δικαστική ενέργεια! Αυτό σημαίνει πως ούτε αγωγές κατατίθενται, ούτε υποθέσεις συζητούνται, ούτε οι παραστάσεις στα ποινικά γίνονται. Υπάρχει μια μεγάλη αναστάτωση –και για τον κόσμο. Ωστόσο, εφόσον ένας ολόκληρος κλάδος, πλήττεται τόσο σοβαρά, δεν γίνεται να μην προασπιστούμε τα συμφέροντά του. Είμαι ξεκάθαρος πως κάθε μέτρο που μπαίνει σε μια διαβούλευση, θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και οι εισηγήσεις των αντίστοιχων κλάδων. Μην ξεχνάμε ότι ο νομικός κλάδος, είναι από τους πιο βασικούς συνδικαλιστικούς παράγοντες και επιστημονικός σύλλογος, σε όλη την Ελλάδα. Δεν είναι κάτι απλό. Οι μαχόμενοι δικηγόροι είναι τελείως διαφορετικοί από αυτούς που εισηγούνται. Θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τι γίνεται στην πράξη. Σε έναν δικηγόρο που μάχεται από το πρωί μέχρι το βράδυ στα δικαστήρια, δεν μπορείς να του λες ότι δεν θα είσαι στο τάδε δικαστήριο και δεν θα αναβληθεί η υπόθεση –οπότε ο πολίτης θα είναι αναγκασμένος να βρει άλλον δικηγόρο. Με αυτό τον τρόπο, στερείται ο πολίτης το δικαίωμα επιλογής νομικού του παραστάτη».