“Με την ανατολή του 2014, η Ελλάδα έχει πολλά περισσότερα θετικά χαρτιά στο χέρι της για να συνεχίσει την διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές της από ό,τι είχε πριν από δύο χρόνια”.
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη “δ”, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ κ. Γιάννης Παππάς με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα.
“Σίγουρα, η ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. είναι μια μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα και τον Αντώνη Σαμαρά, με δεδομένο ότι είναι μια χώρα που υποφέρει από την οικονομική ύφεση τα τελευταία χρόνια και την παρατεταμένη πολιτική ρευστότητα και κατάφερε μέσα σε ένα σχεδόν χρόνο να κάνει πολύ μεγάλα βήματα ανόδου. Οι ευρωπαίοι είναι αυστηροί κριτές κι εμείς είμαστε έτοιμοι να τους αντιμετωπίσουμε”, δηλώνει ο κ. Γιάννης Παππάς.
Σε ερώτηση σχετικά με την εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή εκλογών, ο κ. Γιάννης Παππάς δηλώνει:
“Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας προσπαθούν να προσδώσουν αξιοπιστία στην πολιτική τους πρόταση και προσπαθούν να προκαλέσουν πολιτική εκτροπή με διάφορα τεχνάσματα για να ρίξουν δήθεν την κυβέρνηση. Το 2014 θα είναι χρονιά εκλογών, ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών οι οποίες θα στείλουν σαφή πολιτικά μηνύματα».
Η συνέντευξη του κ. Γιάννη Παππά, αναλυτικά:
• Εμπνέουν αισιοδοξία τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της χώρας το έτος 2014 καθώς οι πολίτες κουρασμένοι από τα βάρη που καλούνται να πληρώσουν εξακολουθούν να περιμένουν να έρθουν καλύτερες ημέρες;
Με το τέλος του 2013 μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν καλά και κακά νέα για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Τα καλά νέα αφορούν το γεγονός ότι καταφέραμε παρά τις τεράστιες δυσκολίες, για πρώτη φορά, εδώ και πολλά χρόνια, αυτό που είναι αυτονόητο για κάθε σοβαρή χώρα: να καλύπτουμε μόνοι μας τις άμεσες ανάγκες μας. Αυτό είναι που ονομάζεται ‘πρωτογενές πλεόνασμα’ δεν είναι κανένα λογιστικό ευφηολόγημα. Κανείς δεν περίμενε ότι θα το πετύχουμε φέτος. Κι όμως τα καταφέραμε κάνοντας έτσι, το πρώτο μεγάλο βήμα για να σταθούμε στα πόδια μας. Με μεγάλη δυσκολία, αλλά έγινε. Το δεύτερο μεγάλο βήμα είναι ότι τέθηκε ένα τέλος στον φαύλο κύκλο της ύφεσης και μπορούμε πλέον να ατενίζουμε το 2014 με σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης και ανάκαμψης. Όσο για το φολορογικό που αναφέρατε, θα σας πω το εξής: τα ληξιπρόθεσμα δείχνουν ότι αυξάνονται με σταθερούς ρυθμούς. Περίπου 1 δισ. Ευρώ το μήνα δεν πληρώνεται στις εφορίες με αποτέλεσμα το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο τον Νοέμβριο, να φτάσει τα 61,4 δισ. Ευρώ. Αυτό και μόνο ως παράδειγμα, αποδεικνύει ότι δυστυχώς, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που δεν έχουν χρήματα και δεν καταβάλλουν τους φόρους τους αφού δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν. Αυτή είναι μια πραγματικότητα, αλλά είναι σίγουρο ότι πολύ σύντομα οι αδικίες θα αποκατασταθούν σε όσους υπέφεραν τόσα χρόνια και τώρα βρίσκονται σε δύσκολη θέση όχι μόνον για την αποπληρωμή χρεών στο δημόσιο αλλά και σε άλλα επίπεδα.
• Τι αναμένεται τώρα με την προεδρία της ΕΕ που θα έχει η Ελλάδα; Τι δεν πρέπει να γίνει;
Με την ανατολή του 2014, η Ελλάδα έχει πολλά περισσότερα θετικά χαρτιά στο χέρι της για να συνεχίσει την διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους & δανειστές της από ό,τι είχε πριν από δύο χρόνια. Η χώρα μας θα κατέχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έξι μήνες, γεγονός που δίνει την άνεση στην κυβέρνηση να θέσει επί τάπητος και μάλιστα στο ευρωπαϊκό τραπέζι των συνομιλιών, τα κοινωνικά ζητήματα που την απασχολούν: την φορολογία, την ανεργία, την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, το μεταναστευτικό, το ασφαλιστικό και εργασιακά και κυρίως τα ζητήματα περί κινητικότητας στον δημόσιο τομέα. Σίγουρα, η ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. είναι μια μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα και τον Αντώνη Σαμαρά, με δεδομένο ότι είναι μια χώρα που υποφέρει από την οικονομική ύφεση τα τελευταία χρόνια και την παρατεταμένη πολιτική ρευστότητα και κατάφερε μέσα σε ένα σχεδόν χρόνο να κάνει πολύ μεγάλα βήματα ανόδου. Οι ευρωπαίοι είναι αυστηροί κριτές κι εμείς είμαστε έτοιμοι να τους αντιμετωπίσουμε.
• Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι καλά γνωρίζοντες για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της υγείας. Εκτιμάτε πως θα βελτιωθεί με τη διάλυση του ΕΟΠΥΥ η κατάσταση;
Τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά στον τομέα της Υγείας. Παρακολουθούμε όλοι τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του υπουργού για διάλογο και εύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, αλλά ο δρόμος είναι ακόμη ανηφορικός. Είμαι αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα θα δοθεί τέλος στην παρατεταμένη απεργία των γιατρών για να μπορέσουν να γίνουν και οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στον ευαίσθητο αυτό τομέα.
• Πώς εκτιμάτε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να επιμένει για τη διεξαγωγή εκλογών το έτος 2014;
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας προσπαθούν να προσδώσουν αξιοπιστία στην πολιτική τους πρόταση και προσπαθούν να προκαλέσουν πολιτική εκτροπή με διάφορα τεχνάσματα για να ρίξουν δήθεν την κυβέρνηση. Το 2014 θα είναι χρονιά εκλογών, ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών οι οποίες θα στείλουν σαφή πολιτικά μηνύματα. Για το ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η πρώτη αξιόπιστη καταγραφή για να αποδείξει ποια είναι η αντιπολιτευτική του τακτική. Οι δημοσκοπήσεις απλά δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καρπώνεται μεν την δυσαρέσκεια απ’ την κυβερνητική πολιτική χωρίς όμως να μπορέσει να πείσει ότι είναι σε θέση να εγγυηθεί μια πραγματικά διαφορετική πολιτική ενώ δεν μπορεί να εισδύσει ούτε στους αριστερούς ψηφοφόρους. Είναι γεγονός πάντως, ότι οι πολίτες δεν πείθονται από τον ΣΥΡΙΖΑ για το αν υπάρχει δυνατότητα άλλης πολιτικής απ’ τη σημερινή εντός της ευρωζώνης. Με το να υπόσχεται ο κ. Τσίπρας ότι ‘θα σκίσει το Μνημόνιο’ θα δώσει πίσω λεφτά και θα προσλάβει όσους απολύθηκαν από το δημόσιο, μόνον γέλωτα προκαλεί!
• Μετά τις εορτές θα ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος. Θα σκεφθείτε εκ νέου τη συμμετοχή σας στις εκλογές για την Περιφέρεια; Με ποια κριτήρια πρέπει να επιλέξουν οι πολίτες;
Όποιος ασχολείται με τα κοινά δεν σταματάει ποτέ να είναι ενεργός πολίτης και η δικιά μας γενιά έχει υποχρέωση απέναντι στην πατρίδα αλλά και στις προηγούμενες γενιές να δώσει στην πολιτική την καθαρή πραγματική πρόταση πάνω και πέρα από συμφέροντα με γνώμονα μόνον την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.
Όταν μιλάμε για πολιτική εννοούμε την πολιτική που δημιουργεί αξίες, γεννά ιδέες και προτάσεις και ολοκληρώνει τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Εξάλλου, όπως είπε και ο Θουκυδίδης: «τόν τε μηδὲν τῶν δε μετέχοντα οὐκ ἀπράγμονα, ἀλλ’ ἀχρεῖον νομίζομεν» – (αυτόν που δεν ασχολείται με τα κοινά, όχι άπραγο αλλά άχρηστο τον θεωρούμε)!