Η έξαρση του λαθρεμπορίου στα αλκοολούχα ποτά και η έκρηξη της νοθείας, αναγκάζει πλέον στη λήψη μέτρων με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Ετσι, αποφασίστηκε με την έγκριση και των τεχνικών κλιμακίων της τρόϊκας, ότι εκτός από τους εφοριακούς και τους δύο οπλοφορούντες αστυνομικούς, για να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή, θα μπει στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών και η λαθρεμπορία ποτών. Το νέο στοιχείο είναι η συμμετοχή στα κλιμάκια και υπαλλήλων του Γενικού Χημείου του Κράτους.
γεγονός είναι ότι η υπερφορολόγηση και σε αυτόν τον κλάδο έχει δημιουργήσει τεράστιο λαθρεμπόριο και φυσικά σημαντικά διαφυγόντα έσοδα για το Κράτος.
Σε πολλά από τα καταστήματα που επισκέπτονται οι άνθρωποι της ΓΓΔΕ έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει μεγάλη νοθεία στα ποτά. Ωστόσο λόγω τη μη παρουσίας ειδικών του Γενικού Χημείου δεν είναι δυνατή η τεκμηρίωση της νοθείας, που πέρα από τη φοροδιαφυγή αποτελεί και υγειονομική βόμβα. Οι έλεγχοι αυτοί ´νέας γενιάςª γίνονται σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εκτεταμένη φοροδιαφυγή, αλλά και η νοθεία στα ποτά που παρατηρείται κυρίως σε μεγάλα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας και τουριστικών περιοχών.
Πάντως ερώτημα αποτελεί το κατά πόσο θα είναι εφικτή η στελέχωση με ειδικούς χημικούς, που θα παίρνουν δείγματα και θα τα αναλύουν, καθώς το τελευταίο διάστημα, λόγων των τροϊκανικών εντολών, η περιφερειακή αλλά και η κεντρική δομή του Γενικού Χημείου του Κράτους έχει αποψιλωθεί. Είναι ενδεικτικό ότι λόγω της αδυναμίας προσλήψεων, συνεχών συνταξιοδοτήσεων π.χ. το παράρτημα του Γενικού Χημείου του Κράτους στη Ρόδο που καλύπτει όλα τα Δωδεκάνησα και έχει εργαστήριο αναφοράς για την αλκοόλη έχει λιγότερα από δέκα στελέχη, με ελάχιστα εξ αυτών να έχουν τη τυπική δυνατότητα ελέγχωνÖ.
Κι αυτό την ώρα που έσοδα 97,7 εκατομμυρίων ευρώ σε διαφυγόντες φόρους στερείται ετησίως το δημόσιο από την παράνομη παραγωγή και διακίνηση χύμα τσίπουρου, που γίνεται εις βάρος τόσο των νόμιμων διήμερων αποσταγματοποιών που παράγουν και εμπορεύονται νόμιμα το προϊόν τους, όσο και των οργανωμένων αποστακτηρίων που αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την επικαιροποιημένη κλαδική μελέτη του ΙΟΒΕ για τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο και προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος που δύνανται να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία με 132,6 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος τριετίας, προσφέροντας χρηματοδοτική ανάσα.
Ο υψηλός ΕΦΚΟΠ ευνοεί το παράνομο εμπόριο
Όπως προκύπτει από τη μελέτη, η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο με διαφορά συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών (ΕΦΚΟΠ), ανάμεσα στις γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Ιταλία, Ρουμανία), με αποτέλεσμα να ευνοείται το λαθρεμπόριο και το παραεμπόριο γενικότερα. Από την όξυνση της παράνομης διακίνησης αλκοολούχων ποτών, τα δημόσια ταμεία έχασαν το 2012, κατά προσέγγιση φορολογικά έσοδα ύψους Ä41,8 εκατ. λόγω της μη καταβολής του ΕΦΚΟΠ, χωρίς να συνυπολογίζονται σε αυτό το ποσό η απώλεια εσόδων από τη μη είσπραξη του ΦΠΑ, αλλά και οι επιπτώσεις από την παράνομη εμπορία χύμα τσίπουρου .
Η πάταξη του παράνομης παραγωγής και διακίνησης χύμα τσίπουρου αποτελεί στοίχημα με τριπλή απόδοση σε όρους φορολογικών εσόδων για το κράτος, φορολογικής ανάσας για τους πολίτες, και βιωσιμότητας για τους νόμιμους αποσταγματοποιούς.