Ο πρόεδρος της ειδικής μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων, Δημήτρης Γάκης, στην εισήγησή του στη συνεδρίαση της Επιτροπής για το στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο της Δυτικής Ελλάδας (12.01.16), υπογράμμισε τη σημασία της ειδικευμένης εμπειρίας/μεταφοράς τεχνογνωσίας των Περιφερειών στη χρήση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων. Ιδίως σε προγράμματα και έργα που βοηθούν στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των δικών τους στρατηγικών, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αναπτυξιακές ανάγκες των περιοχών τους.
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, αναφέρθηκε επίσης σε δύο ειδικά σημεία του ρόλου που μπορεί να παίξει η Επιτροπή Περιφερειών στην ενημέρωση του Κοινοβουλίου στη διαδικασία υλοποίησης των αναπτυξιακών προγραμμάτων των Περιφερειών της Ελλάδας: «Θα είναι αρκετά χρήσιμη η μεταφορά εμπειρίας/τεχνογνωσίας από τις Περιφέρειες στους Δήμους, ειδικά των πιο ευαίσθητων ορεινών και νησιωτικών περιοχών, ιδιαίτερα για την κατασκευή υποδομών και την αναβάθμιση των ανθρώπινων πόρων, όπως και η συνεργασία Περιφερειών – Επιτροπής – Κυβέρνησης, ώστε τα τοπικά αναπτυξιακά προγράμματα να εντάσσονται στο εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που διαμορφώνεται».
«Η παραγωγική ανασυγκρότηση και ο αναπτυξιακός νόμος, θεωρώ ότι είναι από τις πιο σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις και οι πιο κρίσιμες πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση, για να μπορέσει να πετύχει την αναστροφή της κοινωνικής και οικονομικής αποσύνθεσης και να μην διαιωνίζεται στο σπιράλ των κρίσεων-μνημονίων, κρίση- μνημόνιο – κρίση – μνημόνιο… Νομίζω, ότι αυτοί οι δύο παράγοντες θα πρέπει να είναι σε πρώτη προτεραιότητα, για σήμερα ίσως, ακόμη πιο ψηλά σε ιεράρχηση και από τη ρύθμιση του εξωτερικού χρέους, γιατί εάν δεν πετύχουμε παραγωγική ανασυγκρότηση και εάν δεν ψηφίσουμε τον αναπτυξιακό νόμο, όλα τα άλλα θα είναι «κούφια λόγια, μία τρύπα στο νερό», είπε ο Δημήτρης Γάκης.
Τέλος, κλείνοντας τη συνεδρίαση ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών, σημείωσε: «Θα πρέπει να διατηρήσουμε την παρεμβατική αξία της πολιτικής στην κοινωνία Αυτό θα το πετύχουμε μέσα από την ενίσχυση του τρίπτυχου Αυτοδιοίκηση, Κοινοβούλιο, Κυβέρνηση. Η Αυτοδιοίκηση είναι η πλησιέστερη στον πολίτη εξουσία που ακούει τα προβλήματα του. Η Νομοθετική εξουσία, που είναι η Βουλή, νομοθετώντας, δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο προστασίας πολιτών και τέλος είναι η Εκτελεστική εξουσία, η οποία θα πρέπει να υλοποιεί τις αποφάσεις της νομοθετικής εξουσίας. Αυτό το ρόλο (της διασύνδεσης και της θετικής συνέργειας των επιπέδων εξουσίας), νομίζω ότι τον έχει και οφείλει να τον παίξει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και προς όφελος της Ελληνικής κοινωνίας – αυτός είναι ο στόχος μας – η Επιτροπή Περιφερειών».
https://www.dimokratiki.gr/15-01-2016/paragogiki-anasigkrotisineos-anaptixiakos-nomosparagontes-exodou-apo-tin-krisi/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.