Στην αναγκαιότητα να δοθούν οριστικές άδειες διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εποπτείας & Ελέγχου των Παιγνίων (ΕΕΕΠ) Αντ. Στεριώτης. Μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο κ. Στεριώτης χαρακτήρισε τον τελευταίο νόμο 4002/2011, που διέπει την αγορά τυχερών παιγνίων, «νόμο που δημιούργησε μια τεράστια γκρίζα περιοχή».
Καταφέρθηκε εναντίον της πρόβλεψης της μεταβατικής περιόδου λειτουργίας των εταιρειών τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου, η οποία, όπως ανέφερε, διαρκεί τέσσερα χρόνια τώρα και τείνει να καταστεί καρκίνωμα στη λειτουργίας της αγοράς.
Σε ό,τι αφορά τον παράνομο τζόγο, ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ χαρακτήρισε το 90% των Internet Cafe «παράνομα πρακτορεία τυχερών παιγνίων», όπου παίζονται διαδικτυακά, αλλά και επίγεια τυχερά παίγνια. «Οταν διαβάζετε στις εφημερίδες “έκανε έφοδο η Αστυνομία”, πάντα είναι Internet Cafe», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «η κωμωδία με τα Internet Cafe πρέπει να σταματήσει». Στη πράξη, σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη, τα Internet Cafe διαθέτουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι με μη αδειοδοτημένες εταιρείες στοιχηματισμού στην Ελλάδα και οι οποίες μοιράζονται με τον ιδιοκτήτη του χώρου τις προμήθειες των παικτών ενώ δεν καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ φόρο.
Για τη νόμιμη αγορά ο κ. Στεριώτης ανέφερε ότι έχει περιέλθει σε δεινή θέση τα τελευταία χρόνια. Τα καζίνο παρουσιάζουν τη δυσμενέστερη εικόνα, αφού, στην επίμαχη περίοδο, τα έσοδά τους υποχώρησαν κατά μέσο όρο 75% ενώ ως επιχειρήσεις διαθέτουν αρνητική καθαρή θέση 400 εκατ. ευρώ.
Στην κατηγορία των παιγνίων του ΟΠΑΠ και των λαχείων, η κατάσταση είναι αντίστοιχη, με τα έσοδα να παρουσιάζουν μείωση μέσα στη διάρκεια των μνημονιακών χρόνων κατά περίπου 40%. Κατά τον πρόεδρο της ΕΕΕΠ, ο μόνος κλάδος τυχερών παιγνίων που αναπτύσσεται είναι εκείνος που βασίζεται στο Διαδίκτυο. Ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ δεν έδωσε στοιχεία για την αγορά, αλλά όπως ανέφερε «κατά κοινή πεποίθηση διεθνώς, θεωρείται η “αγορά του μέλλοντος” στον χώρο του τζόγου».
Καθημερινή