Ειδήσεις

“Τα κράτη μέλη δεν έχουν κάνει σχεδόν τίποτα για το προσφυγικό”

«Η Κομισιόν εργάστηκε για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και τα κατάφερε», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε ομιλία του στην Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας έχει μέλλον και πλεονεκτήματα. Σε ότι αφορά το προσφυγικό δήλωσε ότι ενώ η Κομισιόν κάνει τα πάντα, τα κράτη – μέλη αποτυγχάνουν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο Συμβούλιο.

«Πολλοί μπορεί να πίστευαν ότι η Κομισιόν είχε πολλά άλλα πράγματα με τα οποία θα μπορούσε να ασχοληθεί, εγώ όμως πιστεύω ότι καλώς κάναμε και ασχοληθήκαμε. Καταφέραμε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και εγώ πιστεύω ότι η χώρα έχει μέλλον και πλεονεκτήματα» δήλωσε ο Γιούνκερ.

Ο Γιούνκερ τόνισε παράλληλα ότι η ευρωζώνη δεν έχει κανένα νόημα αν δεν υπάρχει παράλληλα η ελεύθερη μετακίνηση στα πλαίσια της ζώνης Σένγκεν, προειδοπoιώντας ότι όποιος «σκοτώσει» τη Σένγκεν θα βλάψει την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και θα δημιουργήσει υψηλή ανεργία.

«Η Σένγκεν είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Χωρίς τη Σένγκεν, χωρίς την ελεύθερη μετακίνηση των εργαζόμενων, χωρίς την ελευθερία στα ταξίδια για τους Ευρωπαίους πολίτες, το ευρώ δεν έχει νόημα πλέον» δηλώνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσθέτοντας:

«Το ίδιο ισχύει για τον σύνδεσμο μεταξύ Σένγκεν, ελευθερίας κίνησης και εσωτερικής αγοράς. Αν κάποιος θέλει να ‘’σκοτώσει’’ τη Σένγκεν, τότε εν τέλει, αυτό που θα κάνει είναι να ‘’τελειώσει’’ και την ενιαία αγορά».

Ο Γιούνκερ σημείωσε ότι η δημιουργία των hot spots προχωράει στην Ελλάδα και πρέπει να προχωρήσουν οι συμφωνίες επανεισδοχής με τρίτες χώρες και το συμβούλιο πρέπει να υιοθετήσει την λίστα ασφαλών τρίτων χωρών «αντί να κάνει κριτική».

Οπως εξήγησε χαρακτηριστικά, τον έχει κουράσει η κριτική στην Κομισιόν «που κάνει τα πάντα, ενώ τα κράτη – μέλη αποτυγχάνουν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο Συμβούλιο. Υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα αξιοπιστίας. Δεν είναι στάση το να λένε τα κράτη πως δεν θα πάρουν κανέναν πρόσφυγα και να νομίζουν πως βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση».

Εξήγησε δε ότι “οι συνοριακοί έλεγχοι, για παράδειγμα, μεταξύ Σουηδίας και Δανίας κόστισαν ήδη 300 εκατομμύρια ευρώ. Κάθε φορά που γίνεται κάτι τέτοιο, όλοι πετάνε το μπαλάκι στον άλλο. 10 εκατομμύρια άνθρωποι περνάνε τα σύνορα κάθε μέρα. Φανταστείτε ότι στο σύνολο των μεταφορών το ετήσιο κόστος θα φτάσει τα 3 δισ. ευρώ, αν τη Σένγκεν καταρρεύσει. Η καταστροφή στην ανάπτυξη και την οικονομία θα είναι τεράστια. Η κοινή αγορά θα είναι προδιαγεγραμμένη να αποτύχει».

Προέτρεψε, δε, τις κυβερνήσεις πως «πρέπει να μην βλέπουν μόνο τους πρόσφυγες, αυτοί που λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις, αλλά να κοιτούν και τη μεγάλη εικόνα».

Ο πρόεδρος ενημέρωσε τον Τύπο πως η Κομισιόν προχωράει με τη δημιουργία της κοινής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής και πως την άνοιξη θα πρέπει να προταθεί ένα νέο σύστημα νόμιμης μετανάστευσης στην ΕΕ, σε αντικατάσταση της συνθήκης του Δουβλίνου, κατά το οποίο ο μετανάστης δεν θα μπορεί να διαλέξει πού θα τοποθετηθεί, αλλά θα έχει δικαιώματα εργασίας.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθάρισε πως «βασικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραμένουν η ανάπτυξη και η απασχόληση», επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στην Ευρώπη αρχίζει να αλλάζει το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο αναπτυξιακό σχέδιο, ύψους 300 δισ. ευρώ, της Κομισιόν, που στόχο έχει την ενίσχυση των επενδύσεων σε διάφορες περιοχές ανά την Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι ήδη 81.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις επωφελούνται από τα κεφάλαια αυτά.

«Είμαστε από τα πιο πλούσια μέρη του πλανήτη και όλοι μιλούν για τα επιτεύγματα της Ευρώπης, ωστόσο εδώ και αρκετό καιρό παρουσιαζόμαστε αδύναμοι και οικονομικά ευάλωτοι» τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Παράλληλα, ο Γιούνκερ εμφανίστηκε βέβαιος ότι τον Φεβρουάριο θα υπάρξει μόνιμη λύση αναφορικά με τις απαιτήσεις της Βρετανίας.

«Είμαι βέβαιος ότι δεν θα έχουμε έναν συμβιβασμό, μια λύση, αλλά μια μόνιμη λύση τον Φεβρουάριο», είπε ο Γιούνκερ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ζητεί από την Ε.Ε. να προχωρήσει σε δοκιμές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες συνδέει άμεσα με το διακύβευμα του δημοψηφίσματος για παραμονή ή όχι της χώρα του στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου