Δεκάδες βλάβες παρουσιάζονται στο δίκτυο ηλεκτροδότησης κάθε μήνα. Οι βλάβες αυτές έχουν ως αποτέλεσμα τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε διάφορες περιοχές στο νησί, ακόμη και τα μπλακ άουτ με αποτέλεσμα την αγανάκτηση των πολιτών! Σύμφωνα με πληροφορίες, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2019 οι βλάβες κυμάνθηκαν από 250 έως 300 εξαιτίας της κακοκαιρίας ενώ από την αρχή του 2020, σε μόλις δύο εβδομάδες δηλαδή, σημειώθηκαν 112 βλάβες στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ συνολικά!
Και ενώ οι βλάβες στο (συντηρημένο) δίκτυο και οι διακοπές ηλεκτροδότησης είναι καθημερινό φαινόμενο στη Ρόδο, προβληματίζει έντονα η μεγάλη έλλειψη τεχνικού προσωπικού στον ΔΕΔΔΗΕ. Αυτή τη στιγμή ο διαχειριστής του συστήματος της ΔΕΗ απασχολεί στη Ρόδο και στα υπόλοιπα νησιά που ανήκουν στον τομέα ευθύνης του 20 άτομα (εκ των οποίων οι δύο αποθηκάριοι), αριθμός που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε καν οριακός ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν.
Μέχρι το Μάιο πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν σταδιακά συνολικά πέντε άτομα (τρεις από τη Ρόδο, ένας από την Τήλο και ένας από την Κάρπαθο)! Οι λιγοστοί εργαζόμενοι που θα απομείνουν στον τομέα της Ρόδου και των λοιπών νησιών θα πρέπει να ρυθμίζουν κάθε βλάβη που παρουσιάζεται στο δίκτυο, πράγμα που συμβαίνει πάρα πολύ συχνά.
Για την οριακή κάλυψη των αναγκών, απαιτούνται 35 έως 40 άτομα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές.
Στο μεταξύ όμως δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα πραγματοποιηθούν νέες προσλήψεις προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις. Εγινε προκήρυξη για την πρόσληψη δύο τεχνικών με σύμβαση οκτώ μηνών στην οποία δεν υπήρξε ανταπόκριση και προσελήφθη μόνο ένα άτομο.
Οι χαμηλές αμοιβές και οι δύσκολες συνθήκες εργασίας, είναι από τους βασικούς λόγους έλλειψης ενδιαφέροντος.
Η γενικότερη αστάθεια στο σύστημα ηλεκτροδότησης προκαλεί μεγάλη ανησυχία με τους πολίτες να αναρωτιούνται εάν υπάρχει πιθανότητα νέων μπλακ άουτ, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, όταν δεν αποφεύγονται με μία απλή βροχή οι διακοπές ρεύματος σε μία εποχή που η ζήτηση και τα φορτία είναι χαμηλά.
Θα περίμενε κανείς ότι με τη λειτουργία του νέου εργοστασίου θα είχε σταθεροποιηθεί η ηλεκτροδότηση, πράγμα το οποίο δεν φαίνεται όμως να επιτυγχάνεται (τουλάχιστον όχι στον προσδοκώμενο βαθμό). Όπως όλα δείχνουν, η Ρόδος θα βρίσκεται πάντα εκτεθειμένη στα μπλακ άουτ, καθώς ανήκει στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, που ηλεκτροδοτούνται από αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατά κύριο λόγο από τοπικούς θερμικούς σταθμούς παραγωγής, οι οποίοι λειτουργούν με καύσιμο πετρέλαιο, βαρύ (μαζούτ) ή και ελαφρύ (ντίζελ), και τους σταθμούς ΑΠΕ (αιολικούς και φωτοβολταϊκούς).
Τα νησιά αυτά δεν έχουν διασυνδεθεί μέχρι σήμερα με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα, λόγω κυρίως τεχνικών και τεχνολογικών δυσκολιών, που υφίσταντο μέχρι πρότινος, αλλά και λόγω οικονομικών δυσκολιών καθώς οι διασυνδέσεις είναι έργα μεγάλης έντασης κεφαλαίου.
https://www.dimokratiki.gr/15-01-2020/monimo-fainomeno-sto-nisi-oi-diakopes-reymatos/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.