Ειδήσεις

Ελληνικός «εμφύλιος» για την απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη για τη Λιβύη

Η απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη ανάβει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μας, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εξαπολύουν πυρά και να κατακρίνουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Διάσκεψης που είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή, στο Reporter γράψαμε πως θεωρείται δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα πυρά της αντιπολίτευσης. Έτσι και έγινε, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μη χάνει χρόνο και να κάνει λόγο για “βαριά ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του το βράδυ της Τρίτης αναλυτικά σημείωσε: «Η ανακοίνωση από τη Γερμανική Καγκελαρία των χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, που δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα στη διαδικασία, αλλά  περιλαμβάνει δυο νέους συμμετέχοντες- την Αλγερία  και το Κονγκό – αποτελεί ένα ακόμη πισωγύρισμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανάφερε ακόμη ότι «η Ελλάδα συμμετείχε στην προηγούμενη Διεθνή Διάσκεψη για  τη Λιβύη, στο Παλέρμο της Ιταλίας τον Νοέμβριο του 2018 και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο, δια του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Συνεπώς, μάλλον δεν είναι η Τουρκία απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα, αλλά η Ελλάδα απούσα από μια κρίσιμη διαδικασία που πλέον αφορά τα ίδια τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και αυτό αποτελεί βαριά ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Ανακοίνωση και από το ΚΙΝΑΛ

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο αναφέρει ότι «η Ελλάδα είναι απούσα από τη συνάντηση του Βερολίνου για το θέμα της Λιβύης ενώ συμμετέχουν Τουρκία, Αλγερία και Κονγκό».

«Η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες γι’ αυτό. Και δεν την απαλλάσσουν οι διαπιστωμένες αβελτηρίες της προηγούμενης Κυβέρνησης. Την είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως» σημειώνει το ΚΙΝΑΛ.

Οι κυβερνητικές άμυνες

Η κυβέρνηση από τη μεριά της αρχικά εμφανίστηκε… μουδιασμένη και θεωρείται πως έγινε κακή επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης. Κι αυτό γιατί μόλις λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της Διάσκεψης, κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι “δίνουν” μάχη για να κάτσει και η Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Συνεπώς, έτσι χρεώνεται μία αποτυχία στο υπουργείο Εξωτερικών, που ασφαλώς προβληματίζει.

Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, πριν ακόμη γίνει γνωστό ότι η Ελλάδα δεν πήρε πρόσκληση για τη Διάσκεψη του Βερολίνου είχε σπεύσει να μιλήσει για ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την οποία κατηγόρησε ότι είχε μείνει εκτός “παιχνιδιού” στη Λιβύη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως η ΝΔ προσπάθησε να διορθώσει τα κακώς κείμενα, αλλά δεν κατέστη δυνατό.

Επίσης, αργά το βράδυ της Τρίτης έκανε μία επιπλέον δήλωση με την οποία επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, οποίος όπως αναφέρει «επιχαίρει επειδή η Ελλάδα δεν προσεκλήθη σε μια διάσκεψη, οι ρίζες της οποίας χρονολογούνται από εποχής του».

Ο κ. Πέτσας συμπλήρωσε: «Ας αναλογιστεί τις ευθύνες του, καθώς τον Ιούνιο του 2015, οπότε η Γερμανία διοργάνωσε την πρώτη συνάντηση υψηλών αξιωματούχων του σχήματος Ρ5+5, που μετεξελίχθηκε στη Διαδικασία του Βερολίνου, αμέλησε έστω να θέσει το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας. Απούσα λοιπόν τότε η χώρα μας με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στις διασκέψεις του Άμπου Ντάμπι (2017) και των Παρισίων (2018)».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ όφειλε να γνωρίζει ότι η διάσκεψη στο Παλέρμο αποτέλεσε μια ιταλική πρωτοβουλία, τελείως ξεχωριστή διαδικασία από αυτή του Βερολίνου». «Τελικά, το μόνο πισωγύρισμα είναι η αλόγιστη απόπειρα κομματικής εκμετάλλευσης της εξωτερικής πολιτικής. Και σε αυτό, πάλι απομονωμένος βρίσκεται» καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η πολιτική κόντρα για τη Λιβύη μόλις ξεκίνησε και θεωρείται βέβαιο πως θα μας απασχολήσει τις επόμενες ημέρες.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου