Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του και ανέφερε ότι αισθάνθηκε ανασφάλεια μετά από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη δευτερολογία του ότι η διαθεσιμότητα των εμβολίων και η ταχύτητα του εμβολιασμού θα εξαρτηθεί από το αν θα τηρηθούν οι προθεσμίες από τις εταιρείες.
Έπαρση
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στην κριτική για την κατάταση στο σύστημα υγείας και στα νοσοκομεία και τις ευθύνες που απέδωσε στην κυβέρνηση κατά την πρωτολογία του και τόνισε ότι η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας θα μπορούσε να συμβάλει και στην αναστροφή του brain drain.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας, αντέκρουσε τα όσα είπε στη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης για τα νοσοκομεία κάνοντας λόγο για «έπαρση» του πρωθυπουργόυ και τόνισε ότι μόνο με ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις και αλλαγές στο μισθολόγιο προκειμένου να δοθούν κίνητρα για να βρεθούν γιατροί (για όποιες ειδικότητες υπάρχει έλλειψη προσφοράς) που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό.
«Θέλετε να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση κύριε Μητσοτάκη;» είπε ο Αλεξης Τσίπρας και τόνισε ότι η διαχείριση της κυβέρνησης άφησε «αλώβητες τις ιδιωτικές μονάδες από covid, γιατί αυτή είναι η αντίληψή σας και το ίδιο κάνει η κα Κεραμέως με τα κολέγια. Γι’ αυτά τα συμφέροντα εσείς εργάζεστε. Αλλά μη μας παρουσιάζετε και το σοσιαλιστή κύριε Μητσοτάκη. Έλεος».
«Είστε ο κύριος εκφραστής του νεοφιλελεύθερου ρεύματος στην Ελλάδα και τώρα τι σας έπιασε να μας πείσετε ότι προσχωρήσατε σε σοσιαλιστικές θέσεις;» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.
Για τη Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι κάνει λαθροχειρία, επιρρίπτοντας την ευθύνη στα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι κάνουν κριτική εκ του ασφαλούς και επανέλαβε την πρότασή του για δημοσιοποίηση των πρακτικών.
Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αυτό που φοβάται η κυβέρνηση είναι να μην έρθουν στην επιφάνεια οι αντιφάσεις στις προτάσεις των επιστημόνων και στις αποφάσεις της κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι αντί για την πρόληψη, επιλέγει την καταστολή για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αναρωτήθηκε τι εξυπηρετεί η απόφαση για αύξηση του προστίμου στα 500 ευρώ.
Πρόστιμα στους φτωχοδιάβολους
«Έχετε αναρωτηθεί τι σημαίνει για ένα εργαζόμενο που παίρνει 534 ευρώ τι σημαίνει 500 ευρώ πρόστιμο;» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και θύμισε τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι εξαρτημένη από το μισθό τους και από το επίδομα.
Σηματοδοτεί το πνεύμα για δύο μέτρα και δύο σταθμά ανέφερε ο κ. Τσίπρας λέγοντας ότι ο μέσος πολίτης αισθάνεται ασφυκτικά για να πάει στο περίπτερο για τσιγάρα, αυτός που δεν έχει έγνοια για τα χρήματα μπορεί να πάει διακοπές στο Ντουμπάι.
«Αυτό είναι το αίσθημα αδικίας που αισθάνεται ο μέσος πολίτης. Από τη μια αύξηση του προστίμου στους φτωχοδιαβόλους και από την άλλη, άνετοι με αυτούς που μας κουνάνε το δάχτυλο κάνοντας διακοπές στη χλιδή» είπε ο κ. Τσίπρας.
Τίμημα για εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Σε ότι αφορά την οικονομία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το μεγάλο τίμημα θα το πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα βρεθούν σε κατάσταση ασφυξίας και στο πλαίσιο αυτό θα πληρώσουν και οι εργαζόμενοι.
Ο κ. Τσίπρας επικαλούμενος στοιχεία του Εμπορικού επιμελητηρίου για απειλή λουκέτων, αύξηση χρεών κλπ, υποστήριξε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να άρει την προστασία από τους πλειστηριασμούς και αναρωτήθηκε αν αρκούν 15 μέρες προθεσμίες για αιτήσεις επαναρρύθμισης των οφειλών για όσους ήταν ενταγμένοι στο νόμο Κατσέλη.
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε ρύθμιση του χρέους με διαγραφή μέρους του, απόσυρση του πτωχευτικού νόμου και παράταση της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών και μετά το lockdown.