Ως «Μήνα Γυναίκας» αποφάσισε η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Ρόδου, να ανακηρύξει τον προσεχή Μάρτιο τιμώντας με αυτό τον τρόπο τις γυναίκες με μια σειρά από δράσεις σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς και συλλόγους του νησιού.
Για το θέμα, δόθηκε χτες συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησαν από κοινού, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Ισότητας, Οικολογίας & Πρωτογενούς Ανάπτυξης, κα Κική Πάττα – Αποστολίδη, μέλη της Επιτροπής Ισότητας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της ΧΕΝ Ρόδου και του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου.
Ξεκινώντας την τοποθέτησή της η κα Πάττα, ανακοίνωσε πως προγραμματίζονται κοινές δράσεις με στόχο την ανάδειξη του ρόλου της γυναίκας, της ισότητας των φύλων στην κοινωνία που –κυρίως στην διετία της πανδημίας- παρουσίασε πολλά προβλήματα έμφυλης βίας είτε στο οικογενειακό περιβάλλον, είτε στο κοινωνικό και προσωπικό: «Στην τελευταία μας συνάντηση που έγινε τον Δεκέμβριο του 2019, απευθυνθήκαμε σε φορείς όπως ο ΕΣΡ, ο Σύλλογος Φροντιστών Δωδεκανήσου, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου, η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων, προκειμένου να τους ενημερώσουμε για τις υπάρχουσες δομές του Δήμου Ρόδου και να ζητήσουμε την βοήθεια και στήριξή τους, ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε και στο πιο απομακρυσμένο χωριό. Από εδώ και πέρα, η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Ρόδου, προγραμματίζει μια σειρά από δράσεις, αρχής γενομένης από τον μήνα Μάρτιο (με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας) και να τον ανακηρύξουμε ως ‘Μήνα της Γυναίκας’. Θα γίνει και μια μεγάλη εκδήλωση που θα περιλαμβάνει όλες τις ιδιότητες της Γυναίκας –που διαπρέπει, που έχει τα προβλήματά της, που δημιουργεί κ.λπ.» απευθύνοντας έκκληση προς πάσα κατεύθυνση για συμμετοχή και συνεργασία.
Η κα Χριστίνα Καραγιάννη (Κοινωνιολόγος του Δήμου Ρόδου) αναφέρθηκε στην σύσταση της Επιτροπής, στο πλαίσιο της επικύρωσης της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης από την Ελληνική Βουλή, το 2019: «Μετρά μόλις λίγους ζωής αφού ξεκίνησε την λειτουργία της το 2021. Στόχος της Επιτροπής είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία πάνω σε θέματα ισότητας –γι αυτό και οργανώνει ημερίδες, εκδηλώσεις και δράσεις. Επίσης μπορεί να συνεργάζεται με τις υπηρεσίες του Δ.Ρ. και με φορείς γι αυτό το στόχο. Πρώτη μας δουλειά ήταν να ξεκινήσουμε την ενημέρωση στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη βίας κατά των γυναικών στις 25 Νοεμβρίου σχετικά με τις δομές στήριξης, το συμβουλευτικό κέντρο αλλά και τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών με τα παιδιά τους (με διαμονή, διατροφή και υποστήριξη). Αποφασίστηκε να ανακηρύξει τον μήνα Μάρτιο ως ‘Μήνα Γυναίκας’ –κάτι που γίνεται για πρώτη φορά σε τοπικό επίπεδο. Κυρίως με την έξαρση της βίας κατά των γυναικών και τις γυναικοκτονίες, θεωρήσαμε ότι έπρεπε να προβάλουμε όλες τις ιδιότητες της Γυναίκας. Σε αυτό το πλαίσιο, απευθύνουμε κάλεσμα με ηλεκτρονική αίτηση που θα υπάρχει και στην ιστοσελίδα του Δήμου Ρόδου ενώ θα σταλεί και στα Mails όλων των φορέων του τόπου, προκειμένου να μας πουν πώς μπορούν να μας στηρίξουν. Το κάλεσμα απευθύνεται σε κάθε εθελοντή που θέλει να συμμετέχει. Στόχος μας είναι όλο το νησί να γιορτάσει τον μήνα Μάρτιο με διάφορες εκδηλώσεις –τηρώντας τα μέτρα κατά της πανδημίας. Θα κινηθούμε σε δύο άξονες: α. σε συνεργασία με τα σχολεία (αν θέλουν να φτιάξουν βίντεο, αφίσες κ.λπ.) β. να γίνουν δρώμενα σε εξωτερικούς χώρους».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις της εκπροσώπου του ΕΣΡ κας Μαρίας Παρασκευά, της εκπροσώπου της ΧΕΝ Ρόδου κας Φλώρας Ντύλη αλλά και των καθηγητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Διονύση Γουβιά και της κας Μαρίας Κουρουτσίδου.
Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Γουβιάς επισήμανε ότι έχουν σημειωθεί περιστατικά έμφυλης βίας στα πανεπιστήμια, αλλά όχι σε ακραίες περιπτώσεις και περισσότερο με χαρακτήρα ψυχολογικής πίεσης ενώ θύμισε πως έχει ήδη υπογραφεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Δίκτυο για την καταπολέμηση της ενδο-οικογενειακής και έμφυλης βίας που είναι πρωτοπόρο στην Ελλάδα.