Η διαχείριση των αποβλήτων από τη λειτουργία των ελαιοτριβείων του νησιού ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, οι αντιπεριφερειάρχες Φώτης Χατζηδιάκος και Αντώνης Χατζηιωάννου, ο γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νίκος Ζωίδης, οι ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων του νησιού και εκπρόσωποι της εταιρείας «Ασπράκης Γιαννούλης ΕΠΕ» που διαχειρίζεται το πυρηνελαιουργείο, ο γενικός διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της ΠΝΑ Γιάννης Πουλής, η διευθύντρια Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟ), Δήμητρα Παπανικόλα, ο κ. Νίκος Σοκοδήμος, ο διευθυντής Βιομηχανίας κ. Σταύρος Ρολογάς και το στέλεχος του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κώστας Ψωμάς.
Οι ελαιοτριβείς στις τοποθετήσεις τους αναγνώρισαν την υποχρέωση συμμόρφωσης με τα απαιτούμενα που προβλέπει η ΚΥΑ 145116/11 (ΦΕΚ 354Β/2011) και ΚΥΑ 191002/13 ‘’Περί καθορισμού μέτρων όρων και διαδικασιών για την επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων και άλλες διατάξεις’’, καθώς επίσης και των σχετικών πολεοδομικών και λοιπών διατάξεων και αδειοδοτήσεων από τις συναρμόδιες εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
Στόχος της συνάντησης, που εξελίχθηκε σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας, ήταν η τήρηση των κανόνων περιβαλλοντικής διαχείρισης των αποβλήτων των ελαιοτριβείων και η πλήρης αδειοδότησή τους ώστε να πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ένταξης των μονάδων τους στα χρηματοδοτικά προγράμματα εκσυγχρονισμού και επέκτασης, που την παρούσα περίοδο 2007-13 διαχειρίζεται το ΥπΑΑ&Τ καθώς και της επόμενης 2014-20, που θα διαχειρίζονται οι Περιφέρειες της χώρας.
Από πλευράς των υπηρεσιών Βιομηχανίας και Περιβάλλοντος της ΠΝΑ καθώς και από τον πολιτικό προϊστάμενο των υπηρεσιών αντιπεριφερειάρχη Φώτη Χατζηδιάκο, δηλώθηκε η διαθεσιμότητα των υπηρεσιών τους για στήριξη και συνδρομή της προσπάθειας των ελαιοτριβέων.
Προκειμένου η διαδικασία προετοιμασίας των φακέλων αδειοδότησης να ενταθεί και να περαιωθεί εμπρόθεσμα πριν την ελαιοκομική περίοδο του 2014, συμφωνήθηκε η επόμενη συνάντησή τους να γίνει με τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Αντώνη Χατζηιωάννου, στο τέλος του τρέχοντος μηνός.
«Όλοι συγκλίνουν στην άποψη ότι φορέας διαχείρισης των αποβλήτων των διφασικών ελαιοτριβείων θα πρέπει είναι το πυρηνελαιουργείο. Τα απόβλητα των τριφασικών ελαιουργείων και κυρίως το νερό θα πρέπει να τυγχάνουν ειδικής επεξεργασίας με τη μέθοδο της εξάτμισης σε ειδικές δεξαμενές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας «Ασπράκης Γιαννούλης ΕΠΕ», κ. Α. Ασπράκης.
Στις λύσεις που εξετάστηκαν στην σύσκεψη αναφέρθηκε ο γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νίκος Ζωίδης.
«Έχω αναλώσει αρκετό χρόνο για το θέμα αυτό που αποτελεί πρόβλημα. Τα απόβλητα των ελαιιοτριβείων είναι ρυπογόνα. Η πολιτεία δεν κατάφερε να το αντιμετωπίσει εδώ και πολλά έτη. Ζητήθηκε τότε η κατάθεση προτάσεων και το θέμα έμεινε εκεί. Σήμερα προκύπτει ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να δώσουν κάποια διέξοδο. Απαιτείται να πεισθούν οι ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων ότι θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Και η πολιτεία να καταργήσει ή να παρακάμψει τη γραφειοκρατία και όπου χρειαστεί να μεριμνήσει για τη χρηματοδότηση των εγκαταστάσεων για την υλοποίηση των λύσεων που έχουν προταθεί», είπε ο κ. Ν. Ζωίδης.
«Νομίζω ότι μπορούμε να βοηθήσουμε μιας και μέσω του ΕΠΕΡΑ χρηματοδοτούνται έργα που σχετίζονται με τα λύματα που προέρχονται από τα ελαιοτριβεία. Έτσι μπορούν να αξιοποιήσουν τα υπολείμματα της επεξεργασίας που κάνουν. Φαίνεται ότι ο ιδιωτικός τομέας ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει τα προϊόντα αυτά», δήλωσε ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
«Γιατί ο Δήμος και η Περιφέρεια να αναλάβουν το κόστος της διαχείρισης των υπολειμμάτων τη στιγμή που για τα ξενοδοχεία ισχύουν διαφορετικές προϋποθέσεις σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των βιολογικών; Μπορεί η Περιφέρεια να βοηθήσει ώστε να βρεθούν πόροι από την Ευρώπη», τόνισε στη σύσκεψη, μεταξύ άλλων, ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Στον τρόπο που μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αναφέρθηκε και ο κ. Α. Χατζηιωάννου.
«Πρέπει να βρεθούν χώροι για την διαχείριση των αποβλήτων. Ακόμη και αν είχαμε τα χρήματα δεν θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα γρήγορα. Οι έλεγχοι όμως είναι ασφυκτικοί. Χωρίς την ειδική άδεια δεν θα μπορεί να λειτουργήσει κανένα ελαιοτριβείο. Υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές λύσεις», δήλωσε ο κ. Χατζηιωάννου που αναφέρθηκε στις προσπάθειες που από κοινού καταβάλλει με τον κ. Φώτη Χατζηδιάκο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Οι αντιπεριφερειάρχες και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαέρμων, Τέλης Πατούνας, προσκάλεσαν τους ελαιοτριβείς στην ημερίδα για την ‘Ελιά & το Λάδι’, καθώς και στην ‘6η Γιορτή της Ελιάς’ που θα γίνουν στα Λάερμα στις 15&16 Μαρτίου 2014, με την στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.