Για την 14η Οκτωβρίου 2014 αναβλήθηκε χθες, λόγω παρέλευσης του ωραρίου, η προγραμματισμένη ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, δίκη με κατηγορούμενους για πρόκληση ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος, μέσω της λειτουργίας παράνομων χωματερών, 8 δημάρχους και έναν αντιδήμαρχο, πρώην καποδιστριακών δήμων της Ρόδου.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση, που έφερε το 2011 στη δημοσιότητα η “δημοκρατική, είναι συγκεκριμένα ο κ. Στ. Ρηνιού με την ιδιότητα του αντιδημάρχου του πρώην Δήμου Καλλιθέας και προϊσταμένου του τμήματος τεχνικών υπηρεσιών και περιβάλλοντος και οι κκ Ν. Τσουκαλάς, Μ. Σαββής, Μ. Παλλάς, Σ. Διακοσταματίου, Μ. Κορδίνας, Δ. Κρητικός, Στ. Στάγκας και Ι. Ιατρίδης με την ιδιότητα των δημάρχων των πρώην δήμων Αταβύρου, Ν. Ρόδου, Λινδίων, Αφάντου, Πεταλούδων, Καμείρου, Ιαλυσού και Καλλιθέας, αντίστοιχα.
Φέρονται σύμφωνα με το κατηγορητήριο, την 11η Μαρτίου 2010, ενώ είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να μεριμνούν για την τήρηση των διατάξεων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, δεν διαχειρίστηκαν τα στερεά απόβλητα της περιοχής τους με τρόπο ώστε να μη δημιουργούνται κίνδυνοι για την υγεία και το περιβάλλον και να μην προκαλείται υποβάθμιση στο φυσικό περιβάλλον, συντάσσοντας προς τούτο σχέδιο για τον τρόπο λήψης καταλλήλων μέτρων για τον περιορισμό των στερεών αποβλήτων, την εφαρμογή μεθόδων για την ανακύκλωση και την επεξεργασία τους, αλλά απεναντίας, επέτρεψαν τη χρήση χωματερών.
Φέρονται να επέτρεψαν συγκεκριμένα την ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Νότια Ρόδο, στο τοπικό διαμέρισμα Σαλάκου, στον πρώην δήμο Αρχαγγέλου καθώς και στον πρώην δήμο Αφάντου, χωρίς τα απορρίμματα να διαχωρίζονται ανά κατηγορίες, όπως προβλέπει η Οδηγία 91/689 ΕΟΚ για τα επικίνδυνα απόβλητα.
Αποτέλεσμα ήταν, σύμφωνα με την κατηγορία, επικίνδυνα απόβλητα να εισρέουν στο έδαφος, τα δε πλαστικά και χάρτινα να απορρίπτονται μαζί με τα υπόλοιπα απορρίμματα με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος επέκτασης πυρκαγιάς στη γύρω περιοχή και να διασκορπίζονται στο περιβάλλον, δημιουργώντας κίνδυνο για την υγεία.
Επιπλέον κατηγορούνται ότι δεν φρόντισαν την απαγόρευση εισόδου στους μη έχοντες δικαίωμα να βρίσκονται σε χωματερές ούτε και έλαβαν κατάλληλα μέτρα προς το σκοπό αυτό με αποτέλεσμα να εισέρχονται πολίτες και να απορρίπτουν δικά τους απορρίμματα, μη διαχωρισμένα και επικίνδυνα λόγω των ουσιών που περιείχαν.
Αφορμή για την άσκηση της ποινικής δίωξης σε βάρος των πρώην δημάρχων έδωσε κατάθεση και στοιχεία που προσκόμισε στα πλαίσια σχετικής προκαταρκτικής εξέτασης ο κ. Δημ. Γρηγοριάδης του κόμματος των Οικολόγων, μετά από έρευνα που διενήργησε με τον φωτογράφο κ Ν. Κασέρη σε παράνομες χωματερές του νησιού.
Ο κ. Γρηγοριάδης είχε καταγγείλει συγκεκριμένα δύο «επίσημες» χωματερές που λειτουργούν στη Ρόδο για την εναπόθεση των δημοτικών αποβλήτων τεσσάρων δήμων στη Νότια Ρόδο και το Δήμο Καμείρου. Κατήγγειλε επίσης τη μόλυνση του εδάφους, του υπεδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα αναφέροντας, πως έρευνες που έγιναν μέχρι σήμερα έδειξαν ότι τα παιδιά γυναικών που ζουν κοντά σε χωματερές έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννηθούν με ανωμαλίες και με μικρό βάρος. Τόνισε παραπέρα ότι οι χωματερές γίνονται πραγματικές τοξικές βόμβες όταν καίγονται. Η καύση σκουπιδιών σε χωματερή ή όπου αλλού γίνεται έχει το ίδιο ολέθριο αποτέλεσμα, τη δημιουργία δηλαδή και έκλυση ισχυρών τοξικών ρύπων, όπως διοξίνες, φουράνια, πολυπυρηνικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, πολυχλωριωμένα διφαινύλια, βαρέα μέταλλα, κ.α.
Η έκθεση των ανθρώπων στους ρύπους που παράγονται από την καύση σκουπιδιών στις χωματερές, όπως είχε επισημάνει, γίνεται κυρίως μέσω της τροφικής αλυσίδας και σε μικρότερο ποσοστό μέσω της αναπνοής και της εισπνοής/κατάποσης αιωρούμενων σωματιδίων. Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορούμενων παρίστανται οι δικηγόροι κ.κ. Β. Καταβενάκης, Στ. Κιουρτζής και Κ. Γιαννακός.