«Η Ελλάδα είναι μία κυρίαρχη χώρα, και προφανώς οι εταίροι μας δεν μπορούν να αναμειχθούν στα εσωτερικά μας. Αυτό που θέλουν οι εταίροι μας όμως, γιατί ανήκουμε σε μια ομάδα κρατών , είναι να σεβόμαστε τους κανόνες και να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι τους. Και αυτό είναι που πρέπει να καταλάβει η νέα κυβέρνηση».
Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή της στη “δ” η ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Μαρία Σπυράκη με αφορμή τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους μας.
«Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή και πρέπει να έχουμε όλοι την αίσθηση ότι εδώ υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι κανόνες. Ανεξάρτητα από το πως θα ονομαστεί η όχι η συνέχιση του προγράμματος, είναι προφανές ότι οι εταίροι δεν συζητούν τίποτε άλλο εκτός από πρόγραμμα. Επίσης ανεξάρτητα από το πώς θα ονομαστεί ή όχι η εκπροσώπηση των τριών θεσμών που μας δανείζουν, Τρόικα ή αλλιώς, είναι προφανές ότι θα συζητάμε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν», εξηγεί η κ. Μαρία Σπυράκη.
Σχετικά με το κλίμα που επικρατεί στο ευρωκοινοβούλιο, η κ. Μαρία Σπυράκη δηλώνει πως είναι ασφυκτικό και υπογραμμίζει πως είναι πολύ μεγάλη ανάγκη να γίνει γρήγορα ο συμβιβασμός.
Σε ερώτηση αν τίθεται πλέον στη ΝΔ θέμα ηγεσίας, η κ. Μαρία Σπυράκη δηλώνει, πως για όλα τα πράγματα υπάρχει ο σωστός τόπος και ο σωστός χρόνος.
«Η Νέα Δημοκρατία, είναι ένα κόμμα δημοκρατικό και διαθέτει όλα τα όργανα που μπορεί ο καθένας μας να εκφράσει την άποψή του. Έτσι κι εγώ σκοπεύω να τοποθετηθώ στη Κ.Ο. του κόμματός μου την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου», δήλωσε η κ. Μαρία Σπυράκη.
Η συνέντευξη της κ. Μαρίας Σπυράκη, αναλυτικά:
• Εξαιρετικά δύσκολες είναι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την εφαρμογή ενός προγράμματος- γέφυρα για την αποπληρωμή του χρέους. Πόσο εφικτό είναι να υπάρξει τελικά συμφωνία σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις του Eurogroup;
Ο διαφαινόμενος συμβιβασμός είναι κατ’ αρχήν προς το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών. Οι τράπεζες βρίσκονται σε πίεση ρευστότητας. Όμως σε ένα ταγκό χρειάζονται δύο. Έγιναν βήματα σε σχέση με χθες. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να πει ναι, στις μεταρρυθμίσεις παρά τις εξαγγελίες ορισμένων υπουργών που ακύρωναν κάποιες από αυτές. Η συμφωνία επιτυγχάνεται στο έδαφος της αποδοχής του τρέχοντος προγράμματος. Πρέπει, λοιπόν, να χαιρετίσουμε την ωραία στροφή στο ρεαλισμό που κάνει η κυβέρνηση από την ώρα που συμβιβάζεται και συζητά με τους εταίρους.
Πρέπει να χαιρετίσουμε το ό,τι η Ελλάδα θα έχει δίχτυ προστασίας εφόσον επιτευχθεί συμβιβασμός. Ότι η χώρα δεν θα βρεθεί μετέωρη στις 28 Φεβρουαρίου.
• Πιστεύετε πως η επιμονή της Ελλάδος να μην ικανοποιεί τις απαιτήσεις των δανειστών θα έχει αποτέλεσμα;
Όπως σας είπα, διαφαίνεται ένας συμβιβασμός, την τέχνη που ασκεί η Ε.Ε. από τότε που υπάρχει. Τι θα σημαίνει όμως ένας συμβιβασμός;
Το δημοσιονομικό κενό διευρύνεται από την στέρηση εσόδων και εξαιτίας των εκλογών και εξαιτίας της απροθυμίας – η οποία ενθαρρύνθηκε- πολλών να καταβάλλουν φόρους. Για την κάλυψη αυτού του κενού δεν μας έχουν πει ακόμη ποια μέτρα θα πάρουν.
Επίσης υπάρχουν διαρθρωτικά μέτρα που είναι υποχρεώσεις της χώρας και πολλά από αυτά κακώς κατ’ εμέ δεν ολοκλήρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Μέτρα όπως η κινητικότητα στο δημόσιο, η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, η διαφάνεια στην ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Υπάρχει και το μείζον θέμα του ασφαλιστικού. Θα κρατήσουμε λοιπόν το δικαίωμα μητέρων ανηλίκων, στην ηλικία μου και νεότερες, να παίρνουν σύνταξη σε 25 χρόνια; Θα έχουμε 45άρηδες συνταξιούχους όταν ο μέσος όρος συνταξιοδότησης αυτών που μας δανείζουν είναι στα 62;
Και να μην ξεχάσω και τις αποκρατικοποιήσεις. Θα συνεχιστούν ή θα επανεξεταστούν; Όπως οι αποκρατικοποιήσεις των μικρών αερολιμένων. Αυτή η αποκρατικοποίηση της οποίας το τίμημα είναι παραπάνω από το εύλογο, όπως είχε εκτιμήσει ο διεθνής εκτιμητής, θα ακυρωθεί, θα επανεξεταστεί;
• Ποιό είναι το κλίμα που επικρατεί τώρα για την Ελλάδα στο ευρωκοινοβούλιο με αφορμή τις διαπραγματεύσεις;
Το κλίμα είναι ασφυκτικό, γιατί ασφυκτικοί είναι οι αριθμοί. Κανείς δεν πρόκειται να δεχθεί αλλαγή των κανόνων που διέπουν τις συμφωνίες. Η κατάσταση στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου δεν είναι συγκρίσιμη, καθώς για παράδειγμα η Ισπανία είχε τραπεζικό πρόβλημα και το αντιμετώπισε με δανεισμό, ενώ αντιθέτως η Ελλάδα είχε πρόβλημα δημοσίου χρέους και το πρόβλημα επεκτάθηκε στις τράπεζες. Τελείως διαφορετική είναι και η περίπτωση της Ιταλίας, της τρίτης οικονομίας της ευρωζώνης, η οποία δεν θέλει να την παρομοιάζουν με την Ελλάδα και για λόγους που αφορούν τις επιδόσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές. Οι συμμαχίες λοιπόν μπορούν να είναι επί της αρχής: είμαστε όλοι με την ανάπτυξη. Από κει και μετά όμως υπάρχει πάντοτε ο σεβασμός των κανόνων. Δεν είδα καμία κυβέρνηση στον Νότο να συζητά για αλλαγή των κανόνων.
• Πως υποδέχθηκαν οι ευρωπαίοι εταίροι την αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό;
Η Ελλάδα είναι μία κυρίαρχη χώρα, και προφανώς οι εταίροι μας δεν μπορούν να αναμειχθούν στα εσωτερικά μας. Αυτό που θέλουν οι εταίροι μας όμως, γιατί ανήκουμε σε μια ομάδα κρατών , είναι να σεβόμαστε τους κανόνες και να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι τους. Και αυτό είναι που πρέπει να καταλάβει η νέα κυβέρνηση. Δεν γίνεται να μην σέβεσαι τους κανόνες, άσχετα με το αν τους «βαφτίζει» με διαφορετικό όνομα.
Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή και πρέπει να έχουμε όλοι την αίσθηση ότι εδώ υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι κανόνες. Ανεξάρτητα από το πως θα ονομαστεί η όχι η συνέχιση του προγράμματος, είναι προφανές ότι οι εταίροι δεν συζητούν τίποτε άλλο εκτός από πρόγραμμα. Επίσης, ανεξάρτητα από το πώς θα ονομαστεί ή όχι η εκπροσώπηση των τριών θεσμών που μας δανείζουν, Τρόικα ή αλλιώς, είναι προφανές ότι θα συζητάμε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν. Είναι λοιπόν πολύ σοβαρό να έχουμε συναίσθηση για το πού πάμε.
• Τι θα συμβεί αν οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε αδιέξοδο δεδομένου ότι εξαιτίας του κλίματος που επικράτησε στις εκλογές οι πολίτες απέσυραν τα χρήματα τους από τις τράπεζες;
Θέλω να πιστεύω ότι η να κυβέρνηση θα καταλάβει ότι πλέον έχει την ευθύνη.
Είναι πολύ μεγάλη ανάγκη να γίνει γρήγορα ο συμβιβασμός.
Η ρευστότητα πιέζει πάρα πολύ, η πραγματική οικονομία πιέζει πάρα πολύ. Πρέπει η κυβέρνηση να έχει την ευθύνη να πληρώσει μισθούς και συντάξεις τον Μάρτιο. Η κυβέρνηση πρέπει να έχει την ευθύνη να κρατήσει το επίπεδο ρευστότητας στο σημείο που είναι σήμερα.
• Πως κρίνετε το εκλογικό αποτέλεσμα καθώς η ΝΔ έχασε τις εκλογές μεν αλλά όχι με εξαιρετικά μεγάλη διαφορά; Πως πρέπει να διαχειριστεί το κόμμα την ήττα και να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του;
Η Νέα Δημοκρατία υπέστη μια καθαρή ήττα στις εκλογές. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να δούμε. Να δούμε που κάναμε λάθος και να το διορθώσουμε. Και αυτό θα κάνουμε. Η Νέα Δημοκρατία, με το βλέμμα στο μεταρρυθμιστικό κέντρο είναι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, η παράταξη με ξεκάθαρη ευρωπαϊκή προοπτική πρέπει να επουλώσει με αργά βήματα τις πληγές της και να ξαναγίνει δυνατή. Γιατί η χώρα την χρειάζεται.
• Τι απαντάτε σε εκείνους που βιάστηκαν μετά τις εκλογές να θέσουν θέμα αλλαγής ηγεσίας στη ΝΔ;
Θεωρώ ότι για όλα τα πράγματα υπάρχει ο σωστός τόπος και ο σωστός χρόνος. Και σαφώς τα τηλεοπτικά πάνελς δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για να γίνονται τέτοιες συζητήσεις. Την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου , συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, στην οποία όλοι θα έχουμε τη δυνατότητα να εκφράσουμε την άποψή μας. Η Νέα Δημοκρατία , είναι ένα κόμμα δημοκρατικό και διαθέτει όλα τα όργανα που μπορεί ο καθένας μας να εκφράσει την άποψή του. Έτσι κι εγώ σκοπεύω να τοποθετηθώ στη Κ.Ο. του κόμματός μου την Πέμπτη.
• Πως είδατε το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ταξίδεψε στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και να συνομιλήσει με τους περισσότερους ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να μην χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού;
Νομίζω ότι μετά τις εκλογές η ΝΔ έχει δώσει ένα σαφές δείγμα γραφής με βάση την λαϊκή ετυμηγορία στηρίζει την εθνική προσπάθεια. Μόνο που η εθνική προσπάθεια για την ΝΔ έχει συγκεκριμένες παραμέτρους . Ο βασικός λόγος για τον οποίο στηρίζει την εθνική προσπάθεια είναι η παραμονή της χώρας στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ, είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ και είναι και η οικονομική ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών. Αυτά είναι ζητήματα που δε τίθενται στην διαπραγμάτευση. Είναι λοιπόν εύλογο ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια, είναι επίσης όμως σαφές και καθαρό ότι παίρνουμε οποιαδήποτε απόσταση μπροστά στον κίνδυνο να βρεθεί η χώρα εκτεθειμένη.