Νέα «αγκάθια» στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης εμφανίστηκαν με τους εταίρους να θέτουν ως προαπαιτούμενο και την ολοκλήρωση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.
Σύμφωνα με ανώτατο ευρωπαίο αξιωματούχο, που μίλησε στο newpost.gr,τα μεγάλα θέματα στο πλαίσιο της αξιολόγησης, πλην του ασφαλιστικού είναι η δημοσιονομική στρατηγική και η σύσταση του Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.
Το Ταμείο που αποτέλεσε και ένα από τα δύσκολα σημεία της διαπραγμάτευσης του καλοκαιριού και συμπεριλήφθηκε στη δήλωση της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου, μπαίνει για πρώτη φορα στην ατζέντα των προαπαιτούμενων και μάλιστα ψηλά. Ο ίδιος μάλιστα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε-εμπνευστής του Ταμείου- επανήλθε στο θέμα την Παρασκευή σε δηλώσεις του μετά το ECOFIN.
«Ένα ιδιαιτέρως δύσκολο θέμα παραμένει η μεταρρύθμιση στις συντάξεις», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «το ασφαλιστικό πρέπει να καταστεί βιώσιμο».O γερμανός ΥΠΟΙΚ σημείωσε επίσης ότι το ταμείο αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν λήξει η αξιολόγηση.
Σύμφωνα πάντως με το μνημόνιο το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων με στόχο να διαχειρίζεται ελληνικά περιουσιακά στοιχεία σημαντικής αξίας, θα έπρεπε να είχε ήδη δημιουργηθεί ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο η ομάδα δράσης θα έπρεπε να είχε προχωρήσει σε συστάσεις προς την κυβέρνηση για μέτρα που θα έπρεπε να έχουν ληφθεί μέχρι τον Μάρτιο.
Από ελληνικής πλευράς πάντως κυβερνητικός αξιωματούχος σχολίαζε στο newpost.gr πως «ας κλείσουν όλα τα άλλα για την αξιολόγηση και ας μείνει μόνο το Ταμείο».
Αναλυτικά στο μνημόνιο και στη σελίδα 1030 αναφέρεται για το Ταμείο:
«Σύμφωνα με τη δήλωση της Συνόδου Κορυφής της Ζώνης του Ευρώ, της 12ης Ιουλίου 2015, θα συσταθεί ένα νέο ανεξάρτητο ταμείο (το «Ταμείο») το οποίο θα κατέχει σημαντικής αξίας περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας. Πρωταρχικός στόχος του Ταμείου είναι να διαχειρίζεται ελληνικά περιουσιακά στοιχεία σημαντικής αξίας και να προστατεύει, να δημιουργεί και εν τέλει να μεγιστοποιεί την αξία τους την οποία θα ρευστοποιεί με ιδιωτικοποιήσεις και άλλα μέσα.
Το ταμείο αυτό θα συσταθεί στην Ελλάδα και θα τελεί υπό τη διαχείριση των ελληνικών αρχών και την εποπτεία των οικείων ευρωπαϊκών θεσμών. Τα Ταμείο αναμένεται να επιτύχει τον στόχο του ακολουθώντας διεθνείς βέλτιστες πρακτικές από άποψη διακυβέρνησης, εποπτείας και διαφάνειας των προτύπων αναφοράς, και συμμόρφωσης.
Έως τον Οκτώβριο του 2015, οι αρχές θα διορίσουν ανεξάρτητη Ομάδα Δράσης η οποία θα εντοπίζει εναλλακτικές δυνατότητες και θα καταρτίζει συστάσεις όσον αφορά τους επιχειρησιακούς στόχους, τη δομή και τη διακυβέρνηση του Ταμείου που πρόκειται να συσταθεί. Η Ομάδα Δράσης θα υποβάλει αναφορά έως τον Δεκέμβριο του 2015 και η κυβέρνηση, σε συμφωνία με τους θεσμούς, θα λάβει μέτρα για την εφαρμογή των συστάσεων έως τον Μάρτιο του 2016 (βασικό παραδοτέο)».
newpost.gr