«Ήταν μια από τα πιο ενδιαφέρουσες προσκλήσεις της χρονιάς: θα δεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας να συναντηθεί με τη “Ομάδα του Βίσεγκραντ”;» αναφέρουν στο πρωινό ενημερωτικό Newsletter Brussels Briefing οι Financial Times που στην συνέχεια αποκαλύπτουν «Πρώτα ο Τσίπρας αρνήθηκε, στη συνέχεια, είπε ναι, και μετά έκανε πίσω».
Η ομάδα Βίσεγκραντ που περιλαμβάνει: Ουγγαρία, Σλοβακία, Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία – ηγούνται της αντεπίθεσης ενάντια στη μεταναστευτική πολιτική ανοικτών θυρών της Γερμανίας αναφέρουν οι Financial Times.
Η συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στην σημερινή συνάντηση των τεσσάρων, είχε στόχο να δείξει ότι είναι ενήμερος για την προσπάθειά τους να σφραγίσουν τα σύνορα της ΠΓΔΜ (και να παγιδευτούν οι μετανάστες στην Ελλάδα, αυτό δηλάδή που ο κ.Τσίπρας θέλει απελπισμένα να αποφύγει), αναφέρουν οι FT.
Πρώτα ο Τσίπρας αρνήθηκε, στη συνέχεια, είπε ναι, μετά έκανε πίσω. Αυτή η κίνησή του είναι – τουλάχιστον – μια μεγάλη απώλεια για την πολιτική σημασία του θεάματος.
Η ΠΓΔΜ και η Βουλγαρία θα συμμετάσχουν στο δεύτερο μισό της συνάντησης των ηγετών V4, και το θέμα της θα είναι ποια επιπλέον στήριξη μπορεί να χρειάζονται για τα σύνορά τους. Αυτό είναι που προκαλεί ανησυχία στο Βερολίνο και της Βρυξέλλες. Τα δύο μεγάλα όπλα της Γερμανίας από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών – ο Σίγκμαρ Γκάμπριελ και ο Γουόλτερ Στάινμαγιερ, εξέδωσαν από κοινού προειδοποίηση ενάντια στο λόμπι των τεσσάρων, να μην λάβουν «μονομερή μέτρα». Ο Γιοχάνες Χαν, ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, επανέλαβε την προειδοποίηση.
Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο, κατηγόρησε το Βερολίνο λέγοντας «πώς τολμούν» να συζητήσουν την προστασία των συνόρων. Μερικοί κεντροδεξιοί Γερμανοί πολιτικοί από το CDU της Μέρκελ, εν τω μεταξύ, φαίνεται να υποστηρίζουν το V4, σύμφωνα με την εφημερίδα.