Στην πολυετή εκκρεμότητα με την Αφάντου σκοντάφτει η προσπάθεια πώλησης ενός ακόμα μεγάλου ακινήτου στη Ρόδο από το ΤΑΙΠΕΔ. Νέα παράταση στον διαγωνισμό για το οικόπεδο των 230 στρεμμάτων μέχρι τις 26 Απριλίου.
Ο παραλιακός άξονας της περιοχής «συγκεντρώνει πολυτελείς ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών και λοιπές αξιόλογες τουριστικές υποδομές. Η ευρύτερη περιοχή ακολουθεί το παραδοσιακό πρότυπο του μαζικού τουρισμού της Ρόδου, με μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις που παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες».
Η δυσάρεστη εμπειρία των δύο επενδυτών που πλειοδότησαν προ τριετίας στον διαγωνισμό για το ακίνητο της Αφάντου δεν αποτελεί πάντως διαφήμιση για την αξιοποίηση κρατικών ακινήτων στην Ελλάδα. Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες και τις συνεχείς ανακοινώσεις πως «κλείνει η εκκρεμότητα», μέχρι στιγμής δεν έχει επέλθει συμφωνία για το ποιος θα επιβαρυνθεί το κόστος των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών.
Μόνο τότε θα υπογραφεί και το σχετικό «Γενικό Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας» μεταξύ του υπουργείο Πολιτισμού και των δύο επενδυτών.
Είχε προηγηθεί απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), που χαρακτήριζε αρχαιολογικό χώρο μεγάλο τμήμα του ακινήτου των 1.615 στρεμμάτων. Επειτα από τον θόρυβο που προκάλεσε η απόφαση του ΚΑΣ, ακολούθησαν «πυροσβεστικές» κυβερνητικές παρεμβάσεις, με στόχο να επιταχυνθούν οι εργασίες και να μη φύγουν οι δύο επενδυτές.
Υπενθυμίζεται πως από τη συνολική έκταση 1.615 στρεμμάτων των δύο ακινήτων (1.360 στρέμματα το Βόρειο Αφάντου ή γκολφ Αφάντου και 255 στρέμματα το Νότιο Αφάντου), τα 815 στρέμματα παραχωρούνται για διάστημα 50 ετών με τον θεσμό της επιφάνειας, εκ των οποίων τα 530 στρέμματα αφορούν στο γκολφ, το οποίο θα αναβαθμιστεί και θα εκσυγχρονιστεί.
Το πρώτο ακίνητο παραχωρήθηκε στην M.A. Angeliades Inc. του Ελληνοαμερικανού Μ. Αγγελιάδη έναντι 26,9 εκατ. ευρώ και το δεύτερο στην Aegean Sun Investments του Κύπριου επιχειρηματία Νικολή Νικολαΐδη έναντι 15,2 εκατ. ευρώ.
Μεταξύ των διαφόρων… αστείων που έχουν κυκλοφορήσει τους τελευταίους μήνες είναι και οι υποσχέσεις κυβερνητικών στελεχών, σύμφωνα με τις οποίες θα γινόταν «ακτινογράφηση» της έκτασης μέσω τεχνολογίας που αναπτύχθηκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), ώστε να εντοπιστούν πιο γρήγορα τα αρχαία, αν υπάρχουν!
Το σκανάρισμα εκκρεμεί, ενώ δεν προχώρησε και πρόταση του κ. Μ. Αγγελιάδη για να γίνουν γρήγορα τομές στις περιοχές που, με βάση το σχέδιο, θα κατασκευάζονταν κτίρια, ώστε να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι έρευνες για αρχαία.
Η πρόσφατη ολοκλήρωση των διαδικασιών πώλησης του ακινήτου της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, έπειτα από σχεδόν πέντε χρόνια, στην επενδυτική εταιρεία NCH Capital, δείχνει πάντως πως οι επενδυτές της Αφάντου πρέπει να έχουν γαϊδουρινή υπομονή.
Παράταση δεν υπήρξε μόνο στη διαδικασία για το ακίνητο των πηγών Καλλιθέας στη Ρόδο, αλλά και για τρία οικόπεδα στη θέση Κουτσουνάρι του Λασιθίου. Ταυτόχρονα ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση μεγάλου παραθαλάσσιου ακινήτου, εμβαδού 150 στρεμμάτων, στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας.
Φώτης Κόλλιας-euro2day.gr