Πολύ ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε χτες στους δημοσιογράφους, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Φλεβάρης, σχετικά με τις βροχοπτώσεις που ενίσχυσαν πολύ τον υδροφόρο ορίζοντα, τόσο στο νησί της Ρόδου όσο και άλλων νησιών.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Φλεβάρη ειδικά στο νησί της Ρόδου το νερό έφτασε 372.5 mm ενώ στην Κέφαλο της Κω, έφτασε τα 440.0 mm και στην Αστυπάλαια, τα 190.0 mm.
«Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά όσον αφορά τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν φέτος και αγγίζουν τα ποσοστά των βροχοπτώσεων ενός ολόκληρου έτους. Αυτό είναι κάτι πολύ θετικό τόσο για το νησί της Ρόδου όσο και άλλων νησιών σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες», όπως ανέφερε.
Αναλυτικότερα:
– ΡΟΔΟΣ – 372.5 mm
– ΑΠΟΛΑΚΚΙΑ – 215.0 mm
– ΑΠΟΛΛΩΝΑ – 374.0 mm
– ΙΑΛΥΣΟΣ – 420.0 mm
– ΕΜΠΩΝΑ – 495.0 mm
– ΚΑΤΤΑΒΙΑ -168.2 mm
– ΜΑΡΙΤΣΑ – 529.0 mm
– ΛΑΕΡΜΑ – 360.0 mm
– ΣΙΑΝΝΑ – 295.0 mm
– ΚΕΦΑΛΟΣ ΑΣΦΕΝΔΙΟΥ – 440.0 mm
– ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ – 190.0 mm (σημ.: όλα τα στοιχεία για τις βροχοπτώσεις δημοσίευσε η «δ» στις 2 Φεβρουαρίου).
«Γέμισε και το
Φράγμα Γαδουρά»
Ο αντιπεριφερειάρχης, εξέφρασε την ικανοποίησή του και για το γεγονός πως «γέμισε» το Φράγμα Γαδουρά, και είπε:
«Μαζί με τις έντονες βροχοπτώσεις υπήρξαν πολύ θετικά αποτελέσματα στο Φράγμα Γαδουρά. Αυτή την στιγμή, σημειώνεται 100% πληρότητα στον ταμιευτήρα του Φράγματος που έχει φτάσει τα 67,5 εκατομμύρια κυβικά νερό (σημειώθηκε δηλαδή, υπερχείλιση). Κι εδώ θα ήθελα να σημειώσω πως μιλάμε για ένα σύγχρονο έργο, το μεγαλύτερο στην περιφέρειά μας, που ξεκίνησε το 2002 και μετά από δύο εργολαβίες, κατάφερε να ολοκληρωθεί με συνολικό κόστος που ανέρχεται στα 160.000.000 Ευρώ. Με την υπερχείλιση του Φράγματος, έχουμε εξασφαλισμένη την υδροδότηση του νησιού της Ρόδου για τα επόμενα τρία χρόνια –ακόμη κι αν δεν σημειωθούν άλλες βροχές τον επόμενο χειμώνα».
Οι αρνητικές συνέπειες
Ο κ. Φλεβάρης αναφέρθηκε και στις ζημιές που έχουν προκαλέσει οι βροχοπτώσεις σε διάφορα μέρη της Ρόδου. «Η ΠΝΑΙ προσπάθησε να αντεπεξέλθει στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Κλιμάκιο της ΠΝΑΙ, αποτελούμενο από αιρετούς, συμβούλους και υπαλλήλους – στελέχη, πραγματοποίησαν επιτόπιους ελέγχους σε όλες τις πληγείσες περιοχές του νησιού της Ρόδου για αυτοψίες. Επιπλέον θα γίνουν ενισχυτικές ενέργειες για να εμποδίσουμε ενδεχόμενες κατολισθήσεις σε διάφορες περιοχές. Επίσης μαζί με τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού στο Χαράκι, όπου διαπιστώσαμε την άριστη λειτουργία του» όπως ανέφερε.
Το 16ο Διεθνές Συνέδριο για την Επιστήμη και την Τεχνολογία του
Περιβάλλοντος
Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για την συνδιοργάνωση του 16ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Επιστήμη και την Τεχνολογία του Περιβάλλοντος (CEST2019):
«Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο νησί της Ρόδου, από τις 4 έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2019. Το συνέδριο συν-διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Ελλάδα) μαζί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο του Salerno (Ιταλία) και το Imperial College London (Ηνωμένο Βασίλειο). Ένα διεθνές επιστημονικό κίνημα που έχει αναπτυχθεί με επιτυχία τα τελευταία 29 χρόνια (φέτος θα είναι το 30ο έτος) με μέλη από περισσότερες από 60 χώρες. Το Global NEST είναι ένα διεθνές επιστημονικό κίνημα που εστιάζει σε καινοτόμα περιβαλλοντικά θέματα. Η προηγούμενη εκδήλωση, CEST2017, ήταν το πιο επιτυχημένο γεγονός από τότε που η σειρά ξεκίνησε αρχικά το 1989, με 460 συμμετέχοντες από 75 χώρες που προέρχονται από 6 ηπείρους (Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Βόρεια Αμερική, Νότια Αμερική και Αυστραλία). Το πρόγραμμα περιελάμβανε 415 παρουσιάσεις από το στόμα και 253 αφίσες από 25 μοναδικές ερευνητικές περιοχές.
Οι συμμετέχοντες επωφελήθηκαν επίσης από την αλληλεπίδραση με 15 διακεκριμένους επιστήμονες που προσκλήθηκαν και παρέδωσαν συνομιλίες κλειδιά και ολομέλειας».