Τοπικές Ειδήσεις

Ρόδος: 60 ακίνητα θα βγουν στο e-σφυρί μέχρι το τέλος του 2023

Εξήντα ακίνητα για ηλεκτρονικό πλειστηριασμό περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων του e-auction από σήμερα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους με τιμές πρώτης προσφοράς από 18.000 ευρώ έως 1.470.000 ευρώ.

Μεταξύ αυτών θα κριθεί ειδικότερα και η τύχη μιας ξενοδοχειακής μονάδας που βγαίνει στο ηλεκτρονικό σφυρί από την “DOVALUE GREECE Α.Ε.Δ.Α.Δ.Π. ΩΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ “FRONTIER ISSUER DAC” έναντι 1.470.000 ευρώ.
Οφειλέτης φέρεται ένας κάτοικος της Αττικής και το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση είναι 300.000 €, το οποίο αποτελεί μέρος του επιδικασθέντος, με διαταγή πληρωμής, κεφαλαίου. Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για την 26η Ιουλίου 2023.
Πρόκειται για έναν αγρό έκτασης 6.084 τ.μ., που βρίσκεται στα Κολύμπια. Στο ακίνητο υπάρχει ξενοδοχειακή μονάδα που λειτουργεί σύμφωνα με τον ΕΟΤ Ρόδου ως ξενοδοχείο κλασικού τύπου, Β ́ κατηγορίας, έχει συνολικά 50 δωμάτια, δυναμικότητας 102 κλινών και αποτελείται:
– από υπόγειο που περιλαμβάνει 8 δωμάτια, αποθήκη, μαγειρείο και τουαλέτα ανδρών και γυναικών, επιφανείας 691,81 τ.μ.,
– Ισόγειο που περιλαμβάνει χώρο υποδοχής, μπαρ, σαλόνι, γραφεία και έχει 18 δωμάτια, συνολικής επιφανείας 691,81 τ.μ. και
-όροφο που περιλαμβάνει 24 δωμάτια, επιφανείας 623 τ.μ. Στον περιβάλλοντα χώρο έχει πισίνα επιφανείας 120 τ.μ. περίπου και μπαρ.
Η διενέργεια του συγκεκριμένου πλειστηριασμού ευνοείται μάλιστα από την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου να κρίνει νόμιμη τη δυνατότητά τους να διενεργούν πλειστηριασμούς.
Εως το τέλος του 2023 εκτιμάται ότι θα έχουν εκπλειστηριαστεί περίπου 35.000 με 40.000 ακίνητα σ’ όλη τη χώρα.
Θετικά προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί η απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία αν και προς ώρας δεν έχει καθαρογραφεί, εντούτοις φέρεται να επιτρέπει στους servicers να διενεργούν πλειστηριασμούς για λογαριασμό των funds, γεγονός που έχει ξεσηκώσει πολιτικές αντιδράσεις.
Το Ανώτατο Δικαστήριο κλήθηκε να αποφανθεί για το νομικό κενό που υπήρξε μεταξύ δύο νόμων: του 4354/2015 για τα «κόκκινα» δάνεια, ο οποίος προβλέπει ειδική νομιμοποίηση στους servicers, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν δικαστικές πράξεις αντί του δικαιούχου της απαίτησης και του 3156/2003 που αφορά γενικά σε ρυθμίσεις δανείων και δεν δίνει τη δυνατότητα στα funds να γίνονται διάδικοι και να πραγματοποιούν δικαστικές ενέργειες επί των ακινήτων που είχαν περιέλθει στην κυριότητά τους.
Από την άλλη, βέβαια, υπάρχει και η… μεταβλητή των εκλογών (βουλευτικών και δημοτικών), στη διάρκεια των οποίων, ως γνωστόν, δεν γίνονται πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης.
Σύμφωνα με το iMEdD Lab δε, που παρακολουθεί και παρουσιάζει την εξέλιξη των πλειστηριασμών στην Ελλάδα από τον Φεβρουάριο του 2018, οπότε και γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, τις περισσότερες εκποιήσεις φέρεται να έχει πραγματοποιήσει η Intrum (23.241), ενώ ακολουθούν οι Cepal και DoValue με 21.730 και 17.350 δημοπρασίες αντίστοιχα.
Η λίστα συμπληρώνεται ως εξής:
SPECIAL FINANCIAL SOLUTIONS: 1.877
EUROBANK FPS: 1.004
PQH ΕΝΙΑΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ: 598
QQUANT MASTER SERVICER: 256
UCI ΕΛΛΑΣ: 28
ALTERNATIVE FINANCIAL SOLUTIONS: 21
B2KAPITAL: 12.

Ως «κεραυνός εν αιθρία» έπεσε η απόφαση για τα «κόκκινα δάνεια»

Εντονη ανησυχία και προβληματισμός επικρατούν και στην τοπική κοινωνία, μετά την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου που ανοίγει τον δρόμο στα funds να διενεργούν πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», έχει ήδη ξεκινήσει η πίεση προς τους οφειλέτες των κόκκινων δανείων και στην περιοχή μας, ενώ καταγράφεται κινητικότητα στις διαταγές πληρωμής.
Προς το παρόν, το μόνο εργαλείο που έχουν οι οφειλέτες είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, αλλά δεν είναι υποχρεωτικός από τις τράπεζες να τον ακολουθήσουν.
Οι οφειλέτες αναμένουν πάντως με αγωνία τις σχετικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης, αφού βρισκόμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο και έχει γίνει ήδη γνωστή η πρόθεση για πολιτική παρέμβαση –ενώ τα άλλα κόμματα ζητούν νομοθετική ρύθμιση.
Το ΙΝΚΑ Νοτίου Αιγαίου για την απόφαση του Αρείου Πάγου
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΙΝΚΑ Νοτίου Αιγαίου αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Μετά την ξαφνική απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου υπέρ της δυνατότητας των εταιρειών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων (servicers) να βγάζουν σε πλειστηριασμό σπίτια που αποτελούν πρώτη κατοικία και να προβαίνουν σε πράξεις εκτέλεσης ως δικαιούχοι διάδικοι για λογαριασμό των funds, το ΙΝΚΑ Νοτίου Αιγαίου εκφράζει την έντονη ανησυχία του. Η απόφαση η οποία ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία αφήνει τους δανειολήπτες, κυριολεκτικά στο έλεος μαζικών πλειστηριασμών.
Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να βγουν στο ‘σφυρί’ με συνοπτικές διαδικασίες πάνω από 700.000 ακίνητα, αξίας 45 δισ. ευρώ, καθώς η απόφαση αναμένεται να αποτελέσει εφαλτήριο για χιλιάδες εκκρεμείς διαδικασίες.
Η απόφαση του Αρείου Πάγου βγήκε πολύ απότομα, αφήνοντας τους Έλληνες πολίτες να αναρωτιούνται για την βιασύνη μιας τέτοιας κίνησης που έχει τεράστιες κοινωνικές συνέπειες.
Αυτό πρακτικά, σημαίνει ότι:
-Θα ξεκινήσουν (άμεσα) χιλιάδες πλειστηριασμοί σε μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδο για την μεσαία τάξη και τα ευάλωτα νοικοκυριά μετά από μακρά περίοδο ύφεσης από τα μνημόνια και την κρίση της πανδημίας.
-Το Δημόσιο θα χάσει πάνω από 59 δισ.
-Ο οφειλέτης χάνει το σπίτι του χωρίς να έχει κληθεί να ρυθμίσει τις οφειλές του.
Με όλα αυτά τα δεδομένα και γνωρίζοντας η κυβέρνηση ότι το ιδιωτικό χρέος είναι μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας, περιμένουμε να αναλάβει την ευθύνη μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας ενώ απαιτείται η ευρύτερη συναίνεση και από τα άλλα κόμματα ώστε να βρουν μια λύση ΕΔΩ και ΤΩΡΑ, οριστική, και όχι μόνον επειδή είναι προεκλογική περίοδος.
Να σταματήσουν τις προεκλογικές κορώνες και τις δεσμεύσεις του ‘αέρα’ και να μην παίζουν με την ζωή των καταναλωτών. Αυτή την στιγμή, είναι σε εξέλιξη ένας πολύ μεγάλος ψυχολογικός πόλεμος κατά των οφειλετών από τις εταιρείες είσπραξης. Πολλές από αυτές, κοροϊδεύουν και παραπλανούν τον καταναλωτή με διάφορους τρόπους.
Συνιστούμε και προτείνουμε στους οφειλέτες και σε όσους αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα να είναι προσεκτικοί, να μην δίνουν προσωπικά δεδομένα πουθενά και να ζητούν εγγράφως τις δεσμεύσεις που τους δίδονται».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το ΙΝΚΑ Νοτίου Αιγαίου:
-Το 2019 στην Ρόδο έγιναν 260 κατασχέσεις
-Το 2020 στην Ρόδο έγιναν 100 κατασχέσεις
-Το 2021 στην Ρόδο έγιναν 13 κατασχέσεις
-Το 2022 στην Ρόδο έγιναν 95 κατασχέσεις
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως μόνον από το 2020 μέχρι και αυτόν τον μήνα που διανύουμε, καταγράφονται πάνω από 2.500 αποποιήσεις κληρονομιάς -αφού κάποιοι προσπαθούν να προλάβουν τα χειρότερα.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του Αρείου Πάγου, άνοιξε τον “ασκό του Αιόλο” και είναι πλέον στο χέρι της κυβέρνησης να βρει λύση όχι μόνον προσωρινή, αλλά οριστική και μακροπρόθεσμη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου