Ειδήσεις

ΟΗΕ: Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας μπορεί να προκαλέσει μαζική φυγή πληθυσμών «βιβλικής κλίμακας»

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί: οι «μεγαλουπόλεις σε κάθε ήπειρο» θα αντιμετωπίσουν επίσης «σοβαρές επιπτώσεις»

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας στη Γη θα μπορούσε να προκαλέσει «μαζική μετανάστευση ολόκληρων πληθυσμών σε βιβλική κλίμακα», προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Σε μια ζοφερή ομιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι χώρες όπως το Μπαγκλαντές, η Κίνα, η Ινδία και οι Κάτω Χώρες κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν.

Όμως «μεγάλες πόλεις σε κάθε ήπειρο» θα αντιμετωπίσουν «σοβαρές επιπτώσεις», όπως το Κάιρο, η Μπανγκόκ, η Σαγκάη, η Κοπεγχάγη, το Λονδίνο, το Λος Άντζελες, η Νέα Υόρκη και το Μπουένος Άιρες. Η άνοδος της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας έχει αυξηθεί ταχύτερα από το 1900 και το πρόβλημα θέτει πλέον σε σοβαρό κίνδυνο σχεδόν 900 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε παράκτιες περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, είπε.

Ακολουθεί μια νέα μελέτη που παρέχει τις πιο ακριβείς μέχρι σήμερα εκτιμήσεις για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω του λιωσίματος των δύο παγετώνων της Γης. «Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών απειλεί την ίδια την ύπαρξη ορισμένων κοινοτήτων και ακόμη και χωρών με χαμηλό υψόμετρο», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ κατά την ομιλία του την Τρίτη.

Οι «μεγαλουπόλεις» επηρεάζονται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας

Ο Γκουτέρες δήλωσε ότι «οι μεγάλες πόλεις σε κάθε ήπειρο θα αντιμετωπίσουν σοβαρές επιπτώσεις» από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΗΕ, μεταξύ αυτών είναι:

Κάιρο, Αίγυπτος
Λάγος, Νιγηρία
Μαπούτο, Μοζαμβίκη
Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
Ντάκα, Μπαγκλαντές
Τζακάρτα, Ινδονησία
Βομβάη, Ινδία
Σαγκάη, Κίνα
Κοπεγχάγη, Δανία
Λονδίνο, Αγγλία
Λος Άντζελες, ΗΠΑ
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Μπουένος Άιρες, Αργεντινή
Σαντιάγο, Χιλή
«Σε κάθε σενάριο, χώρες όπως το Μπαγκλαντές, η Κίνα, η Ινδία και οι Κάτω Χώρες κινδυνεύουν». «Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα έντονος για σχεδόν 900 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε παράκτιες ζώνες σε χαμηλά υψόμετρα και αυτό σημαίνει ότι ένας στους 10 ανθρώπους στη Γη θα πληγεί. «Οι συνέπειες όλων αυτών είναι αδιανόητες. Κοινότητες και ολόκληρες χώρες που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο θα μπορούσαν να εξαφανιστούν για πάντα». «Θα γίνουμε μάρτυρες μιας μαζικής φυγής ολόκληρων πληθυσμών σε βιβλική κλίμακα».

Ο Γκουτέρες επικαλέστηκε νέα στοιχεία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη και τα οποία διευκρινίζουν τον σοβαρό κίνδυνο από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών. «Η μέση παγκόσμια στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί ταχύτερα από το 1900 σε σχέση με οποιονδήποτε προηγούμενο αιώνα των τελευταίων 3.000 ετών», δήλωσε στους παρευρισκόμενους. «Ο παγκόσμιος ωκεανός έχει θερμανθεί ταχύτερα τον τελευταίο αιώνα από ό,τι οποιαδήποτε άλλη στιγμή τα τελευταία 11.000 χρόνια».

Η στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί σημαντικά, ακόμη και αν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί «ως εκ θαύματος» στους 1,5°C – ο άπιαστος στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού. Η Γη είναι πιο πιθανό να βρίσκεται σε μια πορεία θέρμανσης που ισοδυναμεί με «θανατική καταδίκη» για τις πιο ευάλωτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων πολλών μικρών νησιωτικών κρατών, προειδοποίησε ο Γκουτέρες. Με αύξηση κατά 2°C, οι θάλασσες θα μπορούσαν να ανέβουν έως και έξι μέτρα και με αύξηση κατά 5°C, οι θάλασσες θα μπορούσαν να ανέβουν έως και 22 μέτρα, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η παγκόσμια στάθμη των θαλασσών θα αυξηθεί κατά 1,5 μέτρο μέχρι το 2150 λόγω του λιώσιμου των παγετώνων, αναφέρει η μελέτη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν μια πιο ακριβή εικόνα για το πόσο θα ανέβει η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας μετά την εκτίμηση του όγκου του νερού που θα προέλθει από το λιώσιμο των δύο παγετώνων της Γης. Οι «αδιανόητες» συνέπειες περιλαμβάνουν τον πνιγμό των χαμηλών περιοχών και τον έντονο ανταγωνισμό για το γλυκό νερό, τη γη και άλλους πόρους.

Ο Γκουτέρες προσπαθεί να επιστήσει την προσοχή του κόσμου στους κινδύνους που εγκυμονεί η κλιματική αλλαγή για να ωθήσει τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση. Τον Οκτώβριο, προειδοποίησε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε «αγώνα ζωής ή θανάτου» για την επιβίωσή του, καθώς «το κλιματικό χάος καλπάζει μπροστά μας» και κατηγόρησε τις 20 πλουσιότερες χώρες του κόσμου ότι δεν κάνουν αρκετά για να σταματήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Τον επόμενο μήνα δήλωσε ότι η Γη οδεύει προς ένα μη αναστρέψιμο «κλιματικό χάος» και κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων, να τηρήσουν τις υποσχέσεις για τη χρηματοδότηση του κλιματικού προγράμματος και να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να επιταχύνουν τη μετάβασή τους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη ακούστηκαν επίσης ομιλητές από περίπου 75 χώρες, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης ανόδου της στάθμης των θαλασσών.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ δήλωσε ότι «η απειλή της ανόδου της στάθμης της θάλασσας είναι πραγματική, είναι άμεσο αποτέλεσμα της κλιματικής μας κρίσης και αποτελεί ζήτημα διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

«Ευτυχώς, οι χειρότερες επιπτώσεις μπορούν να αποφευχθούν, αλλά πρέπει να δράσουμε τώρα, και πρέπει να δράσουμε από κοινού», είπε.

Η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί κατά περίπου 20 εκατοστά τον περασμένο αιώνα και η τάση αυτή είναι πιθανό να επιταχυνθεί με την υπερθέρμανση του πλανήτη, προειδοποίησαν οι συγγραφείς.

Σύμφωνα με τη NASA, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας προκαλείται κυρίως από δύο παράγοντες που σχετίζονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη, την προσθήκη νερού από το λιώσιμο των πάγων και των παγετώνων και τη διαστολή του θαλασσινού νερού καθώς θερμαίνεται.

Όμως, άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν τη βύθιση της ξηράς και την επιβράδυνση του ρεύματος του Κόλπου – ένα σύστημα κυκλοφορίας που απομακρύνει το νερό από τις ακτές της Γης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η στάθμη της θάλασσας συνεχίζει να αυξάνεται με ρυθμό περίπου 3,2 χιλιοστά (1,8 ίντσες) ανά έτος, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

Η Συμφωνία του Παρισιού : Μία παγκόσμια συμφωνία για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας μέσω στόχων μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Η Συμφωνία του Παρισιού, η οποία υπεγράφη για πρώτη φορά το 2015, είναι μια διεθνής συμφωνία για τον έλεγχο και τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Ευελπιστεί να συγκρατήσει την αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2°C «και να συνεχίσει τις προσπάθειες για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5°C».

Φαίνεται ότι ο πιο φιλόδοξος στόχος του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5°C (2,7°F) μπορεί να είναι πιο σημαντικός από ποτέ, σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα που υποστηρίζει ότι το 25% του πλανήτη θα μπορούσε να δει σημαντική αύξηση των ξηρότερων συνθηκών.

Η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή έχει τέσσερις κύριους στόχους όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών:

1) Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η συγκράτηση της αύξησης της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας σε επίπεδα πολύ κάτω των 2°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα

2) Στόχος ο περιορισμός της αύξησης στους 1,5°C, καθώς αυτό θα μείωνε σημαντικά τους κινδύνους και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

3) Οι κυβερνήσεις συμφώνησαν στην ανάγκη να κορυφωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές το συντομότερο δυνατό, αναγνωρίζοντας ότι αυτό θα πάρει περισσότερο χρόνο για τις αναπτυσσόμενες χώρες

4) Να αναλάβουν ταχείες μειώσεις στη συνέχεια, σύμφωνα με τις βέλτιστες διαθέσιμες επιστημονικές γνώσεις

Στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Πηγή: dailymail.co.uk

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου