Τοπικές Ειδήσεις

Μειώνεται ο «χορός» των Ρίχτερ, τρέχουν οι Δήμοι για την επικαιροποίηση του σχεδίου «Εγκέλαδος 2»

• Η συνεχής σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων, εντείνει την ανησυχία με την επιστημονική κοινότητα να μελετά επισταμένως τα φαινόμενα – Δηλώσεις της καθηγήτριας του ΕΚΠΑ Εύης Νομικού • Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και η Ανάφη, μετά τη Σαντορίνη και την Αμοργό

«Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι οι επιστήμονες ότι οι κάτοικοι των νησιών έχουν κουραστεί ψυχολογικά με τις πολυάριθμες σεισμικές δονήσεις, αλλά και τις διάφορες ερμηνείες του πολύπλοκου γεωλογικού φαινομένου που ακόμα εξελίσσεται ΒΑ της Σαντορίνης.
Για εμάς θα είναι θέμα έρευνας για πολλά χρόνια σε επιστημονικά συνέδρια, για τους κατοίκους τώρα είναι απαραίτητο να νιώσουν εμπιστοσύνη σε εμάς που όλοι μαζί μελετάμε το φαινόμενο, συλλέγουμε διαφορά χερσαία και θαλάσσια δεδομένα», όπως τονίζει η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας και Φυσικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού.
Παράλληλα τόσο στα Κυκλαδονήσια που σείονται στον χορό των ρίχτερ, όσο και στα γειτονικά νησιωτικά συμπλέγματα Δωδεκανήσων, Κρήτης, Κύθηρα κ.α., η Πολιτική Προστασία του Δήμων «τρέχει» να επικαιροποιήσει το σχέδιο «Εγκέλαδος 2». Ανακοίνωση εξέδωσε η «Νέα Αρχή Ρόδου», με ερωτήματα για μέτρα πρόληψης σε περίπτωση σεισμού στη Ρόδο, με αφορμή την κατάσταση στη Σαντορίνη. Σημειώνεται ότι το σχέδιο «Εγκέλαδος 2» πέρασε την περασμένη Δευτέρα από τη δημοτική επιτροπή και θα εισαχθεί προς έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου, μάλιστα περιλαμβάνει και τα 232 σημεία των χώρων συγκέντρωσης του πληθυσμού που θα αναρτηθούν στο νέο ιστότοπο https://mysafetyplan.gov.gr, όπως ζητήθηκε από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Νέα σύσκεψη των επιστημόνων σήμερα
«Από αυτή τη σεισμική κρίση έγινε κατανοητό ότι μόνο αν παρακολουθούμε το χερσαίο ηφαίστειο (Νέα Καμένη) και το υποθαλάσσιο ηφαίστειο (Κολούμπος) με όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά όργανα από όλες τις επιστημονικές ομάδες μπορούμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα για την κατανόηση της σχέσης ηφαιστειότητας-τεκτονικής-μαγματικές διεργασίες», υπογραμμίζει σχετικά η καθηγήτρια Ευη Νομικού.
Όπως τονίζει με δηλώσεις της στη «δ» η Σαντορινιά καθηγήτρια «Αυτό που θα μπορούσαν να κάνουν οι επιστήμονες είναι να εκθέτουν όλα αυτά τα σενάρια στα επιστημονικά συνέδρια και να μην τρομοκρατούν τον κόσμο, καθότι ο κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει και να κατανοήσει ένα πολύπλοκο γεωλογικό φαινόμενο, το οποίο εξελίσσεται εδώ και κάποιες μέρες στον υποθαλάσσιο χώρο βορειανατολικά της Σαντορίνης, που είναι μία περιοχή της οποία και η ηφαιστειότητα και η τεκτονική και οι μαθηματικές διεργασίες είναι σε άμεση σχέση, και για αυτό πρέπει να αναλύουμε πρώτα σωστά τα δεδομένα και τα θαλάσσια και τα χερσαία, όμως έτσι ώστε να διαχωρίζουμε και τα ηφαιστειακά κέντρα. Ακούμε για εκρήξεις και το μυαλό του καθενός πηγαίνει στο ηφαίστειο της Σαντορίνης δηλαδή τη Νέα Καμμένη που πάντοτε τη συνδέουμε με τη μεγάλη Μινωική έκρηξη όπου ποτέ δεν έχουμε πει ότι περιμένουμε μία τόσο μεγάλη έκρηξη μέσα στη Νέα Καμμένη. Μετά έχουμε ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο που λέγεται Κολούμπος ανατολικά της Σαντορίνης όπου πραγματικά δίπλα του, στη γειτονιά του, υπάρχουν πολλά ενεργά ρήγματα, ένας σεισμογόνος χώρος όπου πραγματικά τα ρήγματα αυτά έχουν ενεργοποιηθεί. Και ενώ στην αρχή ήταν συγκεντρωμένα τα επίκεντρα στο ρήγμα της Ανύδρου βλέπουμε μία μετακίνηση και επανατοποθέτηση των επικέντρων σε έναν χώρο γύρω από την Άνυδρο, όπου γνωρίζουμε από τα γεωφυσικά, ότι υπάρχουν πάρα πολλά μικρότερα ρήγματα τα οποία δίνουν αυτές τις μικροδονήσεις. Υπάρχει μία άλλη θεωρία η οποία λέει πλέον ότι αφού βρισκόμαστε σε έναν ηφαιστειακό χώρο υπάρχουν κάποιες βαθύτερες μαγματικές διεργασίες. Είναι πιθανό να μετακινούν τα ρήγματα τα οποία δραστηριοποιούνται. Είναι μία θεωρία την οποία εξετάζουμε, θα βγούνε επιστημονικές ανακοινώσεις βασιζόμενοι σε δεδομένα και όχι απλά σε θεωρίες. Ο κόσμος έχει τρομοκρατηθεί, γιατί ο καθένας λέει ότι θα γίνει ένα καινούργιο ηφαίστειο, θα γίνει μία θαλάσσια έκρηξη, θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός. Ναι αλλά όλα αυτά είναι σενάρια τα οποία πρέπει να εξεταστούν από τους επιστήμονες και θα πρέπει να θέσουμε επιπλέον το πιθανό. Δηλαδή το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό ή το καθόλου πιθανό σενάριο είναι αυτό, γιατί ο κόσμος δεν καταλαβαίνει το πώς εμείς τοποθετούμε τα σενάρια μέσα στις συναντήσεις που κάνουμε τις επιστημονικές, και ποιο θεωρούμε ότι είναι το πιο δυνατό να γίνει. Ευτυχώς υπήρχαν δύο ήσυχες νύχτες με μικρές δονήσεις καθώς ο κόσμος βλέπει συνεχώς διάφορες μικροδιεγέρσεις και αναρωτιέται γιατί έχουν πυκνώσει αυτοί οι μικρότεροι σεισμοί, γιατί πλέον έχουμε πιο καλή πληροφορία, γιατί οι συνάδελφοι σεισμολόγοι τοποθέτησαν διάφορους σεισμογράφους στα γύρω νησιά από τη Σαντορίνη. Άρα όσο περισσότερες σεισμικές καταγραφές έχουμε τόσο πολύ καλύτερα αναλύονται τα δεδομένα και ξέρουμε πού είναι τα επίκεντρα του σεισμού και ποιος χώρος είναι ενεργοποιημένος. Για αυτό επιμένουμε και λέμε ότι η καλή συλλογή των δεδομένων και η επεξεργασία τους μπορεί να φέρει ένα σωστό αποτέλεσμα».
Αναφερόμενη η κα Νομικού και στο ωκεανογραφικό Αιγαίο του ΕΛΚΕΘΕ που έχει βγει στην περιοχή για νέα έρευνα, επισήμανε ότι «όλος ο χώρος έχει χαρτογραφηθεί από προηγούμενες ωκεανογραφικές αποστολές μεγάλες από το 2001 μέχρι τώρα. Ήδη έχουμε δώσει βαθμομετρικά δεδομένα για να βοηθήσουμε τους συναδέλφους του ωκεανογραφικού Αιγαίο να χαρτογραφήσουν κάποιες περιοχές κοντά στην Άνυδρο, που δεν μπορούσαν να πάνε μεγάλα εικονογραφικά πλοία. Είναι πάρα πολύ σημαντικό που έχει βγει το ελληνικό ωκεανογραφικό σκάφος, γιατί όσο περισσότερα δεδομένα συλλέξουμε τόσο καλύτερα θα έχουμε αποτελέσματα. Πάντοτε πρέπει να είμαστε όλοι οι επιστήμονες ενωμένοι, έτσι ώστε να ανταλλάσσουμε δεδομένα και να προχωράει η έρευνα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου