Με πολύ μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή σημαντικών ομιλητών, εκθετών αλλά και ιδιοκτητών και διαχειριστών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα του ShortStay Conference 2025, του επίσημου συνεδρίου του Stama.
Ο πρόεδρος του Stama, Nάσος Γαβαλάς, στην εναρκτήρια ομιλία του τόνισε: “Σήμερα δεν βρισκόμαστε απλώς σε ένα ακόμα συνέδριο φιλοξενίας. Σήμερα σηματοδοτούμε ένα ορόσημο για τη βραχυχρόνια μίσθωση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο”. Ο ίδιος αναφερόμενος στην εξέλιξη του STAMA είπε: “Ξεκινήσαμε ως μια μικρή ομάδα και τρία χρόνια μετά, ο STAMA αριθμεί 248 μέλη, εκπροσωπώντας δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες σε όλη τη χώρα. Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα: Η βραχυχρόνια μίσθωση δεν είναι μια περιθωριακή δραστηριότητα αλλά ένας βασικός πυλώνας του τουρισμού και της οικονομίας”. Τέλος παρότρυνε τους ιδιοκτήτες-διαχειριστές που δεν είναι μέλη του STAMA, να γίνουν. “Όσο περισσότεροι, τόσο ισχυρότεροι. Χρειάζεται ενότητα, διεκδίκηση και στρατηγική για να διασφαλίσουμε το μέλλον του κλάδου”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
“Η βραχυχρόνια μίσθωση συνεχίζει και μεγαλώνει” τόνισε ο Αλέξανδρος Καραβίτης, CEO της Hosthub. Μιλώντας για τις απρόβλεπτες συνθήκες, όπως η κλιματική αλλαγή, παρότρυνε τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης να εφαρμόζουν πρακτικές βιωσιμότητας και να ασφαλίζουν τα ακίνητά τους. Σε ό,τι αφορά τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, ανέφερε ότι οι ακυρώσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις μέχρι στιγμής είναι διπλάσιες από πέρυσι, και κινούνται στο 50% των κρατήσεων (την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν στο 24%). Τέλος, σύστησε στους διαχειριστές να παρακολουθούν τις εξελίξεις της τεχνολογίας και να επιλέγουν τα σωστά εργαλεία “γιατί όποιος την βάλει απέναντί του, θα βγει χαμένος”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Φορολογικές υποχρεώσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση
Το “καυτό” θέμα της φορολόγησης της βραχυχρόνιας μίσθωσης κλήθηκαν να εξηγήσουν οι Άγγελος Κούρος και Απόστολος Μπούτος, Σύμβουλοι του Διοικητή της ΑΑΔΕ. Όπως ανέφεραν, σε ό,τι αφορά στις καταχωρήσεις, τα τρία τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί από τις 139.000, στις 177.000 το 2023 ενώ στο κλείσιμο του 2024 έφτασαν τα 213.000 στο σχετικό μητρώο, καθώς λόγω της απαγόρευσης έκδοσης νέων ΑΜΑ στο κέντρο της Αθήνας που ισχύει από την αρχή του 2025, πολλοί έσπευσαν να εκδώσουν Αριθμό Μητρώου, χωρίς απαραίτητα να έχουν καταχωρηθεί στις πλατφόρμες. Αναφορικά με τα δηλωθέντα εισοδήματα τα τελευταία χρόνια: Το 2024 τα δηλωθέντα εισοδήματα ήταν 874 εκατ. ευρώ, από 746 εκατ. ευρώ το 2023 και από 544 εκατ. το 2022. Και μάλιστα το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης έχει φτάσει το 95%.
Οι προδιαγραφές της βραχυχρόνιας μίσθωσης
Στο νομοσχέδιο του Υπουργείο Τουρισμού σχετικά με τις προδιαγραφές των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο μηχανικός Μάνος Κρανίδης ανέφερε ότι είναι μεγάλη επιτυχία της ΠΟΜΙΔΑ και του Stama η κατάργηση του όρου “κύρια χρήση κατοικίας” και πλέον στη βραχυχρόνια μίσθωση μπορούν να αξιοποιηθούν ακίνητα που είναι χαρακτηρισμένα ως “κύριας χρήσης” αλλά όχι ως βοηθητικοί χώροι (π.χ. αποθήκες, σταύλοι, κ.λπ.) Βασική και κύρια προϋπόθεση είναι να είναι νόμιμοι.
Επιπλέον δόθηκαν διευκρινήσεις από ειδικούς για όλες τις προϋποθέσεις που προβλέπει το εν λόγω νομοσχέδιο.
Η βραχυχρόνια μίσθωση ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης
Τη συμβολή του κλάδου στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ανέδειξαν με τις ομιλίες τους ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Θεόδωρος Καπράλος και το μέλος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Πασχάλης Καραγιάννης.
Επιπλέον, ο κ. Παραδιάς τόνισε ότι τη συμβολή της ΠΟΜΙΔΑ στην ανάδειξη και προώθηση των αιτημάτων του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αναφερόμενος ειδικά στην επιτυχία της αφαίρεσης της διάταξης περί ακινήτων “κύριας χρήσης κατοικίας” από τον νόμο του Υπουργείου Τουρισμού για τις προδιαγραφές των STRs αλλά και στην προσφυγή που έχει κάνει η Ομοσπονδία και ο Stama στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με την επιβολή Τέλους Επιτηδεύματος για κάθε ένα ακίνητο που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι εταιρείες διαχείρισης.
Η ελληνική αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης και ο ανταγωνισμός
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που παρουσίασε η PriceLabs σχετικά με την αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης στη χώρα μας.
Τον Δεκέμβριο του 2024, περίπου 132.500 καταλύματα ήταν καταχωρημένα στις πλατφόρμες ανά την Ελλάδα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024 οι κρατήσεις ήταν κατά πολύ αυξημένες σε σύγκριση με το 2023. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 16% σε σχέση με την περασμένη χρονιά (2023) και κορυφώθηκαν τον Αύγουστο, ξεπερνώντας τα 2,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.
Η πληρότητα στην Ελλάδα τον Αύγουστο αγγίζει το 80% ενώ το χαμηλότερο σημείο της είναι τον Ιανουάριο, που μόλις και μετά βίας ξεπερνά το 25%. Αντίστοιχη πορεία ακολουθούν οι πληρότητες και σε άλλες ανταγωνιστικές αγορές της Μεσογείου, με τη Μάλτα και την Πορτογαλία να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα από την Ελλάδα ενώ η Κροατία παρουσιάζει χαμηλότερες πληρότητες, με εξαίρεση την καλοκαιρινή περίοδο. Η εποχικότητα των κρατήσεων αντικατοπτρίζεται και στις τιμές, οι οποίες κορυφώνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Εντός Ελλάδος, ξεκάθαρα υψηλότερη είναι η πληρότητα των καταλυμάτων στην Αθήνα η οποία παρουσιάζει πτώση τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως είναι αναμενόμενο. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη, μια λιγότερο εποχιακή αγορά, ενώ η Κρήτη παρουσιάζει “επιθετική” αύξηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τέλος, χαρτογραφώντας την ελληνική αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα στοιχεία της PriceLabs αποκαλύπτουν ότι το 44% των διαχειριστών από 2-10 καταχωρημένα καταλύματα, το 35% διαθέτει ένα καταχωρημένο κατάλυμα, το 11% διαθέτει από 11 – 5 καταχωρημένα καταλύματα και μόλις το 10% από 50 καταλύματα και πάνω.
Στο συνέδριο παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ο οποίος αναφέρθηκε στο όραμά του για την ανάπτυξη του δήμου ως αυτόνομου τουριστικού προορισμού, ξεκαθαρίζοντας ότι τον επενδυτή τον θεωρεί ως ένα συμπαίκτη σε αυτό το στοίχημα. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στα βήματα του δήμου ώστε να “κρατηθούν” οι επισκέπτες που προσεγγίζουν το λιμάνι με κρουαζιερόπλοια: “Το πρώτο βήμα είναι ότι μετατρέπεται το λιμάνι σε home port λιμάνι. Το 70% της κρουαζιέρας είναι home port, δηλαδή ξεκινάει και καταλήγει στον Πειραιά. Γίνονται πολλές ξενοδοχειακές μονάδες στην πόλη και θα συνεχίζουν να γίνονται και άλλες. Η πόλη έχει να δείξει πολλά, έχει μια μεγάλη ιστορία ως πόλη, με πολιτιστικές δομές, ωραίες γειτονιές αλλά και μεγάλο γαστρονομικό πλούτο. Και τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης συμβάλλουν καθοριστικά στην τουριστική αναβάθμιση της πόλης μας”.
Ξεκαθάρισε πάντως ότι πρέπει να τηρείται μια ισορροπία στην ανάπτυξη. Ερωτηθείς αν έχει σχέδια πώς θα βρεθεί αυτή η ισορροπία ο ίδιος ανέφερε ότι “μπορούμε να βοηθήσουμε με τις αλλαγές χρήσης σε οικιστικές περιοχές ενώ βοηθούμε και έμμεσα ως Δήμος προκειμένου να έχουμε μια καθαρή πόλη, μια λειτουργική πόλη.
Πηγή: capital.gr