Χτυπάει καμπάνα για χιλιάδες ιδιοκτησίες, στη συντριπτική πλειοψηφία τους αυθαίρετα κτίσματα, που βρίσκονται πάνω στο κύμα. Τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών ετοιμάζουν με ψηφιακή τεχνολογία «επιχείρηση- σκούπα», στο συνολικό μήκος των 13.676 χιλιομέτρων της ελληνικής ακτογραμμής.
Τόσα χρόνια χύμα στο κύμα και τώρα αναμένεται να τους έρθει ο λογαριασμός
Στόχος τους είναι να προσφέρουν άμεσα, μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου, ψηφιακή αποτύπωση της μόνιμης χάραξης του αιγιαλού, στις ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές όλης της χώρας και μάλιστα με αντίτιμο, που θα πληρώνουν οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες.
Η επιχείρηση ψηφιακής αποτύπωσης του μόνιμου αιγιαλού σε όλη τη χώρα αναμένεται να φέρει στην επιφάνεια τεράστια ιδιοκτησιακά θέματα και να προκαλέσει συγκρούσεις μεταξύ ιδιωτών και ελληνικού Δημοσίου. Για τις αυθαίρετες κατασκευές, που θα εντοπιστούν εντός των ορίων του αιγιαλού, όπου απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά κάθε είδους δόμηση, θα αποκλειστεί οριστικά το ενδεχόμενο νομιμοποίησής τους. Για κτίσματα, περιφράξεις και άλλες αυθαίρετες κατασκευές στον αιγιαλό θα είναι μονόδρομος η κατεδάφιση, μαζί με τον καταλογισμό προστίμων αυθαιρέτων και την επιβολή των νόμιμων συνεπειών για καταπάτηση δημόσιας περιουσίας.
Παράλληλα αναμένεται να αναδειχθεί και σημαντικός αριθμός ιδιοκτησιών, που ναι μεν θα εντοπιστούν εντός του αιγιαλού αλλά οι ιδιοκτήτες τους θα είναι σε θέση να εμφανίσουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας, εγείροντας αξιώσεις αποζημιώσεων από το ελληνικό Δημόσιο για να εγκαταλείψουν την προστατευόμενη ζώνη.
Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι με τις νέες εξελίξεις θα έρθουν αντιμέτωποι χιλιάδες ιδιοκτήτες που τα ακίνητά τους βρίσκονται πάνω στο κύμα και αναφέρουν ως χαρακτηριστικές περιπτώσεις τις ιδιοκτησίες στην Αττική σε ολόκληρο το μήκος του παραλιακού μετώπου από το Φάληρο έως το Σούνιο, όπως επίσης χιλιάδες ακίνητα που έχουν χτιστεί στους παραθαλάσσιους οικισμούς σε Πελοπόννησο, Χαλκιδική, Κρήτη, Εύβοια και τις άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας.
Οπως οι δασικοί χάρτες
Η πρακτική που σχεδιάζουν να ακολουθήσουν τα συναρμόδια υπουργεία είναι μέσα από το νέο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών να προσδιοριστεί ο αιγιαλός σε όλες τις περιοχές της χώρας. Η χάραξη του αιγιαλού θα απεικονίζεται παράλληλα στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου, όπου θα έχουν πρόσβαση οι ενδιαφερόμενοι πολίτες, με δυνατότητα να εκδώσουν σχετικό αντίτυπο, έναντι αντιτίμου, το οποίο θα έχει ισχύ ΦΕΚ.
Οποιος πολίτης έχει αντίρρηση για το εύρος της ζώνης αιγιαλού που αφορά στην ιδιοκτησία του, θα πρέπει να κινήσει τη μέχρι σήμερα ακολουθούμενη διαδικασία επαναπροσδιορισμού της. Αυτό σημαίνει ότι το βάρος της απόδειξης των δικαιωμάτων επί της ιδιοκτησίας του θα σηκώνει ο πολίτης, ενώ στις 54 Κτηματικές Υπηρεσίες της επικράτειας θα πιάσουν δουλειά οι προβλεπόμενες από το νόμο τριμελείς επιτροπές υπηρεσιακών παραγόντων, καθώς αναμένεται να πέσουν βροχή οι ενστάσεις των ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογο μοντέλο ακολουθήθηκε μέσω των δασαρχείων για την κύρωση των δασικών χαρτών. Εγχείρημα που, ως γνωστόν, τινάχθηκε στον αέρα, υπό το βάρος των αντιδράσεων ιδιωτικών συμφερόντων και το μεγάλο πλήθος των ενστάσεων.
Ενιαία γραμμή
Για την ψηφιακή αποτύπωση του αιγιαλού μέσω του πληροφοριακού συστήματος του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να αξιοποιηθεί το υλικό αποτύπωσης του συνόλου της ελληνικής ακτογραμμής. Εργο, που εκπονήθηκε έναντι 5 εκατ. ευρώ, παραλήφθηκε το 2009 και πέντε χρόνια μετά, θα βγει από τα συρτάρια της εταιρείας του Κτηματολογίου (ΕΚΧΑ Α.Ε.).
Στους ορθοφωτοχάρτες της εταιρείας του Κτηματολογίου (σε κλίμακα 1 προς 1000) αποτυπώνεται ο προσωρινός αιγιαλός. Το υπουργείο Οικονομικών και η Κτηματική Υπηρεσία θα προχωρήσουν στο επόμενο βήμα κύρωσης του μόνιμου αιγιαλού. Πρέπει να προηγηθούν αναρτήσεις των σχετικών χαρτών επί 15 ημέρες στις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες, όπου οι ενδιαφερόμενοι έχουν περιθώριο να υποβάλουν ενστάσεις, προκειμένου έπειτα από εκδίκασή τους να γίνουν σχετικές διορθώσεις και να ακολουθήσουν οι οριστικές εγγραφές.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει εντάξει την ψηφιακή αποτύπωση του μόνιμου αιγιαλού σε ευρύτερο πρόγραμμα, με στόχο στην ίδια βάση δεδομένων του Κτηματολογίου να αποτυπώνονται όλες οι λεγόμενες θεσμικές γραμμές, δηλαδή τα πολεοδομικά, χωροταξικά και άλλα δεδομένα κάθε ακινήτου.
Για το σκοπό αυτό, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη συστάθηκε διϋπουργική ομάδα εργασίας, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα ΠΕΚΑ Σωκράτη Αλεξιάδη, ο οποίος πλαισιώνεται και από τους δύο αντιπροέδρους της ΕΚΧΑ Α.Ε., Νίκο Ζυγούρη και Αλίκη Φατούρου.
Αντικείμενο της Κοινής ομάδας εργασίας του ΥΠΕΚΑ, της ΕΚΧΑ Α.Ε. και άλλων φορέων της Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, αποτελούν θέματα όπως:
α) Η καταγραφή σε ψηφιακή μορφή των επίσημων θεσμικών γεωχωρικών συνόλων (υφιστάμενων και προγραμματιζόμενων), που σχετίζονται με τη διαχείριση ακίνητης περιουσίας.
β) Ο καθορισμός στοιχείων των εν λόγω δεδομένων που θα πρέπει να είναι προσβάσιμα στους ενδιαφερόμενους μέσω του Εθνικού Κτηματολογίου και η θεσμοθέτηση διάθεσης αυτών.
γ) Η πρόταση τεχνικής λύσης για τη βέλτιστη διάθεση των εν λόγω δεδομένων.
δ) Η θεσμοθέτηση της δυνατότητας έκδοσης πιστοποιητικών που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία μέσω του Κτηματολογίου, καθώς και η διαχείριση και απόδοση τελών.