Εντάσεις προκάλεσε στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η συζήτηση για την μετεγκατάσταση των τσιγγάνων.
Το ζήτημα της απομάκρυνσης των Ρομ από τον καταυλισμό στην περιοχή «Κορακόνερο», προκάλεσε και διχόνοια στο εσωτερικό της παράταξης του κ. Φώτη Χατζηδιάκου.
Τη συζήτηση του θέματος εκτός ημερησίας διατάξεως ζήτησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Στράτος Καρίκης.
Με την εισήγησή του ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος προκάλεσε εντάσεις γιατί δεν αποκάλυψε τις θέσεις που έχουν προταθεί για την εγκατάσταση των τσιγγάνων. Αποτέλεσμα ήταν να δεχθεί καταιγισμό ερωτημάτων και επικρίσεις από τους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας που δήλωναν πως δεν μπορούν να προβούν στη λήψη αποφάσεως χωρίς να γνωρίζουν σε ποιες περιοχές θα μεταφερθούν οι τσιγγάνοι.
Ο δήμαρχος κ Φώτης Χατζηδιάκος αναφέρθηκε γενικά στις προτάσεις που είχαν κάνει παλαιότερα τα μέλη ειδικής επιστημονικής επιτροπής για τη μεταφορά των τσιγγάνων και απέκλεισε το ενδεχόμενο εγκατάστασης σε στρατόπεδα, που έχουν εκκενωθεί.
Όπως προέκυψε από τη συζήτηση και μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν είχε προταθεί η μεταφορά των τσιγγάνων είτε στο Τσαϊρι ή κοντά στην περιοχή Λούκα στις Καλυθιές.
«Έχει γίνει σπέκουλα με το συγκεκριμένο θέμα που ταλάνισε το δήμο επί θητείας τόσο του κ. Χατζή Χατζηυευθυμίου όσο και του κ. Κουσουρνά. Σε παλαιότερη συνεδρίαση έγιναν σκηνές απείρου κάλλους. Η υπηρεσία της Πολεοδομίας έχει διωχθεί και στις 18 Μαρτίου ο προϊστάμενός της θα είναι ο μόνος κατηγορούμενος σε δίκη γιατί δεν εκτελέστηκαν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης. Η επιτροπή που είχε συσταθεί και στην οποία μετείχε το επιστημονικό προσωπικό μας καθόρισε τρεις χώρους τους οποίους έχω επισκεφθεί. Υπάρχει και άλλος ένας χώρος τον οποίο έχουν εντοπίσει οι τσιγγάνοι. Οδηγεί σε ρεματιά που δεν έχει πρόσβαση πουθενά. Το ερώτημα είναι ποιος θα τον αγοράσει. Προτείνω να επισκεφθούμε μαζί με τους επικεφαλής των παρατάξεων τα σημεία που έχουν προταθεί. Υπάρχει και κείμενο της Περιφέρειας για διαβούλευση περί μίσθωσης κατοικιών. Η διαδικασία αυτή προβλέπω ότι θα υλοποιηθεί στο διάστημα από το 2019 έως το 2021. Εμείς επειγόμαστε όμως να λύσουμε το θέμα. Να λάβουμε επιτέλους απόφαση. Περιμένω τις προτάσεις σας. Πρέπει να σταματήσει η παραφιλολογία», δήλωσε μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση του ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
«Χαίρομαι που έκανε την ενημέρωση ο δήμαρχος. Είμαστε έτοιμοι να πάμε να δούμε τις θέσεις. Δηλώνουμε έτοιμοι να ψηφίσουμε την πρόταση που η επιτροπή θα προτείνει. Θα συμφωνήσω και για τη μεταφορά τους σε διαμερίσματα, αλλά δεν θα το δεχθούν οι τσιγγάνοι. Κανείς δεν θέλει να πάμε σαν κράτος βιας και επιβολής τάξης και να αφήσουμε στο δρόμο μικρά παιδιά. Εφόσον βρεθεί μια περιοχή κατάλληλη, όπου ο καταυλισμός δεν θα ενοχλεί να δεχθούμε την πρόταση για τη μεταφορά των Ρομ”, δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Καρίκης.
Την άποψη ότι απλά θα μεταφερθεί το πρόβλημα σε άλλη περιοχή εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΔΗ κ. Χατζής Χατζηευθυμίου.
«Έπρεπε να είχε ετοιμαστεί εισήγηση για το συγκεκριμένο θέμα που είναι σοβαρό και δεν μπορεί να έρχεται τόσο πρόχειρα στο δημοτικό συμβούλιο. Έπρεπε να γνωρίζουμε ποιες είναι οι θέσεις, για να καταλάβουμε αν θα υπάρξουν προβλήματα. Η κοινή γνώμη είναι κατά της παρουσίας των ανθρώπων αυτών εξαιτίας της συμπεριφοράς τους. Αν τους μεταφέρουμε αλλού θα προκαλέσουμε φασαρίες και αντιδράσεις. Δεν είναι λύση η εγκατάστασή τους αλλού. Δεν συμφωνώ και για την ενοικίαση διαμερισμάτων. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν οικίες και τις ενοικιάζουν. Θέλουν απλά ένα χωράφι για να συγκεντρώνουν τα σίδερα. Με την απόφαση που θα λάβει το δημοτικό συμβούλιο απλά καθιερώνει την ύπαρξη καταυλισμού. Ο χώρος στο Κορακόνερο είναι αυθαίρετος», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΔΗ κ. Χατζής Χατζηευθυμίου.
Σε παρέμβασή του ο κ. Χατζηδιάκος έψεξε τον κ. Χατζηευθυμίου γιατί επί θητείας του θέλησε να συμβάλει ώστε να αγοραστεί μηχάνημα για το λιώσιμο των καλωδίων που συγκεντρώνουν οι Ρομ.
«Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου θα έπρεπε να γνωρίζουν ποιες είναι οι θέσεις στις οποίες κατέληξε η επιτροπή.Το θέμα των τσιγγάνων συνδέεται με αυθαίρετη κατάληψη χώρων, παραβατική συμπεριφορά, παραοικονομία, προβλήματα που φέρνουν σε δύσκολη θέση και το Δήμο και την ίδια την κοινωνία. Η παραβατική συμπεριφορά είναι φαινόμενα που ενοχλούν την κοινωνία και τους δημότες. Η εξεύρεση στέγης και μόνο δεν θα δώσει λύση στα ζητήματα της παραβατικότητας. Το πρόβλημα θα συνεχίσει να υφίσταται», δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης.
«Στα προηγούμενα δημοτικά συμβούλια υπήρξαν διαμαρτυρίες γιατί ουσιαστικά προσπάθησε η δημοτική αρχή να λάβει απόφαση πάνω στο ίδιο πλαίσιο που συζητούμε σήμερα, δηλαδή τη δημιουργία νέου γκέτο. Εδώ υπάρχουν ερωτήματα. Πρέπει να έρθει εισήγηση. Εγώ δεν θα μπω στη διαδικασία, εσείς να λάβετε απόφαση», δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση, κ. Τάκης Πότσος.
Τη θέση του διαφοροποίησε από την άποψη της δημοτικής αρχής ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Δώρος Κωνσταντίνου.
«Όσα χρόνια υπηρετώ την ΤΑ εκφράζω την άποψή μου. Δεν μάσησα τα λόγια μου και δεν έπαιξα παχνίδια κάτω από το τραπέζι. Καλούμαστε να λάβουμε μια από τις σοβαρότερες αποφάσεις, που αφορά και τους πολίτες. Που είναι η διαβούλευση που θα πρέπει να γίνει; Και στην προηγούμενη θητεία έγιναν επεισόδια. Στο όνομα των επιστημόνων, που επικαλείστε, θα μεταφέρουμε το πρόβλημα σε περιοχή που είναι κοντά στην Παστίδα, τα Μαριτσά και τις Καλυθιές; Να πάνε να εγκατατασταθούν οι ρομ στα σπίτια. Γιατί αυτοί έχουν παραβατική συμπεριφορά; Αν μεταφερθούν κοντά στην περιοχή “Λούκα” μειοψηφώ”, τόνισε ο κ. Δώρος Κωνσταντίνου.
«Υποβαθμίζετε το ρόλο μας. Δηλώσατε την επιθυμία σας να επισκεφθείτε με επικεφαλής των παρατάξεων τις θέσεις που έχουν προταθεί. Δεν τις κατονομάζετε όμως. Εμείς οι υπόλοιποι 49 σύμβουλοι είμαστε κομπάρσοι;», αναρωτήθηκε η δημοτική σύμβουλος της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Ευαγγελία Παναή.
«Έφθασε η ώρα να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Εκεί που είναι οι τσιγγάνοι είναι πολύ σημαντικό σημείο για το νησί και την τοπική οικονομία. Θέλει θάρρος και κότσια για να λυθεί το θέμα», δήλωσε ο αντιδήμαρχος κ. Τέρης Χατζηιωάννου.
Τελικά αποφασίστηκε να συγκροτηθεί επιτροπή που θα ασχοληθεί με τις θέσεις που είχαν προταθεί. Το θέμα θα επανέλθει σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
- Ανταλλαγή… πυροτεχνημάτων για τις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών
Μετά από αίτημα του κ. Στράτου Καρίκη έγινε συζήτηση και για τις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ζήτησε να γίνει συζήτηση γιατί δεν ελήφθη απόφαση σε προηγούμενη συνεδρίαση, αλλά έγινε απλά ενημέρωση, γεγονός που προκάλεσε την έντονη την αντίδραση του δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου και του αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Γιάννη Περδίκη. Όπως ανακοινώθηκε έχουν καταβληθεί ήδη οι αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς.
«Ζητήσαμε να γίνει συζήτηση γιατί θεωρούμε πως δεν ελήφθη απόφαση σε προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου», εξήγησε ο κ. Καρίκης.
«Συμφωνήσατε όλοι και τώρα έρχεστε και λέτε πως δεν ελήφθη απόφαση; Αιδώς Αργείοι. Με αυτό τον τρόπο θέλατε να διεκδικήσετε τη θέση του δημάρχου; Αυτός ήταν ο στόχος της ένστασης στο ΣτΕ; Θέλατε να πάτε τον πρόεδρο κ. Μανδρακό στον Εισαγγελέα;» ρώτησε ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος που ανέγνωσε στο δημοτικό συμβούλιο τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης, όπου ετέθη το θέμα.
«Εμείς δεν θελήσαμε να προσφύγουμε στον Εισαγγελέα», δήλωσε ο κ. Χατζηευθυμίου. «Εμείς θεωρούμε πως δεν έχει ληφθεί απόφαση. Δεν λέω πως έγινε αλλοίωση. Συμφωνώ με την εισήγηση του νομικού. Σε προηγούμενη συνεδρίαση έγινε ενημέρωση», δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Γ Υψηλάντης.
«Η απόφαση έχει ληφθεί και δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια», δήλωσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Ευάγγελος Μανδρακός. «Φοβάστε πως θα γίνουν καταλογισμοί. Σας αναφέρω πως υπόλογος για τη διαδικασία είμαι εγώ. Μαζί με τον δήμαρχο πήραμε την ευθύνη. Δεν χριαζόταν απόφαση. Όταν έρθει η ώρα να υπογράψω θα ζητήσω να λάβει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο. Τώρα που τελείωσε η διαδικασία και πληρώθηκαν οι δικαιούχοι κάνατε κωλοτούμπα», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιάννης Περδίκης.
Τελικά, η απόφαση για την πληρωμή των δικαιούχων ελήφθη κατά πλειοψηφία.
Στην προχθεσινή συνεδρίαση έγινε συζήτηση και για την μελέτη περιβαλλοντικών όρων της μαρίνας Μανδρακίου.
Κρίθηκε πως θα πρέπει ο δήμος να διεκδικήσει τον μικρό τουριστικό λιμένα από το ΤΑΙΠΕΔ για να τον αξιοποιήσει στη συνέχεια ενδεχομένως σε συνεργασία με ιδιώτες. «Ποιός θα αποζημιώσει το δήμο για τα χρήματα που έχουν χαθεί από τότε που σταμάτησε η διαγωνιστική διαδικασία; Δεν μπορεί να εγκριθεί η ΜΠΕ, αφού δεν είμαστε οι κύριοι του έργου. Υπάρχει συνιδιοκτησία και πρέπει να συναινέσει και το ΤΑΙΠΕΔ», δήλωσε ο κ. Χ. Χατζηευθυμίου που αναφέρθηκε και στη δικαστική εμπλοκή της υπόθεσης.
«Δεν πρέπει να λάβουμε απόφαση για να έχει πυρασφάλεια η μαρίνα Μανδρακίου. Επιβάλλεται να γίνουν και παρεμβάσεις στο μικρό τουριστικό λιμάνι», δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου κ. Μ. Χριστοδούλου.
«Είναι ευκαιρία τώρα να επανέλθουμε. Θα ζητήσω να ληφθεί απόφαση για να ξεκινήσει η διαδικασία του διαγωνισμού για τη μαρίνα από εκεί που σταμάτησε δηλαδή από την αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών. Στόχος είναι η αξιοποίηση της μαρίνας. Θα ζητήσουμε να επιστραφεί το μικρό λιμάνι στο φυσικό του δικαιούχο και να χαρακτηριστεί με προεδρικό διάταγμα μαρίνα», δήλωσε ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
«Ιδιοκτησιακά η κυριότητα του λιμένα ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ. Πρέπει η μικρή μαρίνα να επανέλθει στην κυριότητα του λιμενικού ταμείου. Διάβασα την ΜΠΕ και εφιστώ την προσοχή στο σημείο που αφορά την Υπηρεσία Καθαριότητας. Δεν είναι στις αρμοδιότητές της να παρέμβει για τα απόβλητα», δήλωσε ο κ. Γιώργος Υψηλάντης.