«Υπάρχει μία στασιμότητα στην αγορά που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Το εμπορικό κενό του 1 δις μετά τις χειμερινές εκπτώσεις, δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε και καθιστά επείγουσα την εξεύρεση κάποιας τελικής λύσης. Εκ των πραγμάτων, οποιαδήποτε εξέλιξη καθορίζεται από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων».
Στη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην αγορά αναφέρεται σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κ. Βασίλης Κορκίδης και τονίζει πως χρειάζεται να διευθετηθεί η κατάσταση σύντομα, ώστε να προωθηθούν άμεσα τα ζητήματα της επανεκκίνησης της ανάπτυξης και της ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά.
Σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση περί «φορολογικού εθελοντισμού» ο κ. Βασίλης Κορκίδης δηλώνει ότι «όχι μόνο δεν δίνει λύση στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής, αλλά αντίθετα τρέφει τον κοινωνικό αυτοματισμό και την καχυποψία».
«Η ΕΣΕΕ δηλώνει ξεκάθαρα ότι καταδικάζει την συστηματική φοροδιαφυγή και τη συνειδητή φοροαποφυγή, που αδικεί τους συνεπείς φορολογούμενους. Αναμένουμε λοιπόν από τη νέα Κυβέρνηση να μας καλέσει ως κοινωνικούς εταίρους και εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να συμβάλουμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά με τις θέσεις μας στην επίλυση του προβλήματος», δηλώνει ο κ. Κορκίδης.
Σχετικά με τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ δηλώνει πως το ειδικό καθεστώς θα πρέπει να διατηρηθεί ως έχει στα νησιά του Αιγαίου.
Η συνέντευξη του κ. Βασίλη Κορκίδη, αναλυτικά:
• Πώς διαμορφώνεται τώρα η κατάσταση στην αγορά καθώς συνεχίζονται οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές;
Υπάρχει μία στασιμότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Το εμπορικό κενό του 1 δις μετά τις χειμερινές εκπτώσεις, δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε και καθιστά επείγουσα την εξεύρεση κάποιας τελικής λύσης. Εκ των πραγμάτων, οποιαδήποτε εξέλιξη καθορίζεται από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Χρειάζεται να διευθετηθεί η κατάσταση σύντομα, ώστε να προωθηθούν άμεσα τα ζητήματα της επανεκκίνησης της ανάπτυξης και της ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά. Η ΕΣΕΕ έχει μία σειρά από προτάσεις που θα καταθέσει στα αρμόδια υπουργεία.
• Πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους υπουργούς Εργασίας και Υγείας το ζήτημα των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ; Τι επιδιώκει η ΕΣΕΕ με το αναλυτικό υπόμνημα που κατέθεσε;
Με ορθολογικό πνεύμα και με αναζήτηση λύσεων που εξυπηρετούν όλες τις πλευρές. Στο ευρύτερο πλαίσιο, η ΕΣΕΕ προτείνει εκ νέου, το «πάγωμα» και την «κεφαλαιοποίηση» των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΟΑΕΕ, με μετατροπή σε ασφαλιστικό χρόνο και φυσικά με προϋπόθεση την επανέναρξη καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, με ελεύθερη επιλογή κλάσης. Σκοπός είναι να ενεργοποιήσουμε ένα μεγάλο ποσοστό οφειλετών και να υπερβούμε το εισπρακτικό αδιέξοδο των κατά 52% μειωμένων εσόδων στον ασφαλιστικό φορέα και εν τέλει να καλύψουμε την ανάγκη ιατροφαρμακευτικής κάλυψης όλων των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο, οι επιχειρηματίες/ οφειλέτες θα μπορέσουν να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και παράλληλα θα διατηρήσουν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τόσο για τους ίδιους, όσο και για τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη της οικογένειάς τους. Η παρέμβαση της ΕΣΕΕ έρχεται σε μία στιγμή που πράγματι πρέπει να ανοίξει ένας μεγάλος διάλογος για το ασφαλιστικό σύστημα εν γένει. Είναι επιβεβλημένο ότι αυτονόητες ρυθμίσεις που μπορούν να δώσουν άμεσες λύσεις στα προβλήματα των ταμείων πρέπει επιτέλους να γίνουν αποδεκτές. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΣΕΕ θεωρεί ότι η συγκεκριμένη πρόταση που έχουν επίσης υποστηρίξει η ΓΣΕΒΕΕ, η ΚΕΕΕ και άλλοι φορείς δεν είναι μια ακόμα ρύθμιση, αλλά η ζητούμενη λύση. Το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ είναι διατεθειμένο να συμβάλει με οικονομετρικά στοιχεία και κοστολογημένες προτάσεις, ώστε να μεταφέρει την οπτική της Μμε επιχειρηματικότητας στην Κυβέρνηση, για λήψη ουσιαστικών αποφάσεων.
• Πώς είδατε την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για τη δημιουργία ερασιτεχνών ελεγκτών στο πλαίσιο του φοροελεγκτικού εθελοντισμού;
Πολύ αρνητικά. Ο «φοροελεγκτικός εθελοντισμός» είναι μάλλον μία πρόταση που όχι μόνο δεν δίνει λύση στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής, αλλά αντίθετα τρέφει τον κοινωνικό αυτοματισμό και την καχυποψία.
• Μπορεί να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή με φορολογικά κίνητρα ; Ποιές είναι οι θέσεις της ΕΣΕΕ;
Τα Ινστιτούτα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν επεξεργαστεί διαφορετικά μέτρα καταπολέμησης τόσο της «ανόητης φοροδιαφυγής» μη έκδοσης απόδειξης, με την on-line σύνδεση των ταμειακών μηχανών για απόδοση ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο συναλλαγής, όσο και της «επιστημονικής φοροαποφυγής» με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις τις οποίες πρόσφατα αποστείλαμε με υπόμνημά μας στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Η ΕΣΕΕ δηλώνει ξεκάθαρα ότι καταδικάζει την συστηματική φοροδιαφυγή και τη συνειδητή φοροαποφυγή, που αδικεί τους συνεπείς φορολογούμενους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει όλους με περισσότερους και μεγαλύτερους φόρους, οδηγώντας όλους μας στην φοροαδυναμία. Αναμένουμε λοιπόν από τη νέα Κυβέρνηση να μας καλέσει ως κοινωνικούς εταίρους και εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να συμβάλουμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά με τις θέσεις μας στην επίλυση του προβλήματος.
• Ποιά είναι η άποψή σας για τους συντελεστές του ΦΠΑ; Πιστεύετε πως θα πρέπει να διατηρηθεί το ειδικό καθεστώς που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου;
Η θέση της ΕΣΕΕ είναι πάγια και σταθερή: διατήρηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου ως έχει.
• Εκτιμάτε πως οι απαιτήσεις των ξένων οίκων για εξόφληση τοις μετρητοίς θα φέρουν αυξήσεις των τιμών σε διάφορα προϊόντα και θα δημιουργήσουν ελλείψεις στην αγορά;
Θεωρώ ότι προς το παρόν είναι νωρίς να καταφεύγουμε στην κινδυνολογία. Υπάρχει μία διαπραγμάτευση εν εξελίξει. Σίγουρα βρισκόμαστε σε μία δύσκολη κατάσταση και οι ιθύνοντες οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί.
• Πώς σχολιάζετε το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση που έχει κατατεθεί στη Βουλή;
Η λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι πολύ σημαντική, ώστε να υπάρξει γρήγορη ανακούφιση πολλών συμπολιτών και συναδέλφων μας, οι οποίοι, πράγματι, έχουν βρεθεί σε εξαιρετικά δεινή θέση λόγω των πολλών αρνητικών συνεπειών της ύφεσης. Η ΕΣΕΕ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για την κατάσταση, δίνοντας έμφαση στις πολλές περιπτώσεις άνεργων εμπόρων, οι οποίοι κατέφευγαν σε δομές κοινωνικής υποστήριξης για να διασφαλίζουν τα προς το ζην. Εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί κοινωνικό παντοπωλείο της ΕΣΕΕ σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, προσπαθώντας να προσφέρει, στο μέτρο του δυνατού, κάποιες λύσεις στο πρόβλημα της σίτισης των οικογενειών ανέργων εμπόρων. Στο προτεινόμενο νομοσχέδιο υπάρχει μία θετική παράμετρος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις οικογένειές τους, είναι η παράταση της δωρεάν ασφαλιστικής κάλυψης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για ένα ακόμα έτος και μέχρι την 29/2/16. Αρνητική είναι προσέγγιση για τους ανέργους και οφειλέτες του ΟΑΕΕ που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους, η ανέφικτη προϋπόθεση να μην έχουν οφειλές ή να έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών τους. Όπως αντίστοιχα αρνητική για παροχές υγείας των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ είναι και η συμπλήρωση των απαιτούμενων πενήντα ημερών ασφάλισης το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, κατά τη γνώμη μας, τα κουπόνια θα πρέπει καλύτερα να αντικατασταθούν από «έξυπνες» κάρτες πολίτη, οι οποίες δεν καταστρέφονται, δεν μεταβιβάζονται, ούτε αντιγράφονται και το κυριότερο θα είναι διαθέσιμες στους δικαιούχους, ενώ θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και προσωπικά από τους χρήστες.
• Πρέπει να δεσμεύονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί των επιχειρηματιών σε περίπτωση οφειλών ή να τίθενται υπό επιτήρηση και γιατί;
Η επιτήρηση των τραπεζικών λογαριασμών είναι σίγουρα μία περισσότερο λογική προσέγγιση του ζητήματος. Η πρόσφατη απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (πολ. 1038_2015), μπορεί να δράσει ευεργετικά στον υφιστάμενο τρόπο λειτουργίας της Αγοράς. Πρόκειται για την ελαστικοποίηση του υφιστάμενου πλαισίου δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών φυσικών και νομικών προσώπων, στις περιπτώσεις που οι κάτοχοι των λογαριασμών αυτών εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και οι οποίοι αφορούν μισθοδοσία, αποζημιώσεις απολύσεων, εφάπαξ, κοινωνικά επιδόματα και λοιπές παροχές. Ο έντονα τιμωρητικός χαρακτήρας που διέπει τις ισχύουσες διατάξεις συνέβαλε στον «στραγγαλισμό» κάθε προσπάθειας διευθέτησης των εκκρεμουσών υποθέσεων και στην ουσία λειτουργούσε ως αντικίνητρο ανάληψης οποιασδήποτε επιχειρηματικής πρωτοβουλίας. Κύριο γνώρισμα των νέων τροποποιητικών παρεμβάσεων αποτελεί η άρση του αδιεξόδου στο οποίο οδηγούνταν πολλοί επιτηδευματίες, με βάση τις προηγούμενες διατάξεις, εξαιτίας της τάσης αφαίμαξης της παραμικρής, έστω πρόσκαιρης ρευστότητας που πιθανόν διέθεταν οι επιχειρηματίες. Το στοιχείο όμως που χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς εστιάζεται στην πρόθεση απόδοσης/ απονομής κοινωνικής δικαιοσύνης που αποτυπώνεται στις νέες ρυθμίσεις, καθώς επιδιώκεται η άρση προβλημάτων που προκαλούνταν στις μισθοδοσίες (μισθολογικές απολαβές) χιλιάδων εργαζομένων, στις παροχές των Ταμείων προς τους ασφαλισμένους τους και στους δικαιούχους λήψης κοινωνικών επιδομάτων.