Ειδήσεις

Ζητείται στρατηγική για τις αποκρατικοποιήσεις

Εμβρόντητη παραμένει η επενδυτική κοινότητα από τις δηλώσεις των στελεχών της κυβέρνησης σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις. Τελευταίο κρούσμα αποτέλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος σε τηλεπαράθυρο προέκρινε μοντέλο αντιπαροχής στο Ελληνικό. Είχε προηγηθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η οποία έβαζε σημαντικά εμπόδια στην ανάπτυξη του Αστέρα, μια επένδυση ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Στελέχη της αγοράς αναφέρονται σε δικαστικές αποφάσεις επηρεασμένες από το πολιτικό κλίμα. Οι ίδιοι αντιπαρέρχονται το επιχείρημα του ΣτΕ ότι η οικιστική ανάπτυξη του Αστέρα επιβαρύνει τη χερσόνησο περισσότερο από μια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα. Οπως και να έχει η κατάσταση, τώρα ανοίγονται δύο δρόμοι για τους επενδυτές του Αστέρα―εκείνος της υποβολής ενός τροποποιημένου Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημόσιων

Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ), που θα περιορίζει την οικιστική ανάπτυξη, και ο δεύτερος, ο δρόμος της αποχώρησης.

Στη δεύτερη περίπτωση, η χώρα θα χάσει έναν σημαντικό επενδυτή, ο οποίος διέθεσε σχεδόν 500 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του ακινήτου και επιπλέον επενδύσεις ανάπλασης της περιοχής της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Επίσης η χώρα θα χάσει την ευκαιρία να καταστεί ο Αστέρας ένας παγκόσμιος προορισμός για το διεθνές τζετ σετ.

Σημειώνεται ότι οι Αραβες επενδυτές έχουν ξοδέψει μέχρι σήμερα εκατοντάδες χιλ. ευρώ για να φτάσουν στην υπογραφή της σύμβασης. Πολύ περισσότερα όμως έχει ξοδέψει η Lamda Development. Ο λογαριασμός για την τελευταία φέρεται να έχει ξεπεράσει τα 3 εκατ. ευρώ, χωρίς ακόμη να έχει υποβληθεί το σχετικό ΕΣΧΑΔΑ. Η υποβολή του είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις αρχές του έτους, κάτι που ωστόσο δεν συνέβη λόγω των πολιτικών εξελίξεων. Η στάση δε αναμονής συνεχίζεται, χωρίς μάλιστα το επενδυτικό σχήμα (Lamda Development, Fosun και Al Maabar) να έχει καμία επαφή με την κυβέρνηση ή/και το ΤΑΙΠΕΔ.

Η σύμβαση πώλησης της εταιρείας Ελληνικόν Α.Ε. υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο και το περιθώριο ολοκλήρωσης της συναλλαγής είναι μέχρι τον Νοέμβριο του 2016. Το χρονικό περιθώριο δείχνει μεγάλο, αλλά με τις πολύμηνες διαδικασίες του ΣτΕ για την έγκριση των ΕΣΧΑΔΑ μπορεί να είναι και μικρό. Σ’ αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η αξιοποίηση του Ελληνικού συνιστά μοναδικό έργο για την Ελλάδα και επομένως οι διαδικασίες θα είναι ακόμη πιο επίπονες και χρονοβόρες. Επίσης, θα πρέπει να συνυπολογιστεί η τρίμηνη απραξία που ήδη έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα (διαλύοντας τον 4ο μήνα). Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση μοιάζει να μην έχει στρατηγική, τόσο για το Ελληνικό όσο και για τις αποκρατικοποιήσεις γενικότερα.

Έντυπη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου