Για «κραυγαλέο κενό» της ελληνικής πολιτείας στην Ειδομένη κάνει λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καλώντας τον πρωθυπουργό στη Βουλή να απαντήσει για την «απαράδεκτη και απάνθρωπη» κατάσταση στον προσφυγικό καταυλισμό της Ειδομένης, η οποία εκθέτει την ΕΕ αλλά κυρίως την Ελλάδα.
Με επίκαιρη ερώτησή του, ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «δείχνει να έχει παραιτηθεί της κυριαρχίας της στην περιοχή» και ζητά από τον Αλ. Τσίπρα να παρουσιάσει το σχέδιο του για την Ειδομένη, καθώς και πόσοι πρόσφυγες και πόσοι μετανάστες υπάρχουν στην περιοχή.
Ολόκληρη η επίκαιρη ερώτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου:
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Πρωθυπουργό
Θέμα: Η κατάσταση στην Ειδομένη και η φυγή προσφύγων και παράτυπων μεταναστών προς την ΠΓΔΜ
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη είναι απολύτως απαράδεκτη, απάνθρωπη, παραβιάζει το Ελληνικό Σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο και εκθέτει παγκοσμίως την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρωτίστως όμως τη χώρα μας.
Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς χαρτιά, μεταξύ αυτών μεγάλος αριθμός βρεφών, παιδιών, εγκύων γυναικών και αναπήρων παραμένουν επί ημέρες, υπό άθλιες συνθήκες, στην Ειδομένη σε αυτοσχέδιο καταυλισμό που έχει προ πολλού μετατραπεί σε λασπότοπο λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων.
Οι συνθήκες στέγασης και υγιεινής είναι τραγικές και ήδη καταγράφτηκαν τα πρώτα κρούσματα λοιμωδών ασθενειών.
Οι υπεράνθρωπες και συγκινητικές προσπάθειες μη κυβερνητικών οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών να βοηθήσουν, αντιμετωπίζοντας κυρίως τις ανάγκες διατροφής, δεν μπορούν να καλύψουν το κραυγαλέο κενό της κρατικής απουσίας.
Η Ελληνική Δημοκρατία δείχνει να έχει παραιτηθεί της κυριαρχίας της στην περιοχή. Η Κυβέρνηση φαίνεται να θεωρεί ότι προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι στην Ειδομένη δεν υπάρχει οργανωμένο κέντρο φιλοξενίας και ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες οφείλουν να κατευθυνθούν στα υπάρχοντα και υποδεικνυόμενα κέντρα φιλοξενίας, απαλλάσσεται των νομικών και ανθρωπιστικών υποχρεώσεων και των αντίστοιχων ευθυνών της.
Χθες, Καθαρή Δευτέρα, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες μετακινήθηκαν προς το γειτονικό χωριό Χαμηλό και διασχίζοντας με κίνδυνο ζωής χείμαρρο, που βρίσκεται στη συνοριακή γραμμή, εισήλθαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Οι αρχές της ΠΓΔΜ αφήνουν να εννοηθεί ότι οι ελληνικές αρχές ενθάρρυναν ή πάντως δεν απέτρεψαν αποτελεσματικά την κίνηση αυτή προσφύγων και μεταναστών.
Προφανώς δεν υιοθετώ κάτι τέτοιο. Όμως δημιουργούνται έντονα αρνητικές εντυπώσεις για την Ελλάδα και ενισχύονται οι οπαδοί του κλεισίματος των βόρειων συνόρων στο εσωτερικό της Ε.Ε. καθώς και αυτοί που ισχυρίζονται ότι η χώρα μας δεν καταγράφει πλήρως όσους εισέρχονται από τα θαλάσσια σύνορα της.
Ερωτάται συνεπώς ο κ. Πρωθυπουργός :
1. Πώς και πότε επιτέλους σχεδιάζει να αντιμετωπισθεί με κριτήρια ανθρωπιστικά η κατάσταση στην Ειδομένη; Ποια είναι η προοπτική που υπάρχει για όσους βρίσκονται εκεί;
2. Από το σύνολο όσων εισήλθαν και βρίσκονται στην Ελλάδα πόσοι κατά την εκτίμηση των ελληνικών αρχών μπορούν να υπαχθούν στο καθεστώς του πρόσφυγα, πόσοι μπορούν να υπαχθούν στο καθεστώς της επικουρικής προστασίας και πόσοι είναι (οικονομικοί) μετανάστες χωρίς έγγραφα;
Επίσης αυτοί που βρίσκονται στην Ειδομένη πώς ταξινομούνται με βάση τις παραπάνω ιδιότητες και αν τυχόν δεν έχουν καταγραφεί γιατί συνέβη αυτό ενώ οι περισσότεροι βρίσκονται επί πολλές ημέρες στην Ειδομένη;
Τέλος, πόσοι φιλοξενούνται σε οργανωμένους χώρους, σε ποια από τις παραπάνω κατηγορίες υπάγονται και τι προβλέπεται να γίνει ως προς την τύχη τους ;
Αθήνα, 15 Μαρτίου 2016
Ο ερωτών βουλευτής
Ευάγγελος Βενιζέλος