Ειδήσεις

Ενα πρωτοποριακό ελληνικό πρόγραμμα απεξάρτησης

Προχθές στη Βιέννη, στο πλαίσιο της 60ής Συνόδου της Επιτροπής για τα Ναρκωτικά (CND), που διοργανώνεται από τον ΟΗΕ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλους διεθνείς φορείς, ένα ελληνικό πρόγραμμα απεξάρτησης είχε την τιμητική του και παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση. Πρόκειται για τη Θεραπευτική Κοινότητα ΚΕΘΕΑ Προμηθέας, η οποία λειτουργεί στις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών από τον Οκτώβριο του 2015. Στην παρουσίαση έδωσαν το «παρών» ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Β. Γκιτάκος και ο υπεύθυνος Βόρειας Ελλάδας, Φαίδωνας Καλοτεράκης. «Δεν υπάρχει ανάλογο πρόγραμμα στην Ευρώπη, γι’ αυτό υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αξιοποιήσαμε εμπειρίες από προγράμματα που υλοποιούνται στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ», λέει στην «Κ» ο κ. Χρήστος Βέτας, υπεύθυνος του πρωτοποριακού αυτού προγράμματος.

Στη θεραπευτική κοινότητα «Προμηθέας» στα Διαβατά συμμετέχουν σήμερα 25 έγκλειστοι, καταδικασμένοι για παραβιάσεις του νόμου για τα ναρκωτικά και την ιδιοκτησία. Η κοινότητα στεγάζεται σε δική της πτέρυγα και είναι τελείως απομονωμένη, δεν έχει καμία σχέση με την υπόλοιπη φυλακή, έτσι ώστε να διαφυλαχθεί η στεγανότητα σε ουσίες. Επίσης, το προσωπικό φύλαξης έχει εκπαιδευθεί σχετικά. Από την πλευρά του ΚΕΘΕΑ απασχολούνται τέσσερα άτομα, μαζί με τον επικεφαλής, ενώ συνδράμουν και κάποιοι εθελοντές. «Στην κοινότητα γίνεται πολύ σκληρή δουλειά. Ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας απεξάρτησης είναι περίπου 1,5 έτος. Ο στόχος είναι διπλός: απεξάρτηση από τα ναρκωτικά και αποχή από την παραβατικότητα. Η κοινότητα λειτουργεί σαν ένα κοινόβιο, σε 24ωρη βάση. Ολες οι δουλειές, από την καθαριότητα μέχρι το μαγείρεμα γίνονται συλλογικά, ενώ υπάρχουν η θεραπευτική και η εκπαιδευτική ζώνη, καθώς και αθλητισμός. Εχουμε πολύ καλά αποτελέσματα. Ο σωφρονισμός από κενή λέξη, αποκτά πραγματικό νόημα», μας λέει ο κ. Βέτας, τονίζοντας πως για να καλυφθούν οι δύο βάρδιες απαιτούνται επτά εργαζόμενοι, πολύ περισσότερο που οι συμμετοχές θα αυξηθούν (ήδη περιμένουν ακόμα πέντε έγκλειστους). Στην κοινότητα συμμετέχουν άτομα από 22 έως 60 ετών, με μέσο όρο την ηλικία των 33 ετών. «Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία που έχουμε με τη διοίκηση της φυλακής», σημειώνει ο κ. Βέτας.

Η θεραπευτική κοινότητα στα Διαβατά τροφοδοτείται από τις συμβουλευτικές κοινότητες του ΚΕΘΕΑ που δρουν στις φυλακές της Βόρειας Ελλάδας (με τη συμμετοχή περίπου 130 εγκλείστων) και οι οποίες προτείνουν κρατούμενους που θα μπορούσαν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Οσοι ολοκληρώσουν με επιτυχία το πρόγραμμα απεξάρτησης και εφόσον έχουν εκτίσει το 1/6 της ποινής τους (με βάση τον νόμο Παρασκευόπουλου), μπορούν να αποφυλακιστούν και να ενταχθούν στη Μονάδα Επανένταξης Αποφυλακισμένων, που λειτουργεί στα Λαδάδικα στη Θεσσαλονίκη και φιλοξενεί ήδη 35 άτομα, που διεκδικούν ως άλλοι Προμηθείς το οριστικό σπάσιμο των πολύπλευρων δεσμών και την επιστροφή στη ζωή και την ελευθερία.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου