Η Ρόδος επελέγη για τα εικοστά «γενέθλια» του «Συμποσίου της Σύμης», κι όπως προκύπτει από ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής», θα πραγματοποιηθεί στο νησί μας στις αρχές Ιουλίου.
Πρόσφατα βρέθηκε στη Ρόδο κλιμάκιο, με επικεφαλής την στενή συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, κ. Πωλίνα Λάμψα, προκειμένου να επιλεγούν οι κατάλληλοι χώροι για την διεξαγωγή των εργασιών αλλά και της τελετής λήξης.
Όπως δηλώθηκε αρμοδίως στη «δ», η επιλογή της Ρόδου πρωτεύουσας της Δωδεκανήσου, είναι συμβολική για τα 20 χρόνια “ζωής” του «Συμποσίου της Σύμης».
Τον Αύγουστο του 1998, το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου σε συνεργασία με το Ιδρυμα Olof Palme, φιλοξένησε το πρώτο Συμπόσιο της Σύμης στο γραφικό νησί της Δωδεκανήσου. Στο πρώτο Συμπόσιο της Σύμης, εικοσιεπτά πολιτικοί, πανεπιστημιακοί και διανοούμενοι από είκοσι ευρωπαϊκές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αντάλλαξαν απόψεις πάνω σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούσαν τις σημερινές και αυριανές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Η ιδέα ήταν να προσκληθούν ομοϊδεάτες από διάφορες χώρες, με σημαντική εκπροσώπηση τόσο των μελών της ΕΕ, όσο και των μη κοινοτικών χωρών που βρίσκονται κοντά στα σημερινά σύνορα της Ένωσης, ώστε να συνεισφέρουν νέες ιδέες και έμπειρες γνώσεις για την πορεία της Ευρώπης. Οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως πολιτικοί και επαγγελματίες που συμβάλλουν ενεργά στο μέλλον της ηπείρου. Τα ευρωπαϊκά θέματα, η ΟΝΕ, οι διατλαντικές σχέσεις, η υπό-περιφερειακή συνεργασία και η παγκοσμιοποίηση ήταν μερικά από τα θέματα που αναλύθηκαν.
Στη διάρκεια της παραμονής τους στη Σύμη, οι μετέχοντες είχαν παράλληλα την ευκαιρία να γνωρίσουν την καθημερινή ζωή ενός μικρού νησιού, στην πιο απόμακρη γωνιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με μακρά παράδοση στη ναυπήγηση πλοίων και την σπογγαλιεία, η Σύμη είναι από τα πιο γραφικά λιμάνια της Ελλάδας. Το νησί είναι επίσης γνωστό για τις πολυάριθμες εκκλησίες και τα μοναστήρια του.
Η εναρκτήρια συνεδρίαση έλαβε χώρα στη Ρόδο, στο Παλάτι των Ιπποτών, την επιβλητική έδρα του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννου που κυβέρνησαν τη Ρόδο για 213 χρόνια, μέχρι το 1522, όταν το νησί παραδόθηκε στο Σουλεϊμάν το Μεγαλοπρεπή. Οι επόμενες συνεδριάσεις έγιναν στο Πέδι, ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό, κοντά στην πόλη της Σύμης. Οι εκδηλώσεις που πλαισίωσαν το Συμπόσιο περιέλαβαν μια επίσκεψη στο Μοναστήρι του Πανορμίτη του 14ου αιώνα, μια εκδρομή με καΐκι στα γαλάζια νερά των πολυάριθμων κόλπων του νησιού, επίσκεψη στο σπίτι της Ελισάβετ Παπαζώη, (τότε υπουργού Αιγαίου) η οποία διηγήθηκε στους υψηλούς προσκεκλημένους την ιστορία της Σύμης και των γειτονικών νησιών, ενώ ακολούθησε διανυκτέρευση στην Κω, το νησί του Ιπποκράτη, του Έλληνα γιατρού του 5ου αιώνα π.Χ.
Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το “Συμπόσιο της Σύμης” αποφασίσθηκε να επαναληφθεί η εμπειρία και να συνεχισθούν και στο μέλλον οι συναντήσεις αυτές. Κατ’ αυτόν τον τρόπο καλλιεργούνται περαιτέρω οι φιλίες και γνωριμίες που δημιουργούνται, αλλά και αξιοποιούνται οι ιδέες που έχουν παραχθεί.
Στα Δωδεκάνησα, το «Συμπόσιο της Σύμης» διεξήχθη εκ νέου το 2003 στην Κω, όπως και το 2016 που επελέγη ξανά το νησί του Ιπποκράτη για τις διεθνείς εργασίες του Συμποσίου και ο κύκλος της 20ετίας, θα κλείσει στη Ρόδο την 1η Ιουλίου 2018.
Όπως προκύπτει από ασφαλείς πληροφορίες της «δ», το πρόγραμμα θα καταρτιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα, στο οποίο δίδεται ιδιαίτερη σημασία λόγω της «επετείου» των 20 ετών, γι αυτό και αναμένονται στη Ρόδο προσωπικότητες διεθνούς κύρους που θα πραγματευτούν και θα συζητήσουν για όλα τα ανοικτά ζητήματα που απασχολούν την Ευρώπη.
Σημ. Η φωτογραφία είναι από το πρώτο Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε το 1998 στη Σύμη