Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ με τον δημοσιογράφο Αλφόνσο Βιτάλη και απάντησε σε ερωτήματα για τις πολιτικές συνεργασίες και τις προϋποθέσεις επιτυχίας τους.
Δημοσιογράφος: Eπειδή εσείς είστε από τα πολύ παλιά στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και θυμίζω και την ειδική σχέση με τον ιδρυτή, τον Ανδρέα Παπανδρέου, να σας πω ότι όλος ο κόσμος, τουλάχιστον αυτός που ξέρω, που κυκλοφορούμε και μιλάμε μαζί του, – ό, τι μου μεταφέρεται – θέλει ξανά ήλιο και το σήμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., και βλέπουμε από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη να μην το σκέφτεται αυτό το πράγμα, να το επαναφέρει σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Λένε μάλιστα ότι και μόνο η επαναφορά αυτού του εμβληματικού ήλιου και του εμβληματικού ονόματος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., και παρά τα λάθη και την κριτική που έχει δεχθεί, θα έδινε έναν αέρα παραπάνω σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.
Δ. Κρεμαστινός: Κοιτάξτε, αλήθεια είναι αυτό που λέτε, αλλά ανεξάρτητα από αυτό όπως ξέρετε η κα Γεννηματά έκανε μια προσπάθεια με το ΚΙΝ.ΑΛ. να συνενώσει όλο τον χώρο που προέκυψε από την αποδυνάμωση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δηλαδή, βγήκαν διάφοροι χώροι, μικρά κόμματα με ψηφοφόρους του ΠΑ.ΣΟ.Κ., οι οποίοι ψήφιζαν παραδοσιακά ΠΑ.ΣΟ.Κ., και αυτό ήταν το νόημα του ΚΙΝ.ΑΛ., να συνενωθούν όλοι αυτοί οι χώροι. Αυτό εν μέρει το επέτυχε, δεν κατέστη δυνατό να πετύχει στο 100% και, ως αποτέλεσμα, βέβαια δεν θα ήθελε να πει ότι τελείωσε αυτή η προσπάθεια, δηλαδή θέλει την πόρτα να την αφήσει ανοιχτή. Αυτό είναι το νόημα, ότι αυτή τη στιγμή πράγματι υπάρχουν φωνές που λένε γιατί να μην το λένε «ΠΑ.ΣΟ.Κ.» και να το λένε «ΚΙΝ.ΑΛ.». Όμως η πόρτα πρέπει να μείνει ανοιχτή, αφού έχει ανοίξει και όσοι θέλουν να προσέλθουν στο ΚΙΝ.ΑΛ.
Δημοσιογράφος: Οι πόρτες είναι ανοιχτές για όσους θέλουν να προσέλθουν στο ΚΙΝ.ΑΛ. Είναι ανοιχτές οι πόρτες και οι γέφυρες επικοινωνίας με έναν όμορο χώρο, παρά την κριτική που έχετε ασκήσει και σας έχει ασκήσει, μιλάω για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., καθώς πλέον υπάρχει αυτή η προσπάθεια, πως θέλετε να το πούμε, η τάση, η επιθυμία, να έρθει προς την Κεντροαριστερά, να συναντήσει την Κεντροαριστερά κάποια στιγμή ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α;
Δ. Κρεμαστινός: Ναι, εγώ έχω μιλήσει όπως ξέρετε για τους όμορους χώρους, και, αν θέλετε, έχουν παρερμηνευτεί αυτά που έχω πει από πολλούς – εσκεμμένως ενδεχομένως – αλλά εγώ επιμένω σε αυτό, ότι οι όμοροι χώροι πρέπει να συγκυβερνούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι είπα ότι πρέπει να ενωθεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τώρα ή μετά τις εκλογές. Είπα το απλό πράγμα, ότι όταν συγκυβέρνησαν μη όμοροι χώροι και εννοώ τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με τους ΑΝ.ΕΛ., υπήρξαν κενά για τον τόπο. Και εξήγησα ότι αν δεν είχε γίνει αυτή η συμφωνία των μη όμορων χώρων, δεν θα είχαμε, εμείς για παράδειγμα, δεχθεί την πολιτική Βαρουφάκη για την οποία είπε ο Πρωθυπουργός ότι ήταν λάθος που ακολουθήθηκε. Η Χώρα θα είχε κερδίσει. Αλλά όταν λέμε «όμοροι χώροι» δεν εννοούμε με την στενή έννοια ΠΑ.ΣΟ.Κ., ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ.λπ., εννοούμε τους ανθρώπους οι οποίοι ψηφίζουν αυτά τα δύο κόμματα διαχρονικά, τα συγγενικά κόμματα, διότι η συνένωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με συντηρητικό χώρο δεν έδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, το είδατε.
Δημοσιογράφος: Αυτή η συνένωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με συντηρητικό χώρο δεν έδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Μάλιστα.
Δ. Κρεμαστινός: Ασφαλώς, δεν το είδατε ότι διαλύθηκαν οι χώροι, τα μικρά κόμματα, διαλύθηκαν άνθρωποι, βουλευτές οι οποίοι εξελέγησαν με άλλα προγράμματα και για να επιβιώσουν πήγαν αλλού; Αυτό είναι κατά του κοινοβουλευτισμού. Και αντί να δουν αυτά που λέω και να τα ερμηνεύσουν όπως πρέπει να τα ερμηνεύσουν, τα ερμηνεύουν κατά το δοκούν για να δημιουργήσουν θέματα τα οποία εγώ τουλάχιστον δεν έχω πρόθεση να δημιουργήσω.
Δημοσιογράφος: Κ. Κρεμαστινέ, υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να γίνει έστω μια στοιχειώδης προσέγγιση αυτών των όμορων χώρων που είναι αυτό που λέμε «κεντροαριστερά», «σοσιαλοδημοκρατία» με την αριστερά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.;
Δ. Κρεμαστινός: Κοιτάξτε, εγώ είχα πει και το επαναλαμβάνω- γιατί ότι λέω δεν το παίρνω πίσω- ότι οι όμοροι χώροι πρέπει να συζητούν κατ’ αρχήν. Επίσης ότι δεν είναι ωραίο πράγμα οι μεταγραφές ανθρώπων οι οποίοι έβριζαν επί μήνες έναν χώρο και μετά πηγαίνουν στον χώρο που έβριζαν επί μήνες. Είναι ωραίο πράγμα αυτό για το κοινοβουλευτικό σύστημα; Ε δεν είναι, τι να κάνουμε. Γι’ αυτό το κοινοβουλευτικό σύστημα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται, και ο κόσμος βλέπει αυτά τα φαινόμενα. Αυτά τα φαινόμενα δεν θα υπήρχαν αν συζητούσαν – και λέω την λέξη «συζητούσαν» και τίποτα παραπάνω τουλάχιστον οι όμοροι χώροι. Να έβρισκαν δηλαδή τα κοινά σημεία, τις κόκκινες γραμμές, να ξέρουμε πότε θα συνεργαστούν ή να μην συνεργαστούν, αυτό είναι στοιχείο της Δημοκρατίας και αντί –σας το λέω καταλαβαίνετε διαμαρτυρόμενος- καμιά φορά αντί να το καταλάβουμε και να το συζητάμε, το μεταφράζουμε ανοήτως κατά το δοκούν του καθενός, για να εξυπηρετήσουν την κομματική τους αν θέλετε στιγμή ο καθένας.
Δημοσιογράφος: Θα επιμείνω σε αυτό το θέμα, έχω 2 -3 λεπτά ακόμη χρόνο, εχθές εδώ φιλοξενήσαμε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τον κ. Νίκο Ξυδάκη, μια φωνή μετριοπαθή και προσεγμένη. Είπε το εξής: ότι οποιαδήποτε συζήτηση και προσέγγιση θα αρχίσει μετά τις εκλογές, μιλώντας για το τι μπορεί να συμβεί στην πορεία. Θεωρείτε ότι είναι ο χρόνος μετά τις εκλογές ο πλέον κατάλληλος για να γίνει αυτή η κουβέντα ή πρέπει να αρχίσει τώρα;
Δ. Κρεμαστινός: Εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον να αρχίσει τώρα γιατί είμαστε σε προεκλογική περίοδο με οξυμένα τα πνεύματα με αυτό που σας είπα, με ανθρώπους να αλλάζουνε κόμματα προς δική τους προσωπική επιβίωση, όλα αυτά κάνουν δύσκολο τον διάλογο προεκλογικά. Μετεκλογικά όμως ασφαλώς θα πρέπει να υπάρχει μια –αν μη τι άλλο- επικοινωνία δια συζητήσεων, είναι το αυτονόητο, δηλαδή δεν διανοούμαι να μην συζητάνε τα κόμματα, τουλάχιστον αυτά τα οποία έχουν προσέγγιση ιδεολογική σε ορισμένα σημεία. Είναι αδιανόητα αυτά τα πράγματα. Αυτό έχω πει και νομίζω ότι ιστορικά αυτό θα γίνει, το θέλουμε δεν το θέλουμε, διότι όταν εφαρμοστεί η απλή αναλογική δεν θα μπορεί να συζητάνε κόμματα τα οποία δεν έχουν καμιά ιδεολογική σχέση μεταξύ τους, αλλά να ενώνουν δυνάμεις κόμματα τα οποία έχουν κοινά σημεία μεταξύ τους, και αν θέλετε κοινούς ψηφοφόρους.
Δημοσιογράφος: Και μια τελευταία ερώτηση. Η προσπάθεια συγκρότησης προοδευτικού μετώπου, σας βρίσκει να κινείστε προς στήριξη αυτής της προσπάθειας στο γενικότερο πλαίσιο όμως
Δ. Κρεμαστινός: Κοιτάξτε, στο γενικότερο πλαίσιο εγώ είμαι της αρχής αυτής της οποίας σας είπα, ότι δηλαδή συζητήσεις πρέπει να γίνονται όχι με άτομα αλλά με κόμματα, διότι τα άτομα κοιτάζουν πάντα το ίδιον συμφέρον τους, και αυτό είναι πολύ κακό και για την Δημοκρατία και για τα κόμματα.