Ειδήσεις

WeEuropeans: Ποια μέτρα ζητούν οι Έλληνες από την ΕΕ

Οι 10 κορυφαίες προτάσεις που θα αναδειχθούν από σύνολο 30.000 που κατατέθηκαν στην πλατφόρμα «WeEuropeans» θα παρουσιαστούν στις 22 Μαρτίου στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ποια ζητήματα απασχολούν περισσότερο τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους πολίτες δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές; Ποια μέτρα ζητούν οι ψηφοφόροι να προωθηθούν από τα πολιτικά κόμματα στο Ευρωκοινοβούλιο;

Τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης της μεγαλύτερης δημόσιας διαβούλευσης που έχει διεξαχθεί ποτέ στην Ευρώπη, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας «WeEuropeans» των ΜΚΟ Make.org και CIVICO Europa, δείχνουν ότι το περιβάλλον, η διαφάνεια των ευρωπαϊκών θεσμών, η έρευνα και ανάπτυξη, η παιδεία, η φοροδιαφυγή, η μετανάστευση και οι κοινωνικές πολιτικές είναι τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες των «27».

Ωστόσο η Ελλάδα ήταν η χώρα με τις περισσότερες προτάσεις για μέτρα κοινωνικής προστασίας (συνολικά 4 από τις 10) από όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η δημοφιλέστερη πρόταση μεταξύ των Ελλήνων χρηστών ήταν η «διαπαιδαγώγηση σχετικά με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα», ενώ στη δεύτερη θέση, μετά την τραγωδία στο Μάτι, οι Έλληνες ζητούν «συντονισμό για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών».

Από τις προτάσεις που κατατέθηκαν και ψηφίστηκαν από τους Έλληνες πολίτες προέκυψε το εξής «top 10»:

  1. Πρέπει να υπάρχει διαπαιδαγώγηση σχετικά με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
  2. Πρέπει να υπάρχει συντονισμός για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
  3. Πρέπει να νομοθετηθεί η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  4. Πρέπει να έχουμε δωρεάν ιατρική φροντίδα στην Ευρώπη.
  5. Πρέπει να διαφυλάττει και να σέβεται η Ευρωπαϊκή Ένωση τα πολιτισμικά στοιχεία του εκάστοτε κράτους-μέλους της.
  6. Πρέπει να καταρτισθούν καταλλήλως οι εκπαιδευτικές, εργασιακές και κοινοτικές δομές με στόχο την καλύτερη λειτουργική υποστήριξη των Α.Μ.Ε.Α.
  7. Πρέπει να θεσμοθετηθεί βάσει νόμου η οικολογική εκμετάλλευση των απορριμμάτων, διαφορετικά, συνέπειες οικονομικής φύσεως.
  8. Πρέπει να αναβαθμιστεί η εκπαίδευση σε όλες τις χώρες της Ευρώπης με μεγαλύτερες αναβαθμίσεις σε υποδομές και μαθήματα.
  9. Πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκό ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
  10. Πρέπει να αναληφθούν ευθύνες απ’ όλα τα κράτη της Ε.Ε. ως προς το προσφυγικό και η κατανομή να είναι ανάλογη με τις δυνατότητες αφομοίωσης.

Στην πρώτη φάση της διαβούλευσης αναδείχθηκαν 27 «top 10», ένα για κάθε κράτος- μέλος, από 30.000 προτάσεις που κατατέθηκαν στην Ευρώπη. Συνολικά 1,5 εκατομμύρια χρήστες συμμετείχαν στην online δημόσια διαβούλευση δίνοντας 10 εκατομμύρια ψήφους στις προτάσεις των συμπολιτών τους. Στη δεύτερη φάση της διαβούλευσης θα αναδειχθούν οι 10 κορυφαίες προτάσεις από το σύνολο των 270 και θα διαμορφώσουν την «Ατζέντα των Πολιτών» και θα παρουσιαστούν στις 22 Μαρτίου στο «Συνέδριο WeEuropeans» στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου