Τοπικές Ειδήσεις

Τη Λειτουργία Συντονιστικού Κέντρου στο Δήμο Ρόδου υπό το δήμαρχο για την αντιμετώπιση της πανδημίας προτείνει ο Δημήτρης Κρητικός

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ρόδος Αξιών», επισημαίνει παράλληλα την αναγκαιότητα σύγκλησης με τηλεδιάσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να συζητηθεί η υγειονομική κρίση στο νησί.

Με αφορμή τα επιδημιολογικά δεδομένα στο νησί της Ρόδου και την απόφαση της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας να παραμείνει το νησί για επιπλέον δύο εβδομάδες στο «βαθύ κόκκινο» ο επικεφαλής της παράταξης «Ρόδος Αξιών» Δημήτρης Κρητικός επισημαίνει ότι η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης απαιτεί ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, ενότητα, υπέρβαση και σχέδιο.

Όπως τονίζει στόχος πρέπει να είναι η υγεία των κατοίκων της Ρόδου σε συνάρτηση όμως με την οικονομική επιβίωση του τόπου μας ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

«Είναι στο χέρι μας και ευθύνη όλων μας, των θεσμικά πολιτικά παραγόντων και των πολιτών να ανατρέψουμε την κατάσταση. Δεν πρέπει να χαθεί το πλεονέκτημα μας για τον τουρισμό και όλοι μαζί να προσπαθήσουμε ώστε η Ρόδος να προτείνεται ως covid free προορισμός! Το «βαθύ κόκκινο» δεν τιμά τη Ρόδο ούτε τους πολίτες της! Είμαι πρόθυμος να συμμετάσχω σε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση» δηλώνει ο κ. Κρητικός και απευθύνει ανοιχτή επιστολή – πρόσκληση σε αυτοδιοίκηση και φορείς για την από κοινού αντιμετώπιση της πανδημίας.

( επισυνάπτεται η επιστολή)

Ανοιχτή επιστολή – πρόσκληση

Κε Δήμαρχε, κκ Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων, κκ Δημοτικοί Σύμβουλοι ,Κε Διοικητά του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, Κε Πρόεδρε της επιτροπής λοιμώξεων του νοσοκομείου Ρόδου, Κε Διευθυντά της Α΄ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου,

Λαμβάνω την παρούσα πρωτοβουλία, να ζητήσω σύγκληση μέσω τηλεδιάσκεψης, αυτοδιοικητικών εκπροσώπων, εκπροσώπων δημόσιων αρχών του νησιού και λειτουργών της υγείας για την αντιμετώπιση της κορύφωσης της υγειονομικής κρίσης που ταλανίζει αυτή την περίοδο το νησί μας και μάλιστα ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Από πολύ νωρίς, εδώ και ένα χρόνο εκπέμπω με κάθε τρόπο την αγωνία μου για το ζήτημα. Η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη. Το νησί μας στο βαθύ κόκκινο! Δεν υπάρχουν ευθύνες γι΄ αυτούς που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, με ζημία για την υγεία και την οικονομία μας; Πλήθος επιστολών από τον Φεβρουάριο του 2020, προς το Δήμο αλλά και στα μέσα ενημέρωσης καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εάν είχαν γίνει τα προτεινόμενα μέτρα και υπήρχε μια Ομάδα Εργασίας από ειδικούς επιστήμονες, σήμερα δεν θα ήμασταν σε αυτή την κατάσταση.

Κε Δήμαρχε,

Απευθύνομαι πρωτίστως σε εσάς, έχετε στην παράταξη σας άξιους, έμπειρους και ικανούς συναδέλφους μου.

Ιατρούς οι οποίοι διευθύνουν κλινικές όπως τον Πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου Κο Σοκορέλο και τον αντιδήμαρχο Κο Τριαντο, τον επικεφαλής του ΕΚΑΒ Κο Καραταπανη καθώς και τους οδοντιάτρους κκ Καραμαρίτη και Πατσάη. Επίσης εκτός από τον γράφοντα, υπάρχουν στην αντιπολίτευση ο Κος Καλαθενός και ο Κος Ιωσήφ επίσης ιατροί.

Όλοι εμείς και αν δεν το επιθυμούσατε μόνον οι της παράταξης σας, θα μπορούσαν να προσφέρουν τα μέγιστα στην οργάνωση της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Δεν το εκμεταλλευτήκατε.

Ωστόσο αντί των αναγκαίων μέτρων, πολυφωνία, αποσπασματικές ενέργειες και προπαντός έλλειψη αντίληψης της κατάστασης. Το έχω πει σε διάφορους τόνους και με όλους τους τρόπους! Εάν δεν τηρούνται τα αναγκαία μέτρα, η κρίση του κορωνοϊού μπορεί να χειροτερέψει. Η πανδημία του νέου κορωνοϊού μπορεί να επιδεινωθεί πολύ περισσότερο, εάν δεν ακολουθήσουμε πιστά τις βασικές υγειονομικές προφυλάξεις. Έτσι και έγινε..!

Επιτρέψτε μου να μιλήσω με ευθύτητα: οδεύουμε προς λάθος κατεύθυνση, ο ιός παραμένει ο νούμερο ένα δημόσιος εχθρός! Κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται. Δυστυχώς με λύπη το λέω, βλέπουμε στα ΜΜΕ φωτογραφίες από κοινωνικά γεγονότα, κορωνο-πάρτι και συγκεντρώσεις όπου θεσμικοί παράγοντες βρίσκονται δίπλα-δίπλα χωρίς την απαραίτητη απόσταση και τη χρήση μάσκας. Πως λοιπόν να ζητούμε αυτοπειθαρχία από τους πολίτες;

Και εκείνο που καθιστά το ζήτημα πιο επικίνδυνο, είναι ότι η διατάραξη και ο κίνδυνος της δημόσιας υγείας έχει ως επακόλουθο τη διατάραξη της οικονομίας του νησιού μας, η οποία είναι σύμφυτη με την ανάπτυξη της τουριστικής οικονομίας, σε όλα τα επίπεδα προσφερόμενων υπηρεσιών.

Μην λησμονούμε, ότι παρά το γεγονός ότι το έτος 2020 ξεκίνησε με θετικές προοπτικές, η ελληνική οικονομία σήμερα έχει υποστεί μεγάλη καθίζηση από την διατάραξη της ζήτησης και της προσφοράς που προκλήθηκε από την κρίση του COVID-19, δεδομένης της μεγάλης έκθεσης του ΑΕΠ στον τουρισμό και τις μεταφορές, και το μεγάλο ποσοστό των πολύ μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων στο παραγωγικό δυναμικό. Μια ακριβής πρόβλεψη είναι αδύνατη λόγω της έλλειψης ορατότητας όσον αφορά σημαντικές παραμέτρους. Σε ένα από τα σενάρια, η πραγματική συρρίκνωση του ΑΕΠ υπολογίζεται σε – 10,6%.

Επαναλαμβάνω ότι εξαρτάται από εμάς, από την ατομική μας συμπεριφορά, από τους κανόνες της Δημόσιας Υγείας, ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση. Προτείνω, παραμένοντας με ανοικτή σκέψη και σε άλλες προτάσεις τα εξής:

· Λειτουργία Συντονιστικού Κέντρου στο Δήμο Ρόδου υπό τον Δήμαρχο, αποτελούμενο από τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους δημοτικούς συμβούλους έχοντες την ιατρική ιδιότητα, τον διοικητή του νοσοκομείου, τον πρόεδρο της επιτροπής λοιμώξεων του νοσοκομείου και τον αστυνομικό Διευθυντή.

· Συντονισμό των υπαρχόντων ΚΟΜΥ από το Νοσοκομείο Ρόδου και τα ΚΥ του νησιού. Λειτουργία επί πλέον νέων ΚΟΜΥ, με κάλυψη συγκεκριμένων περιοχών.

· Σταθερή παρουσία ΚΟΜΥ στο αεροδρόμιο και στο λιμάνι.

· Ευλαβική τήρηση του τρίπτυχου των μέτρων που είναι Εμβολιασμοί- Μέσα Ατομικής Προστασίας –Επιτήρηση/Ιχνηλάτηση.

· Αίτημα-διάβημα στο Υπουργείο Υγείας για εμβολιασμό του συνόλου των εργαζομένων στον τουρισμό και όχι μόνον, μέχρι το Μάιο, προκειμένου να δημιουργηθεί τοίχος ανοσίας.

· Απασχόληση εθελοντικά ιδιωτών γιατρών στα εμβολιαστικά κέντρα του νησιού, ώστε να λειτουργούν σε δύο βάρδιες ημερησίως.

· Αυστηροποίηση των ελέγχων και της επιβολής προστίμων.

· Αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από το σύνολο των εμπλεκομένων στην παραγωγική αλυσίδα.

· Άμεσο κλείσιμο της άτυπης δομής προσφύγων στα Παλαιά Σφαγεία (είχαμε διαβεβαιώσεις από τον Δήμο ότι θα έκλεινε μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου του 2020…), καθώς αποτελεί υγειονομική βόμβα για τον τόπο μας.

 

Απευθύνομαι ειδικά σε εσάς κ. δήμαρχε με αίσθημα ευθύνης! Είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για τον περιορισμό της διασποράς του covid-19 η ύπαρξη σχεδίου και ο συντονισμός των ενεργειών. Τα δύσκολα θα περάσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2021.Τότε ίσως επιστρέψουμε σε μια νέα καθημερινότητα, σε μια νέα «φυσιολογική» ζωή και η οικονομία η οποία έχει πληγεί, σιγά -σιγά θα ανακάμψει και αυτή, αρκεί να λειτουργούμε “υπεύθυνα”.

Μη ρίχνετε νερό στον μύλο της σύγχυσης του κοινού ! Το να ηγείσαι στα αυτοδιοικητικά δεν είναι αυτοσκοπός , αντίθετα αυτοσκοπός είναι ΤΟ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ!

Κάνω έκκληση για συστράτευση αφήνοντας πίσω τις ανούσιες και επικίνδυνες αντιπαλότητες.

Σας ευχαριστώ

Δημήτρης Γ. Κρητικός

ιατρός πνευμονολόγος

Επικεφαλής παράταξης «Ρόδος Αξιών»

Πρώην Δήμαρχος Καμείρου Ρόδου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου