Ειδήσεις

Eurostat: “Πρωταθλήτριες” Ελλάδα, Ισπανία και Κροατία στην ανάκαμψη του ευρωπαϊκού Τουρισμού το 2021

Καταγράφοντας εντυπωσιακές αυξήσεις άνω του 70% στις διανυκτερεύσεις, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Κροατία πρωτοστάτησαν στην ανάκαμψη του ευρωπαϊκού τουρισμού το 2021.

Ο τουρισμός ήταν μεταξύ των τομέων που άρχισαν να ανακάμπτουν από την πανδημία του κορωνοϊού, μετά τη χαλάρωση των μέτρων και των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβλήθηκαν για τη διαχείρισή της, σε ορισμένους περιορισμούς.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, το 2021 ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήλθε σε 1,8 δισεκατομμύρια, αυξημένος κατά 27%, σε σύγκριση με το 2020, αλλά μειωμένος κατά 37%, σε σύγκριση με το 2019.

Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων το 2021, σε σύγκριση, με το 2020 αυξήθηκε στην πλειονότητα των κρατών-μελών της Ε.Ε., με τις μεγαλύτερες αυξήσεις, άνω του 70%, να καταγράφονται στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Κροατία. Από την άλλη πλευρά, η Λετονία, η Σλοβακία και η Αυστρία  σημείωσαν μειώσεις κάτω του 18%, που αποδεικνύει τα σημάδια ανάκαμψης στον τουριστικό τομέα.

Συγκρίνοντας τον αριθμό των διανυκτερεύσεων του 2021 με το προπανδημικό έτος 2019, οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Λετονία, η Σλοβακία, η Μάλτα και η Ουγγαρία, με μειώσεις που ξεπέρασαν το 50%. Στο άλλο άκρο της κλίμακας, η Δανία και η Ολλανδία ανέφεραν μειώσεις κάτω του 20%.

Το 2021 σε σύγκριση με το 2020, σημειώθηκε αύξηση στο μερίδιο των διανυκτερεύσεων από μη κατοίκους της χώρας (από 29% το 2020 σε 32% το 2021, άνοδο τρεις ποσοστιαίων μονάδων).

Η αύξηση αυτή αποδόθηκε στο μερίδιο των επισκεπτών από άλλες χώρες της Ε.Ε. (από 21% το 2020 σε 24% το 2021), ενώ το μερίδιο των επισκεπτών από την υπόλοιπη Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο παρέμεινε το ίδιο (5% και 3 %, αντίστοιχα).

Από την άλλη, κατά τη σύγκριση του 2021 με τα στοιχεία πριν από την πανδημία (2019), όλες οι χώρες της Ε.Ε. κατέγραψαν μείωση στους επισκέπτες μη κατοίκους. Η Λετονία, η Σλοβακία και η Τσεχία δέχθηκαν το μεγαλύτερο “χτύπημα”, σημειώνοντας πτώση άνω του 75%, ενώ η Κροατία και το Λουξεμβούργο επηρεάστηκαν λιγότερο, σημειώνοντας πτώση κάτω του 45%.

Πηγή money-tourism.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου