«Σε μια πολύπλευρη κρίση, η Κυβέρνηση φορτώνει περισσότερα προβλήματα τους πολίτες» τόνισε ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό SkyRodos και στον δημοσιογράφο Τώνη Μαρτίνη.
· Παράταση ως το τέλος της τουριστικής σεζόν για αποπληρωμή Επιστρεπτέας Προκαταβολής
«Τη στιγμή που διακυβεύεται η βιωσιμότητά τους και δεν έχουν χρηματικά αποθέματα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τον προσεχή Μάιο θα πρέπει να καταβάλλουν τα ποσά της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ήδη από τον Μάρτιο του 2020 είχαμε προτείνει να γίνουν ΜΗ επιστρεπτέα τα ποσά που έχουν λάβει οι ΜμΕ, ώστε, μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, να μπορέσουν να αναπτυχθούν. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα, το κράτος να εισπράξει περισσότερα μέσω της φορολογίας. Η πρότασή μας απορρίφθηκε. Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει σήμερα η Κυβέρνηση είναι να παρατείνει την έναρξη των αποπληρωμών για το τέλος της τουριστικής σεζόν».
· Δεν μπορούν να κρύβονται κάτω από το χαλί τα προβλήματα των εποχικά εργαζομένων
«Ιδιαίτερα οι εποχικοί εργαζόμενοι στον τουρισμό-επισιτισμό, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Έζησαν για ενάμιση χρόνο με επίδομα αναστολής, δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές οικονομικές τους υποχρεώσεις ενώ πολλοί απ’ αυτούς σήμερα δεν παίρνουν καν επίδομα ανεργίας. Μπορεί το 2021 να καλύφθηκε το 55% των τουριστικών εσόδων σε σχέση με το 2019, όμως οι εργαζόμενοι δούλεψαν μόλις το διάστημα Ιουλίου-Οκτωβρίου. Επιπρόσθετα, σε μία αποσταθεροποιημένη αγορά, λόγω και του νόμου Χατζηδάκη, πολλοί εξ αυτών δεν πληρώνονται σύμφωνα με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αλλά με ατομικές συμβάσεις, αποδοχές στο ύψος του κατώτατου μισθού και απλήρωτες υπερωρίες. Τα ζητήματα είναι σοβαρά και επιβάλλεται να ενισχυθούν οικονομικά οι άνθρωποι που στηρίζουν τον τουρισμό με τις εργασιακές τους υπηρεσίες».
· Αν ήθελε η Κυβέρνηση, υπάρχουν οι μακροοικονομικές συνθήκες για να στηριχθεί η ελληνική κοινωνία
«Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η χώρα μας σήμερα είναι σε καλύτερη κατάσταση από εκείνην όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, έχει ρυθμισμένο χρέος καθώς και τη δυνατότητα να δανείζεται. Επιπλέον, δεν υπάρχουν υποχρεώσεις πλεονάσματος, τουλάχιστον μέχρι και το 2023, διότι οι δημοσιονομικές προβλέψεις και όροι, έχουν ανασταλεί λόγω της πανδημίας αλλά και του πολέμου. Αυτό σημαίνει ότι η Κυβέρνηση θα μπορούσε να ασκήσει πολιτικές για την στήριξη των πληγέντων πολιτών εξαιτίας αφενός των συνεπειών της πανδημίας και αφετέρου της ακρίβειας, η οποία προηγήθηκε του πολέμου και πλέον επιδεινώνεται. Δυστυχώς όμως, είναι μια Κυβέρνηση που δημιουργεί συνεχώς προβλήματα στους πολίτες».
· Συλλογικά να στραφούμε προς ένα τουριστικό μοντέλο με κέρδος διπλό για τον τόπο: Έσοδα και βιωσιμότητα
«Σε ό,τι αφορά το τουριστικό μοντέλο, και την ανάγκη βιώσιμης ανάπτυξης, η άποψή μου είναι ότι δεν χρειάζεται να αφορίσουμε τον μαζικό τουρισμό. Αν θέλουμε όμως να έχουμε τουρισμό και τα επόμενα χρόνια, οφείλουμε να σχεδιάσουμε συλλογικά προς έναν τουρισμό που θα παρέχει το απαραίτητο εισόδημα μεν, με δυνατότητες βιωσιμότητας του προορισμού δε. Ας λάβουμε υπόψη όλοι, κράτος και αρμόδιοι φορείς συλλογικά, ότι όταν αυξάνεται υπέρογκα η ανάγκη για υποδομές διαχείρισης (νερό, λύματα, απορρίμματα), αυξάνεται αντίστοιχα το κόστος ανά τουρίστα, με αποτέλεσμα η καμπύλη κέρδους να χαμηλώνει. Ενώ όσο υποβαθμίζεις το περιβάλλον, φτιάχνοντας περισσότερες υποδομές, τόσο υποβαθμίζεται το τουριστικό προϊόν και πέφτει περισσότερο αυτό που πληρώνει ο επισκέπτης, π.χ. για διαμονή».