Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε χθες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣυΡιζΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Δημήτρης Γάκης, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων σε πανελλαδικό επίπεδο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου που δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες να διαχειρίζονται και να διανέμουν το νερό. Κινητοποιήσεις έγιναν και στην Ρόδο, από τους εργαζόμενους στην ΔΕΥΑΡ.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Γάκης δήλωσε τα εξής:
«Σαν βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣυΡιζΑ – Προοδευτική Συμμαχία αλλά επιπλέον και σαν μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής νιώθω την υποχρέωση αλλά το θεωρώ και καθήκον μου να ενημερώσω τον Δωδεκανησιακό λαό για τις πολιτικές εξελίξεις και ιδιαίτερα για την έμμεση ιδιωτικοποίηση του νερού που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου που συζητά αυτές τις μέρες η επιτροπή της Βουλής. Ενώ το εθνικό πένθος για το έγκλημα στα Τέμπη συνεχίζεται, η ανεκδιήγητη κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν διστάζει να το μετατρέψει σε μαύρο σεντόνι, κάτω από το οποίο ανερυθρίαστα συνεχίζει να στήνει νέα εγκλήματα.
Σήμερα θα ψηφιζόταν στη Βουλή το νομοσχέδιο αυτής της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του νερού, το οποίο αναβάλλεται για μια εβδομάδα περίπου, λόγω των τεράστιων αντιδράσεων που ήδη έχουν εκδηλωθεί.
Εν κρυπτώ, με μια δημόσια προσχηματική διαβούλευση που κράτησε μόλις 4 μέρες, οι οποίες περιελάμβαναν και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, επιχείρησαν να φέρουν προς συζήτηση ένα πολυνομοσχέδιο, με το οποίο οι κρατικές αρμοδιότητες ρύθμισης και ελέγχου όλων των φορέων παροχής της δημόσιας υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας, αφαιρούνται από το αρμόδιο υπουργείο και ανατίθενται στην ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) που μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).
Η υπαγωγή όμως ενός αγαθού κοινής ωφέλειας σε μία Ρυθμιστική Αρχή, σημαίνει ότι το αγαθό αυτό παύει να αποτελεί μονοπώλιο υπό δημόσιο έλεγχο και μετατρέπεται σε «αγαθό» της ελεύθερης αγοράς, δηλαδή σε εμπορικό προϊόν, που θα το διαχειρίζονται ιδιωτικές εταιρείες και ως εκ τούτου δημιουργείται Ρυθμιστική Αρχή, η οποία θα θέτει τους κανόνες προς τους ιδιώτες και υποτίθεται ότι έτσι θα προασπίζεται και το δημόσιο συμφέρον.
Η ένταξη όμως ενός δημοσίου αγαθού, σε μία Ρυθμιστική Αρχή, προϋποθέτει την ύπαρξη «αγοράς», που σήμερα δεν υπάρχει, αλλά και ανταγωνισμού μεταξύ ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ και των ΔΕΥΑ, που επίσης σήμερα δεν υφίσταται. Επομένως, η ένταξη αυτή υποκρύπτει την ιδιωτικοποίηση του νερού σε εθνικό και τοπικό επίπεδο και είναι αντίστοιχη με αυτήν της ενέργειας που ήδη έχει υλοποιηθεί με τα γνωστά αποτελέσματα.
Η κυβέρνηση με λίγα λόγια, επιδιώκει να αναθέσει στην ίδια Ρυθμιστική Αρχή, που απέτυχε παταγωδώς να ρυθμίσει την αγορά ενέργειας και να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον, με τα αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε και βιώνουμε και τα αγαθά της ύδρευσης και της αποχέτευσης.
Και το πράττει αυτό, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι οι τομείς της ύδρευσης και της αποχέτευσης, δεν μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν, γιατί αυτό απαγορεύεται από το Σύνταγμα και αυτό το έχουν κρίνει και διατυπώσει αμετάκλητα και τρεις σημαντικές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ. Η κυβέρνηση δηλαδή προχωρά σε άλλη μία αντιδημοκρατική εκτροπή, φέρνοντας προς ψήφιση ένα πολυνομοσχέδιο που καταπατά το Σύνταγμα και τις αποφάσεις του ΣτΕ.
Πέραν όμως των παραπάνω, με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, ανοίγει ο δρόμος και για να αλλάξουν τιμολογιακή πολιτική οι ΔΕΥΑ και για να μεταφέρουν όλα τα βάρη λειτουργίας στους καταναλωτές. Όχι όμως μόνο αυτό, αλλά δίνεται και η δυνατότητα συγχωνεύσεων των ΔΕΥΑ, το οποίο σημαίνει απολύσεις εργαζομένων, αποψίλωση υπηρεσιών, χειρότερα δίκτυα και ποιότητα νερού.
Η κυβέρνηση αυτή απεχθάνεται κάθε τι δημόσιο και θέλει να εκχωρήσει τα πάντα στα μεγάλα συμφέροντα, σε όλους αυτούς που τη στηρίζουν και σε όλους αυτούς που από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησής της, απροκάλυπτα εξυπηρετεί.
Χρέος μας είναι να αντιταχθούμε σε αυτή τη λογική, διότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό κοινής ωφέλειας και έτσι θα παραμείνει.
Μαζί με τους εργαζόμενους στην Ύδρευση και στην Αποχέτευση σε όλη τη χώρα, μαζί με τους πολίτες που δεν αντέχουν άλλα βάρη στην πλάτη τους, πρέπει όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο τώρα, μαζί με την κυβέρνηση που το εμπνεύσθηκε.
Χθες είχα συνάντηση με το σωματείο των εργαζομένων στην ΔΕΥΑΡ οι οποίοι ξεκίνησαν αγώνα υπεράσπισης και των θέσεων εργασίας τους αλλά κυρίως της υπεράσπισης του δημοσίου χαρακτήρα του νερού και την διατήρησή του σαν κοινωνικό αγαθό και όχι σαν εμπόρευμα.
Συμπαρατασσόμαστε στο σύνθημα των εργαζομένων Ιδιώτης στο νερό = τιμολόγιο ακριβό».
ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ
ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ερωτηθείς ο κ. Γάκης, σχετικά με τις εξελίξεις στον απόηχο του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη και την καθυστέρηση της επίσημης προκήρυξης των βουλευτικών εκλογών από τον πρωθυπουργό, δήλωσε κατηγορηματικά:
«Η τραγωδία στα Τέμπη, ενεργοποίησε αισθήματα του ελληνικού λαού τα οποία ήταν μέσα του, αλλά δεν βρήκαν την ευκαιρία να εκδηλωθούν. Ο λαός επέδειξε μια επαναστατικότητα και δεν συγχωρεί με τίποτα την απώλεια ζωής νέων παιδιών. Μακάρι αυτή η αντίδραση να μετατραπεί σε μια δημιουργική παρέμβαση στην πολιτική ζωή της χώρας μας.
Όσον αφορά στο θέμα με τις εκλογές: ο κ. Μητσοτάκης έχει έναν τρόπο διοίκησης αρκετά αυταρχικό, θέλοντας να παίξει το παιχνίδι της εξουσίας, μόνος του –ενώ οι υπόλοιποι να τον παρακολουθούν. Οι δηλώσεις περί εκλογών μέσα στην άνοιξη κ.λπ. προσβάλλουν τον ελληνικό λαό. Είναι καλύτερα να μην απαντάει καθόλου, παρά να κοροϊδεύει τον κόσμο…».
https://www.dimokratiki.gr/15-03-2023/tassetai-anepifylakta-kata-toy-nomoschedioy-gia-to-nero/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.