Η καθημερινή αύξηση των περιστατικών παραβατικότητας ανηλίκων προκάλεσε την παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τη διαχείριση του ζητήματος.
Η Αντιεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου κ. Ευσταθία Καπαγιάννη, με εγκύκλιο σήμανε «καμπανάκι» προς τους αρμόδιους Εισαγγελείς Ανηλίκων προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα φαινόμενα ανήλικης βίας και εγκληματικότητας, ενώ η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Αιμιλία Σοφία Μέρη, μετά και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον Δήμο Ρόδου, κινεί άμεσα διαδικασίες για τον περιορισμό του φαινομένου στην Ρόδο.
Θυμίζουμε ότι ο αντιδήμαρχος, κ. Θωμάς Σωτρίλλης, παρουσίασε στο δημοτικό συμβούλιο στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι το έτος 2020 σημειώθηκαν στη Ρόδο 207 κακουργηματικού χαρακτήρα και 2326 πλημμελήματα. Το 2021 σημειώθηκαν 140 κακουργήματα και 2326 πλημμελήματα και το 2022 149 κακουργήματα και 2.500 πλημμελήματα.
Στην ηλικιακή κατηγορία μεταξύ 13 και 17 ετών το ποσοστό παραβατικότητας φτάνει στο 5,8%. Το 2020 απασχόλησαν τις δικαστικές αρχές 130 υποθέσεις με 180 ανήλικους δράστες. Το 2023 οι υποθέσεις αυτές ανήλθαν σε 173 με 202 ανήλικους κατηγορούμενους συνολικά.
Εν πάση περιπτώσει, όπως αναφέρει η Αντιεισαγγελέας στην εγκύκλιο, απαιτείται συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων.
«Θα πρέπει- εκτός από τον σχηματισμό των οικείων ποινικών δικογραφιών και την κατά προτεραιότητα διεκπεραίωσή τους να δώσετε έμφαση, σε συνεργασία με άλλους εμπλεκόμενους φορείς, σε δράσεις και προγράμματα μέσω των οποίων τα παιδιά θα μαθαίνουν το σεβασμό, τη συνεργασία, τη συμμετοχή, τη λήψη πρωτοβουλιών για πράγματα που τους ενδιαφέρουν, τη διαχείριση του θυμού, την επίλυση συγκρούσεων, τη βελτίωση της επικοινωνίας, τη διαχείριση του άγχους ώστε να τεθεί ένα ανάχωμα στη βία».
Προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν σκόπιμες και αναμένεται να δρομολογηθούν άμεσα και στην Ρόδο:
α) οι παραγγελίες, μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών και των δομών υγείας της κάθε διοικητικής περιφέρειας, για συστηματική διενέργεια κοινωνικών ερευνών προς διερεύνηση των συνθηκών διαβίωσης, διαπαιδαγώγησης και εν γένει κοινωνικής παράστασης των οικογενειών των ανηλίκων, που παρουσιάζουν παθογένειες, για παιδοψυχολογική εκτίμηση των ανηλίκων με έμφαση στις ψυχοσυναισθηματικές σχέσεις αυτών με τους γονείς τους και στην οικογενειακή συνοχή, η έρευνα για το εάν οι ανήλικοι έχουν υποστεί κάποιας μορφής βία από το οικογενειακό ή φιλικό τους περιβάλλον, η έρευνα για την ύπαρξη ή μη οποιασδήποτε μορφής ψυχοπαθολογίας στο πρόσωπό τους, καθώς και το ενδεχόμενο περαιτέρω παιδοψυχιατρικής εκτίμησης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν χρήζουν ψυχολογικής ή συμβουλευτικής υποστήριξης,
β) η διαρκής συνεργασία με τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του κάθε νομού ενόψει και του Ν.5029/2023 για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στις σχολικές μονάδες, ώστε να υπάρχει άμεση γνώση των ζητημάτων που ανακύπτουν και άπτονται των αρμοδιοτήτων σας,
γ) η διοργάνωση δράσεων, οι οποίες να στοχεύουν στην ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών αλλά και μαθητών, με την συμμετοχή των κατάλληλων επιστημόνων (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, ψυχίατροι) αλλά και αστυνομικών καθώς και δικηγόρων με την συνδρομή του κατά τόπο αρμοδίου Δικηγορικού Συλλόγου,
δ) οι εισηγήσεις των εισαγγελικών λειτουργών για θέματα που αφορούν στην ανηλικότητα σε πρωτοβουλίες άλλων φορέων (Δήμοι, Περιφέρειες, Σύλλογοι Διδασκόντων, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων) καθώς και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια κριθεί ωφέλιμη και ανταποκρινόμενη στις τοπικές ιδιαιτερότητες.