Παραιτείται από την προσφυγή στο Ανώτατο Ακυρωτικό και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου
Συνάντηση με τον πρόεδρο της εταιρείας Μαρίνες Ρόδου ΑΕ κ. Θωμά Τριανταφύλλου είχαν το απόγευμα της Τετάρτης μέλη του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου προκειμένου να ενημερωθούν διεξοδικώς για το έργο της νέας μαρίνας Ρόδου και να λάβουν απαντήσεις σε ζητήματα που ήρθαν ετεροχρονισμένα στον δημόσιο διάλογο κι ενώ είχαν ληφθεί οι προβλεπόμενες άδειες και η διαβούλευση αλλά και και για να τους δοθούν απαντήσεις σε άλλα που παραπληροφορούμενοι, όπως προέκυψε, υιοθέτησαν.
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου και 10 κάτοικοι της Ρόδου έχουν προσφύγει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την τροποποίηση χωροθέτησης και περιβαλλοντικών όρων του τουριστικού λιμένα Μαρίνα Ρόδου και ειδικότερα της περιοχής η οποία εκτείνεται στο παραλιακό μέτωπο από τα Παλιά Σφαγεία έως τον Ζέφυρο.
Μετά την ενημέρωση που είχαν και τις αμοιβαίες εξηγήσεις που δόθηκαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες θα παραιτηθεί από την προσφυγή που ασκήθηκε καθώς δεν συντρέχουν όπως έγινε γνωστό λόγοι για να διακινδυνέψει η επένδυση.
Ως εκ τούτου την προσφυγή θα υποστηρίξουν ενώπιον του ΣτΕ οι κ.κ. Αναστασία Παπαϊωάννου, Φιλήμονας Κωνσταντινίδης, Δέσποινα Βολανάκη, Αθανασία Βασδέκη, Εμμανουήλ Κολιουδάκης, Σμαράγδα Οικονομοπούλου, Θεοδώρου Πέτρου, Ευαγγελία Κακά, Κων. Σχοινοχωρίτης και Ιάκωβος Γρύλλης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο κ. Σχοινοχωρίτης αρχιτέκτονας θα παραιτηθεί του δικογράφου.
Θυμίζουμε ότι με το δικόγραφο που έχει υποβληθεί ζητήθηκε η ακύρωση των κοινών αποφάσεων 24245/2023 και 24100/2022 των υπουργών Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Τουρισμού με τις οποίες χωροθετήθηκαν νέες εγκαταστάσεις, καθορίσθηκαν νέοι όροι και περιορισμοί δόμησης και τροποποιήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι στη χερσαία και στη θαλάσσια ζώνη της μαρίνας Ρόδου, με αποτέλεσμα όπως διατείνονται, ένα πρωτίστως λιμενικό έργο να μετατραπεί σε έργο εντατικής τουριστικής-οικιστικής ανάπτυξης.
Σημειώνεται ότι το ΤΕΕ Δωδεκανήσου με απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία δεν συμμετείχε στην προσφυγή. Ανάλογη ήταν και η στάση του Εμπορικού Συλλόγου ενώ το ΕΒΕ Δωδεκανήσου κατέστησε σαφές ότι δεν του επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής από τον επιμελητηριακό νόμο.
Θυμίζουμε εξάλλου ότι ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης ήταν εκείνος που προανήγγειλε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την άσκηση της προσφυγής από το ΤΕΕ και το ΕΒΕΔ καθώς μάλιστα έληγε η προθεσμία για την άσκηση του ένδικου μέσου, είχε καταγγείλει τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από άγνοια για το νόμο, είχε ταχθεί ουσιαστικά υπέρ της προσφυγής και στην πορεία σε συνέντευξή του στην τηλεόραση «Κόσμος TV» ανέκρουσε πρύμναν, περιορίζοντας την «πολεμική» του σε προσπάθεια εξασφάλισης πρόσθετων αντισταθμιστικών έργων και κυρίως χώρων στάθμευσης.
Στην προσφυγή τους υποστηρίζεται ειδικότερα ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις είναι μη νόμιμες και ακυρωτέες επειδή:
-Εκδόθηκαν κατά παραβίαση των διατάξεων της Οδηγίας 2001/42/ΕΚ και της ΚΥΑ ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΥΠΕ/οικ.107017/2006 (ΦΕΚ Β, 1225) για την στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση,
-Παραβιάζουν τις κατευθύνσεις του ισχύοντος υπερκείμενου χωροταξικού σχεδιασμού,
-Παραβιάζουν τις διατάξεις των άρθρων 24 παρ. 2 και 43 παρ. 2 Συντ. αφού έπρεπε να είχαν περιβληθεί τον τύπο του προεδρικού διατάγματος,
-Αναιρούν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του τουριστικού λιμένα, όπως κατοχυρώνεται στις διατάξεις των άρθρων 1 περ. 7, 18, 19 και 22 παρ. 1 του ν. 2971/2001, σε συνδυασμό με το άρθρο 29 παρ. 1 και 2 του ν. 2160/1993,
-Παραβιάζουν τις διατάξεις του άρθρου 30 παρ. 5 εδάφια 9-10 του ν. 2160/1993 (υπέρβαση του επιτρεπόμενου ύψους και της επιτρεπόμενης δόμησης) και
-Στερούνται επαρκούς και νόμιμης αιτιολογίας (δεν προβλέπονται αντισταθμιστικά μέτρα, δεν τηρείται το περιβαλλοντικό ισοζύγιο).
Ρίξτε τα όλα κάτω να φύγει η ασχήμια απ’ την περιοχή.γκρεμισμα όλα εχθές