Ποινή κάθειρξης 13 ετών και ενός μηνός επέβαλε χθες το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου στον Μαροκινό Zakaria Essolh του Moulodi, που κρίθηκε ένοχος παράνομης μεταφοράς λαθρομεταναστών, ενώ του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτίων.
Ο ανωτέρω, στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου την 1η Αυγούστου 2013 τέλεσε, με περισσότερες πράξεις, περισσότερα εγκλήματα και, ειδικότερα:
– Ως κυβερνήτης πλωτού μέσου μετέφερε από το εξωτερικό στην Ελλάδα υπηκόους τρίτων χωρών, που δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος και, ειδικότερα, ως κυβερνήτης φουσκωτής μηχανοκίνητης λέμβου μετέφερε στο ελληνικό έδαφος 33 υπηκόους τρίτων χωρών (αφγανικής και συριακής καταγωγής), που εστερούντο ταξιδιωτικών εγγράφων, τους οποίους είχε παραλάβει από τα παράλια της Τουρκίας.
– Προκάλεσε τη βύθιση πλοίου, από την πράξη του δε αυτή μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και, ειδικότερα, ενώ επέβαινε σε φουσκωτή μηχανοκίνητη λέμβο μαζί με τους αναφερόμενους τριάντα τρεις υπηκόους τρίτων χωρών προκάλεσε τη βύθιση του σκάφους σχίζοντας με αιχμηρό αντικείμενο (μαχαίρι) δύο αεροθαλάμους της λέμβου.
Από την πράξη του δε αυτή μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος για τη ζωή των ανωτέρω επιβατών, οι οποίοι εστερούντο σωστικών μέσω, αφού έπεσαν στη θάλασσα, ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης 5-6 μποφόρ, και κινδύνευσαν να πνιγούν.
– Εξέθεσε άλλους και έτσι τους κατέστησε αβοήθητους και ειδικότερα, σχίζοντας με αιχμηρό αντικείμενο (μαχαίρι) δύο αεροθαλάμους της λέμβου, εξέθεσε σε κίνδυνο τους αναφερόμενους επιβαίνοντες, αφού εισήλθαν στο σκάφος νερά και αναγκάστηκαν αυτοί να πέσουν στη θάλασσα αβοήθητοι.
– Ως υπήκοος τρίτης χώρας κατελήφθη να έχει εισέλθει στο ελληνικό έδαφος χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις και ειδικότερα, ως υπήκοος Μαρόκου κατελήφθη να έχει εισέλθει στο ελληνικό έδαφος στερούμενος ταξιδιωτικών εγγράφων.
Ο κατηγορούμενος αποδέχθηκε την πράξη της παράνομης εισόδου στο ελληνικό έδαφος, απέρριψε ωστόσο τις υπόλοιπες αποδιδόμενες σ’ αυτόν κατηγορίες, ισχυριζόμενος αφενός ότι ο ίδιος είναι μετανάστης, που κατέβαλε χρήματα σε Τούρκους διακινητές προκειμένου να τον μεταφέρουν στην Ελλάδα και ότι το σκάφος το κυβερνούσε Τούρκος διακινητής, ο οποίος διέφυγε πέφτοντας στη θάλασσα, αφετέρου ότι δεν ήταν αυτός που προκάλεσε τη βύθιση του σκάφους.
Οι ισχυρισμοί όμως αυτοί αξιολογήθηκαν ως ουσιαστικά αβάσιμοι, καθώς ουδείς αλλοδαπός, τουρκικής καταγωγής, συνελήφθη, ενώ μετά βεβαιότητας θα είχε γίνει αντιληπτός από τις λιμενικές αρχές, σε περίπτωση που είχε πέσει στη θάλασσα.
Από δε τις καταθέσεις δύο λιμενικών, οι οποίοι είχαν οπτική επαφή με το σκάφος, προ της βύθισής του, σε ικανή απόσταση, ώστε να διακρίνουν τα πρόσωπα των επιβαινόντων, προκύπτει ότι ο κατηγορούμενος και κυβερνούσε και προκάλεσε τη βύθιση του σκάφους. Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη η δικηγόρος κ. Μαριέττα Ξενάκη.