Τα πάνω κάτω στη λειτουργία εστιατορίων που διοργανώνουν βραδιές με ζωντανή ορχήστρα για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους φέρνει παρέμβαση ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων στο νησί της Ρόδου, που κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό.
Η τελευταία υγειονομική διάταξη το 2012 έφερε σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία έκδοσης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος, αλλά και άδειας μουσικών οργάνων.
Στο άρθρο 14, Β, 2 παράγραφος 2 προβλέπεται ρητά ότι “δεν θεωρούνται κέντρα διασκέδασης οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών στις οποίες, κατόπιν αδείας της αρμόδιας δημοτικής αρχής ή άλλης αρχής και σύμφωνα με τις ισχύουσες σχετικές διατάξεις, γίνεται χρήση μουσικών οργάνων ή στερεοφωνικού συγκροτήματος μικρής ισχύος, με μεγίστη ηχοστάθμη κατά τη λειτουργία του καταστήματος 80 db”.
Από την διάταξη αυτή, προκύπτει ότι δεν υπάρχουν πλέον οι περιορισμοί που έθετε η καταργηθείσα πλέον Υγειονομική διάταξη Α1β/8577/1983 στο άρθρο 41, η οποία όριζε ότι “δεν θεωρούνται κέντρα διασκεδάσεως τα καταστήματα των άρθρων 37, 38 και 39, στα οποία, κατόπιν άδειας της αρμόδιας Αστυνομικής Αρχής και σύμφωνα με τις ισχύουσες σχετικές Αστυνομικές Διατάξεις, γίνεται χρήση ορισμένων έγχορδων μουσικών οργάνων (πιάνο, βιολί, κιθάρα κ.τ.όμ.), χωρίς ενισχυτή και μεγάφωνα, ή στερεοφωνικού μηχανήματος μικρής ισχύος, ανάλογης με τον χώρο, για τη δημιουργία ευχάριστης ατμόσφαιρας στο κατάστημα. Στα καταστήματα αυτά δεν επιτρέπεται ο χορός”.
Επιτρέπεται δηλαδή σήμερα, σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος να έχει ζωντανή ορχήστρα (live music) με όλα τα μουσικά όργανα που επιθυμεί ο επιχειρηματίας και με χρήση ενισχυτή και μεγαφώνων, αρκεί η μέγιστη Α-ηχοστάθμη να μην υπερβαίνει τα 80db.
Το πρακτικό αποτέλεσμα στη λειτουργία της επιχείρησης είναι ότι πλέον οι επιχειρηματίες δεν θα φοβούνται την διαδικασία του αυτοφώρου, όταν έχουν ζωντανή ορχήστρα στα καταστήματά τους, αρκεί αυτή να παίζει μέχρι τα 80db.
Επίσης, δε θα έχουν τις συνέπειες των διοικητικών κυρώσεων, ότι δηλαδή μετέτρεψαν το κατάστημά τους σε κέντρο διασκέδασης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με ανάκληση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του καταστήματός τους.
Στο νησί της Ρόδου η συγκεκριμένη πρόβλεψη φέρεται να προκάλεσε τις αντιδράσεις ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων, αφού θεωρούν ότι προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός από εστιατόρια που προσφέρουν φαγητό, μουσική και χορό και εκπέμπουν μουσική άνω του επιτρεπόμενου ορίου.
Ο πρόεδρος των εστιατόρων κ. Γιάννης Κλούβας, που βρέθηκε αντιμέτωπος με δίωξη της ΕΛΑΣ μετά από καταγγελία νυχτερινού κέντρου, δήλωσε χθες στη «δ» ότι η τακτική που ακολουθείται θα οδηγήσει σε λουκέτο πολλά από τα εστιατόρια που εξασφαλίζουν πελατεία λόγω της ορχήστρας που διαθέτουν και στην ανεργία πολλούς μουσικούς.
Σημειώνεται ότι το όριο τον 80 ντεσιμπέλ που θέτει ο νόμος είναι εξαιρετικά χαμηλό και τη στάθμη μπορεί να υπερβεί το ηχόμετρο ακόμη και από την ομιλία των πελατών.