Οι συζητήσεις για την Ελλάδα αρχίζουν και πάλι σήμερα, με τους δανειστές να εκφράζουν ανησυχίες ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα παρουσιάσει τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν ώστε όπως λένε να ξεμπλοκάρει η χρηματοδότηση της χώρας στις 24 Απριλίου, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.
Οι δύο πλευρές είναι ακόμα μακριά από την επίτευξη συμφωνίας, δήλωσε στο πρακτορείο διεθνής αξιωματούχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις.
Αγκάθια θεωρούνται από τους πιστωτές, η μη αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση του κύματος ιδιωτικοποιήσεων, η δέσμευση για ακύρωση των «μεταρρυθμίσεων» στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό, καθώς και παρεμβάσεις στον προϋπολογισμό, στοιχεία τα οποία δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος στο Bloomberg.
Έναν χρόνο πριν, οι διαχειριστές κεφαλαίων πανηγύριζαν την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές με πενταετή ομόλογα, μετά από έξωση 4 ετών. Τα σημάδια της επιστροφής στην ανάπτυξη υπό μια κυβέρνηση που στήριζε τις περικοπές στον προϋπολογισμό, οδήγησαν τότε επενδυτές όπως η Ιnvesco Asset Management και η BlackRock να αγοράσουν ομόλογα.
Πολλοί εξ αυτών έχουν τώρα εξαφανιστεί καθώς έχουν αναβιώσει τα σενάρια περί αποτυχίας στις διαπραγματεύσεις και, μοιραία, για ένα Grexit. Το κενό δεν έχει ακόμα καλυφθεί από hedge funds ή από εκείνους τους επενδυτές που αγοράζουν μη ρευστοποιήσιμα κεφάλαια γιατί οι αποδόσεις δεν έχουν φτάσει ακόμα σε επίπεδα πλήρους απαξίωσης, ακόμα κι αν οι αποδόσεις έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με έναν χρόνο πριν.
«Ηταν μια επένδυση που δεν απέδωσε κι ήταν ώρα να φύγουμε», αναφέρει ο Hartwig Kos, fund manager στη Baring Asset Management στο Λονδίνο, ένας εκ των περσινών αγοραστών ελληνικών ομολόγων. «Φοβάμαι ότι η ελληνική κυβέρνηση οδεύει προς ένα Graccident. «Όταν θα έχουν λύσει τα προβλήματά τους, εννοείται ότι θα ξαναμπώ στη συγκεκριμένη αγορά».
Οι αποδόσεις στα ελληνικά 10ετή ομόλογα έχουν ανέβει κατά 340 μ.β. Ή κατά 3,4% από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου. Χθες Τρίτη ήταν στο 11,823%, και πάλι πολύ κάτω από το 44,21% που ήταν το 2012, όταν δύο εκλογικές αναμετρήσεις σε έξι μήνες είχαν κορυφώσει τους φόβους για χρεοκοπία.