Ειδήσεις

Νέα σκληρά μέτρα 8 δισ. ευρώ θέλει ο Τόμσεν-Πυρά για το αφορολόγητο όριο

Οι συζητήσεις έχουν εστιάσει ως τώρα σε πολιτικές που θα αναλάβουν οι ελληνικές αρχές. Εχει γίνει πολύ μικρή συζήτηση για το θέμα του χρέους καθώς ΕΕ και Ελλάδα συμφώνησαν να κινηθούν έτσι. Εμείς θα πάμε πρόγραμμα στο ΔΣ μόνο όταν έχουν προχωρήσει και τα δύο θέματα. Τη θέση αυτή πήρε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν σε συνέντευξη Τύπου.

Πού είμαστε στις διαπραγματεύσεις; Εγινε πολλή κουβέντα στο δημοσιονομικό. Η προσαρμογή της Ελλάδας από την αρχή είναι εντυπωσιακή. Η προσπάθεια του ελληνικού λαού είναι εντυπωσιακή σε κάθε σύγκριση, σημείωσε το στέλεχος του ΔΝΤ.

Η Ελλάδα, από την άλλη, δυσκολεύεται να διατηρήσει, την τελευταία διετία, αυτή την προσαρμογή, σημείωσε. Δεν ξέρουμε αν το 2015 υπήρξε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα ή μικρό έλλειμμα, αλλά το 2016 θα καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ, αν δεν ληφθούν νέα μέτρα.

Αυτό που λέμε είναι ότι χρειάζονται δομικές μεταρρυθμίσεις για να διατηρηθούν τα πλεονάσματα. Διαφορετικά θα πρέπει σε λίγους μήνες να ζητήσουμε νέα μέτρα.

Στο στόχαστρο το αφορολόγητο

Ο κ. Τόμσεν υπογράμμισε πως ζητά διεύρυνση της φορολογικής βάσης, για να σταματήσει η συνεχής αύξηση των φορολογικών συντελεστών στο «πάνω σκέλος». Οπως είπε, υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις.

Η φοροδιαφυγή αυξάνει και τα έσοδα μειώνονται λόγω του φορολογικού συστήματος. Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά: η Ελλάδα εξαιρεί το 55% των φορολογουμένων. Το αφορολόγητο είναι μεγαλύτερο από πολλές άλλες χώρες, είπε.

Προσέθεσε δε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η μείωση των δαπανών εκείνων που έχουν οδηγήσει σε φαινόμενα «νοσοκομεία να μην έχουν σύριγγες και τα λεωφορεία καύσιμα, για να κινηθούν».

Να σημειωθεί ότι μόλις στα μέσα της εβδομάδας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να καταθέσει φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει μικρότερο αφορολόγητο όριο από τα 9.100 ευρώ (αντί 9.550 προηγουμένως)

Επιμένει σε μέτρα 4,5% του ΑΕΠ

Επανέλαβε ότι για να πιαστεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%, χρειάζονται μέτρα 4,5% του ΑΕΠ. Αν Ευρωπαίοι και Ελλάδα θέλουν να τηρήσουν αυτό το πρόγραμμα, εμείς θα το αποδεχτούμε. Όμως θέλουμε να δούμε τα μέτρα.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι θα διατηρηθεί το 3,5% για δεκαετίες, τόνισε, επαναλαμβάνοντας όσα είπε χθες η Κρ. Λαγκάρντ.

Η ανακούφιση χρέους πρέπει να προσαρμοστεί αναλόγως, αν δεχτούμε ότι θα κινηθούμε με τον στόχο του 3,5% για το πλεόνασμα του 2018.

Μπορούμε να πετύχουμε ελάφρυνση χωρίς κούρεμα χρέους, σημείωσε και πρόσθεσε ότι η ρύθμιση μπορεί να σχετίζεται με προαπαιτούμενα και να μην είναι εμπροσθοβαρής.

Το ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσει μια χώρα με πολλούς τρόπους

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορεί να στηρίξει μια χώρα το ΔΝΤ εκτός από την χρηματοδότηση, υποστήριξε ο κ. Τόμσεν.

Όπως τόνισε, το πρόγραμμα πρέπει να «βγαίνει» για να μπορεί να κατατεθεί στο Δ.Σ. του Ταμείο και να λάβει έγκριση.
Διευκρίνισε ωστόσο, πως αυτή την στιγμή το Ταμείο συζητάει ακόμα συμμετοχή και στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Σχετικά με το πότε θα επιστρέψουν οι απεσταλμένοι του ΔΝΤ στην Αθήνα, ο ίδιος απάντησε πως είναι πιθανό να γίνει αυτό στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σε ερώτηση για το ποιος έκανε την «διαρροή» της συνομιλίας του με την Ντέλια Βελκουλέσκου, ο κ. Τόμσεν αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου