Συνεντεύξεις

Γ. Νικητιάδης: «Δηλώνω παρών στα πολιτικά πράγματα της χώρας»

Συνέντευξη
στη Μαίρη Φώτη

Στο κατώφλι της νέας τουριστικής περιόδου και με τα μηνύματα να είναι περισσότερο από θετικά, ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης με συνέντευξή του προς την «δημοκρατική», κάνει λόγο για παντελή έλλειψη στρατηγικού σχεδίου εκ μέρους της κυβέρνησης και επισημαίνει ότι το ζητούμενο είναι να καταφέρουμε αργά-αργά να αντιστοιχίσουμε κάποτε τα έσοδα με τις αφίξεις.
Υποστηρίζει ότι μια άλλη κυβέρνηση, που δεν θα πάσχει από τις ιδεοληψίες της σημερινής θα είναι δυνατόν να προσελκύσει επενδυτές και την κατακεραυνώνει για τους χειρισμούς της στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς.
Ο ίδιος δηλώνει «παρών» στον πολιτικό στίβο από οποιαδήποτε θέση του ζητηθεί, χωρίς να αποκλείει την κάθοδό του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ, σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις αναφέρει ότι στόχος της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» είναι, όχι απλώς να αποτελέσει τον τρίτο πόλο, αλλά αυτός ο πόλος να είναι και πολύ ισχυρός.
• Κύριε υπουργέ, να ξεκινήσουμε την συνέντευξη από τα του τουρισμού. Βρισκόμαστε στην αρχή της νέας τουριστικής περιόδου και τα μηνύματα είναι κάτι παραπάνω από θετικά. Εσείς, με την εμπειρία σας, πώς βλέπετε να διαμορφώνεται η σεζόν;
Η φετινή τουριστική περίοδος όπως φαίνεται από την πληροφόρηση και από τα μηνύματα που δέχομαι και που λίγο πολύ είναι γνωστά σε όλους, θα είναι από πλευράς αφίξεων η καλύτερη που είχαμε μέχρι σήμερα. Δυστυχώς, δεν μπορώ να πω το ίδιο και για τα έσοδα από τον τουρισμό που θα έπρεπε να είναι αντίστοιχα των αφίξεων και δυστυχώς θα είναι μειωμένα σε σχέση με τις αφίξεις. Η παραδοξολογία αυτή, οφείλεται στην παντελή έλλειψη στρατηγικού σχεδίου εκ μέρους της κυβέρνησης για τον τουρισμό. Όλα γίνονται με εμπειρικό τρόπο λες και ο τουρισμός μας έχει μπει στον αυτόματο πιλότο. Η μόνη φωτεινή χαραμάδα είναι η δραστηριότητα της προσωπικής πρωτοβουλίας που επιτρέπει να λέμε ότι κάπου παρεμβαίνουμε και εμείς. Δεν είμαι όμως πεσιμιστής. Ίσως η φετινή χρονιά που αυξάνει τόσο πολύ την ζήτηση, να δώσει την δυνατότητα χωρίς το μαχαίρι στο λαιμό να σκεφτούμε επιτέλους πώς θα αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα της τουριστικής οικονομίας, ώστε να καταφέρουμε αργά-αργά να αντιστοιχίσουμε κάποτε τα έσοδα με τις αφίξεις. Παραλλήλως βεβαίως, έχει πολύ μεγάλη σημασία να φύγουμε από την κρίση που διέρχεται η χώρα και να μειωθούν οι αβάσταχτοι φόροι που επιβάλλονται στο τουριστικό προϊόν.
• Στο βιβλίο σας, «Τουρισμός Δώδεκα Θέσεις-Δωδεκάνησος Δώδεκα Ονειρα» παρουσιάζετε μια σειρά από προτάσεις για την τουριστική ανάπτυξη κάθε νησιού ξεχωριστά, εστιάζοντας στις διαφορετικές προοπτικές και δυνατότητες του καθενός. Θα ήθελα την άποψή σας, ως προς τη Ρόδο και την Κω, που έχουν ταυτιστεί με τον μαζικό τουρισμό. Υπάρχουν τελικά περιθώρια για την προσέλκυση τουριστών υψηλής εισοδηματικής στάθμης στα νησιά μας;
Καταρχήν σας ευχαριστώ που αναφέρεσθε στο βιβλίο που έχω γράψει για τον τουρισμό. Ήμουν και παραμένω υπερ της άποψης ότι κάθε νησί μας θα έπρεπε να έχει ένα δικό του αναπτυξιακό σχέδιο για τον τουρισμό. Δεν θα σταματήσω να υποστηρίζω αυτήν την άποψη. Για τη Ρόδο και τη Κω που  ερωτάτε ειδικότερα, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα μπορούσαν να προσελκύσουν τουρίστες υψηλής εισοδηματικής στάθμης. Από πλευράς ομορφιάς τα δύο αυτά νησιά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις ομορφιές των μεγάλων παγκόσμιων τουριστικών προορισμών. Από τα νησιά της Καραϊβικής μέχρι την Ίμπιζα και την Μαγιόρκα, κανένας τολμώ να πω, δεν έχει τις ομορφιές της Ρόδου και της Κω. Εμείς όμως υπερτερούμε κατά πολύ σε σχέση με τους άλλους προορισμούς σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό μας. Υπερτερούμε μακράν σε ό,τι αφορά την ιστορία μας. Θα μπορούσα να αναφέρω δεκάδες παραδείγματα γι’ αυτό που λέω. Τι μας λείπει; Η βελτίωση της ποιότητας και ο σχεδιασμός. Τα επιχειρησιακά σχέδια στα οποία αναφέρθηκα παραπάνω. Μου είναι αδιανόητο να μην έχει η Ρόδος λιμάνι Home Port για τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια. Δεν θα εγκαταλείψω ποτέ την ιδέα η Ρόδος και η Κως να αποκτήσουν από δύο – τρία γκολφ το κάθε νησί. Με τίποτα δεν αποδέχομαι να μην έχει η Κως μια μαρίνα 600 ακόμα και 800 θέσεων. Είναι όμως και πολλά άλλα για τα οποία νομίζω μόνο με επιχειρησιακό σχέδιο (Business plan) για τον τουρισμό μπορούμε να οδηγηθούμε σε προσέλκυση τουριστών υψηλών εισοδηματικής στάθμης. Η απάντησή μου είναι, βεβαίως και μπορούμε αρκεί να δουλέψουμε όλοι μαζί γι’ αυτό.
• Το all inclusive, περισσότερο έβλαψε ή ωφέλησε την ανάπτυξη του τουρισμού;
Έχω πει πολλές φορές ότι το all inclusive είναι αναγκαίο κακό. Όσο το χρησιμοποιούν οι ανταγωνιστές σου, είσαι υποχρεωμένος να το χρησιμοποιείς και εσύ.
Εκτιμώ λοιπόν με βάση ό,τι είπα πριν, πως κάνοντας λογαριασμό, ταμείο όπως λέμε, στο τέλος πρέπει να παραδεχτούμε ότι το all inclusive ωφέλησε κατά πολύ την ανάπτυξη του τουρισμού στα νησιά της Ρόδου και Κω. Το ερώτημα δεν είναι να έχουμε ή να μην έχουμε all inclusive. To ερώτημα είναι πώς θα καταφέρουμε να αναπτύξουμε τουρισμό ποιότητας σε τόσο υψηλό επίπεδο που να μην μονοπωλεί το σύνολο της αγοράς το all inclusive.
• Να περάσουμε στις πολιτικές εξελίξεις. Οι Θεσμοί, αναμένονται μετά τις 23 Απριλίου και φαίνεται πως βρισκόμαστε μπροστά σε νέα επώδυνα μέτρα. Πώς κρίνετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης;
Θα μπορούσα συνθηματολογώντας να πω ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης είναι τραγικοί. Πιστεύω πως το ζητούμενο δεν είναι πια το πώς κρίνουμε τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Ο λαός που ξεγελάστηκε έχει ήδη κρίνει και έχει βαθμολογήσει την κυβέρνηση. Τόση επιπολαιότητα πάντως, τόση άγνοια, τόσος ερασιτεχνισμός και υποκρισία δεν πίστευε κανείς ότι θα μπορούσαν να συναντηθούν στην πολιτική μιας κυβέρνησης σε μια χώρα που βρίσκεται σε κρίση. • Ολη αυτή η αβεβαιότητα, δημιουργεί κακό επενδυτικό περιβάλλον και φαντάζει όλο και πιο δύσκολο να επιλέξουν υγιείς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Το ζητούμενο είναι όμως να καταφέρουμε να προσελκύσουμε επενδυτές. Είναι τελικά άπιαστο όνειρο αυτή η προοπτική;
Σε καμία περίπτωση, δεν αποτελεί άπιαστο όνειρο η προσέλκυση επενδύσεων. Μια άλλη κυβέρνηση που δεν θα πάσχει από τις ιδεοληψίες της σημερινής, που δεν θα ενοχοποιεί το κέρδος και που θα έχει ανοικτούς ορίζοντες και ικανά άτομα με όρεξη για δουλειά, είναι βέβαιο ότι μπορεί να προσελκύσει και πολλές και μεγάλες επενδύσεις στη χώρα.
• Η σημερινή δύσκολη, σε όλα τα επίπεδα, κατάσταση οδηγεί πολλούς να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Εσείς, ως παιδί μεταναστών, αλλά και ως γονέας που το παιδί του ζει και εργάζεται στο εξωτερικό πώς βλέπετε αυτή την «αιμορραγία»;
Είναι πράγματι «αιμορραγία» αυτό που συμβαίνει. Το ζω μέσα στο σπίτι μου όπως το ζούνε χιλιάδες ελληνικές οικογένειες. Είναι πληγή για τον τόπο να τον εγκαταλείπουν τόσοι άνθρωποι και τόσα λαμπρά μυαλά. Αυτή η φυγή πρέπει να σταματήσει, όχι μόνο για συναισθηματικούς λόγους, αλλά κυρίως διότι οι χιλιάδες νέοι και μπορούν και έχουν να δώσουν αρκετά πράγματα στο τόπο τους.
• Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, τα κόμματα είναι έτοιμα «δια παν ενδεχόμενο». Η διεύρυνση της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης», μέσω των συνεργασιών με τελευταία αυτή με τον Γιώργο Παπανδρέου, εκτιμάτε ότι θα την καταστήσουν τον «τρίτο πόλο» και ουσιαστικά σε ρυθμιστή των εξελίξεων;
Ο στόχος μας είναι πράγματι η «Δημοκρατική Συμπαράταξη» όχι απλώς να αποτελέσει τον τρίτο πόλο αλλά αυτός ο πόλος να είναι και πολύ ισχυρός. Εμείς δεν κοροϊδέψαμε κανέναν. Είπαμε την αλήθεια και ενεργήσαμε με μοναδικό γνώμονα το καλό της πατρίδας. Δεν τα κάναμε όλα τέλεια. Προφανώς. Πουθενά όμως δεν βλέπω ή μετέπειτα, να έχουν κάνει κάτι καλύτερο. Αν εμείς είχαμε λάβει τα μέτρα που λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνη τη περίοδο, θα μας είχαν «κρεμάσει». Σήμερα ο λαός αργά αλλά σταθερά αντιλαμβάνεται πόσο δίκιο είχαμε και πόσο ειλικρινείς υπήρξαμε. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να καλέσω όλους τους συντρόφους μου από το ΠΑΣΟΚ αποστασιοποιημένους και μη, όλους τους συντρόφους από το ΚΙΔΗΣΟ και τη ΔΗΜΑΡ, συνολικώς κάθε άτομο που εκφράζεται από την κεντροαριστερά και την σοσιαλδημοκρατία να έρθουν στην κεντρική ομιλία που θα κάνει στο Δημοτικό Θέατρο στη Ρόδο, την Τρίτη του Πάσχα στις 19.30 μμ η Φώφη Γεννηματά. Η παρουσία όλων όπως γίνεται ήδη και σε άλλες πόλεις θα αποτελέσει ένα καλό ξεκίνημα για να κτίσουμε μαζί τον φορέα εκείνο που θα συγκροτήσει τον «τρίτο δυναμικό πόλο» στο πολιτικό μας σύστημα.
• Από τις συχνές επαφές που έχετε με τους Δωδεκανήσιους, τι μηνύματα λαμβάνετε; Ποια είναι τα ζητήματα που σας θέτουν;
Οι συμπατριώτες μας στη Δωδεκάνησο έχουν την ίδια αγωνία με τους υπολοίπους Έλληνες. Τα μόνιμα ερωτήματα εκφράζονται με την πρόταση πού πάμε; Tι θα γίνει; Θα φύγουμε ποτέ από την κρίση; Στις προσωπικές μου επαφές προστίθεται στα παραπάνω ερωτήματα από πολλούς συμπατριώτες μας και το ερώτημα για το αν θα είμαι εγώ προσωπικώς υποψήφιος βουλευτής και τι σκοπεύω να κάνω. Δεν σας κρύβω ότι με χαροποιεί πολύ συχνά το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συμπατριωτών μας αναγνωρίζει το έργο που κάναμε όταν ήμουν στο Υπουργείο Τουρισμού.
• Θα είστε τελικά υποψήφιος βουλευτής ή θα σας δούμε να ασχολείστε με τα κοινά από κάποια άλλη θέση; Οι φήμες που σας θέλουν υποψήφιο περιφερειάρχη, φουντώνουν πάντως.
Ο ιδεολογικοπολιτικός χώρος στον οποίο ανήκω και οι αξίες με τις οποίες έχω γαλουχηθεί επιτάσσουν να είμαι παρών από οποιαδήποτε θέση. Και είμαι παρών.
• Στο διάστημα που επιλέξατε να αποστασιοποιηθείτε από την ενεργό πολιτική δράση, δεχθήκατε προτάσεις από άλλα κόμματα;
Κοιτάχτε. Ποτέ δεν άφησα θολό το τοπίο γύρω από το πού ανήκω από πλευράς ιδεολογικοπολιτικής. Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι δεν επιτρέπει εύκολα να σε πλησιάσουν κόμματα έξω από τον δικό σου χώρο. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι ο χώρος στον οποίο ανήκω βάζει στεγανά. Απεναντίας, εγώ προσωπικώς παραμένω φανατικός υποστηρικτής της συνεργασίας των κομμάτων. Δεν διανοούμαι ότι δεν έχουν τα μεγάλα κόμματα κοινή θέση για την ελληνική παιδεία. Επαναστατώ βλέποντας να μην αντιμετωπίζουμε από κοινού τα θέματα της δικαιοσύνης και δημόσιας διοίκησης και εκρήγνυμαι όταν βλέπω διαφοροποιήσεις στα εθνικά θέματα. Επιτέλους, πρέπει κάποτε να μάθουμε σε θέματα που έχουν εθνική και υπερκομματική διάσταση να συνεννοούμαστε. Ούτε με τον δεξιό ούτε με τον αριστερό έχω εγώ άποψη διαφορετική για την απονομή δικαιοσύνης και για την δημόσια διοίκηση της χώρας. Να καταλάβουμε επιτέλους ότι η πρώτη προτεραιότητα για την πατρίδα μας είναι να ξεφύγει από την κρίση. Να διασφαλίσουμε πρώτα και να μεγαλώσουμε όσο γίνεται τη πίττα μας και μετά μπορούμε να διαφωνήσουμε για τον τρόπο που θα την μοιράσουμε.
• Πώς βλέπετε το μέλλον του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατικής Συμπαράταξης;
Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Στο χώρο της κεντροαριστεράς το κενό είναι τεράστιο. Το ζητούμενο είναι να βρούμε τρόπους να το καλύψουμε εμείς. Και για να γίνει αυτό δεν αρκεί να συμπαραταχθούμε , απαιτείται να διατυπώσουμε συγκεκριμένες προτάσεις και να πείσουμε το λαό μας γι’ αυτές. Προτάσεις που θα οδηγούν στο ξεπέρασμα της κρίσης και στην ευημερία ξανά.
• Να κλείσουμε την συνέντευξη με ευχές…
Έχουμε συνηθίσει την γιορτή της Αναστάσεως να την αποκαλούμε Πάσχα των Ελλήνων. Όλες αυτές τις άγιες μέρες ο καθένας μας με τον δικό του τρόπο συνειδητοποιούμε το μαρτύριο της Σταύρωσης και την ελπίδα της Ανάστασης. Καλή Ανάσταση σε όλους μας λοιπόν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου