Τοπικές Ειδήσεις

Επιτυχημένη η ημερίδα με τίτλο «Αιμοδοσία και Μεσογειακή Αναιμία. Σύγχρονοι προβληματισμοί»

Για άλλη μία φορά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έγινε ο οικοδεσπότης των προσπαθειών ενημέρωσης του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου «Αγ. Εφραίμ»,σε συνεργασία με την Περιφερειακή ‘Ενωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου. Παρά τη βροχή και τις παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε άλλα σημεία της πόλης, αρκετός κόσμος προσήλθε στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, το Σάββατο 6 Απριλίου στις 17.30, για να παρακολουθήσει την ημερίδα με τίτλο «Αιμοδοσία και Μεσογειακή Αναιμία. Σύγχρονοι προβληματισμοί».

Εκτός από τους φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου, πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε με ζεστό ενθουσιασμό στο κάλεσμα. Παρευρέθηκαν εκτός των άλλων, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου (κ. Φλεβάρης), του Δήμου Ροδίων (κ. Καλαθενός),  ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου και πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Ρόδου, κ. Γιαννικουρής, υποψήφιοι πολιτευτές, ιατροί, νοσηλευτές/τριες και πολλοί εθελοντές και εθελόντριες από την φοιτητική κοινότητα του Πανεπιστημίου αλλά και της ΑΣΤΕΡ. Την ημερίδα συντόνισε και παρουσίασε ο καθηγητής του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Επίτιμο Μέλος του Συλλόγου Αιμοδοτών Ρόδου, κ. Σπύρος Συρόπουλος. Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Φιλήμονας Νικολάου, ο οποίος τόνισε όπως πάντοτε την αξία του εθελοντισμού και τις ανάγκες της κοινωνίας σε αίμα. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον αρχιμανδρίτη κ. Νεκτάριο Πόκκια, επίσης επίτιμο μέλος του Συλλόγου.

Οι δύο προσκεκλημένοι ομιλητές κατάφεραν να ξεσηκώσουν τους επισκέπτες με την αμεσότητα του λόγου τους και την ανεπιτήδευτη αφήγησή τους. Ο πρώτος ομιλητής, κ. Λευτέρης Πολυκρέτης, μέλος του Δ. Σ. της ΠΟΣΕΑ από το 2003 και επίτιμος πρόεδρος του Δ.Σ. του Σ.Ε.Α. Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων Πατρών ο «Αγ. Στυλιανός», παρουσίασε ομιλία με τίτλο «Αγώνας Αγάπης Αδιάκοπος». Με γλαφυρό τρόπο και παραστατικό τρόπο ο κ. Πολυκρέτης εξήγησε απλά την αξία της αιμοδοσίας, παραθέτοντας στοιχεία και ανάγκες και τονίζοντας την μεγαλύτερη από όλες: την ανάγκη να γίνουμε σταθεροί και όχι περιστασιακοί δότες και να καταφέρουμε αυτό που ο Albert Einstein θεώρησε ισχυρότερη έκρηξη και από την πυρηνική, την έκρηξη αγάπης.

Ακολούθησε μία πολύ αισθαντική και ευαίσθητη ομιλία από την κ. Μελίνα Μπάκα, με καταγωγή από τη Μυτιλήνη και πολλών χρόνων προσφοράς στον Εθελοντισμό μέσω πολλών δράσεων και μέσων. Η κ. Μπάκα μίλησε για την «βιωματική εμπειρία ενός θαλασσαιμικού». Με χαμόγελο αισιοδοξίας, η  βιωματική ομιλία της ήταν μία αποκάλυψη αισιοδοξίας αλλά και συνειδητοποίησης των τεράστιων αναγκών σε αίμα που πρέπει να καλύπτονται τακτικά για όσους βιώνουν τη λεγόμενη «μεσογειακή αναιμία».  Η αφήγηση της ζωής της ήταν μία αποκάλυψη στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου που είναι εξαρτώμενος από τους συνανθρώπους του και την προσφορά τους σε αίμα. Η φράση της κ. Μπάκα «η ζωή είναι εδώ», έκανε πολλούς να συνειδητοποιήσουν ότι εδώ είμαστε και εμείς, και πρέπει να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον.

Την βραδιά ολοκλήρωσε η τοποθέτηση του κ. Συρόπουλου. Κάνοντας μία αναδρομή στην ταυτότητα του ανθρώπου μέσα από το πρίσμα της ελληνικής μυθολογίας, και τονίζοντας το διαφοροποιητικό στοιχείο από τους θεούς, που είναι το αίμα (ενώ στις φλέβες των θεών κυλάει κάτι άλλο που λέγεται ιχώρ) ο κ. Συρόπουλος ολοκλήρωσε με την επισήμανση της ουσιαστικής συμμετοχής των φοιτητών και φοιτητριών, αλλά και όχι μόνο, του Πανεπιστημίου Αιγαίου στον συνεχή αγώνα εθελοντισμού και με τη φράση του Παύλου στην Προς Κορινθίους Α’ επιστολή η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει, όπως ακριβώς και το αίμα: αυτά τα δύο, όσο τα δίνουμε, δεν τελειώνουν.

Ακολούθησε η καθιερωμένη πλέον αιμοδοσία από κινητή μονάδα αιμοληψίας που εστάλη από το Γ.Ν. Ρόδου τη Δευτέρα 8 Απριλίου. Από τις 10.00 έως τις 14.00 στο Φουαγέ του Κτηρίου Κλεόβουλος. Μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να βάλεις κανείς στην προσπάθεια. 21 μονάδες αίμα συγκεντρώθηκαν (ας σημειωθεί ότι κάθε μία επαρκεί για να σώσει τρεις ζωές) και 20 άτομα έδωσαν δείγμα και έγιναν εθελοντές δότες για μυελό των οστών. Ας σημειωθεί ότι στην τελευταία αιμοληψία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου συγκεντρώθηκαν 39 μονάδες αίματος. Περισσότερο ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι οι φοιτήτριες και φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου αλλά και σπουδαστές της ΑΣΤΕΡ, στρατιωτικοί και τόσοι άλλοι, παρέμειναν σταθεροί αιμοδότες και αιμοδότριες όλον αυτόν τον καιρό, χαρίζοντας χαμόγελο και ένα μάθημα αλληλεγγύης και πολιτισμού που ευχόμαστε να συνεχιστεί με αυξανόμενους ρυθμούς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου