Πραγματοποιήθηκε διευρυμένη τηλεδιάσκεψη των Εργατικών Κέντρων Κρήτης και Ρόδου με τους τομεάρχες Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και Οικονομίας Νίκο Παππά, και τη συμμετοχή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριου Σαντορινιού (Δωδεκανήσου – τομεάρχη Ναυτιλίας), Χάρη Μαμουλάκη (Ηρακλείου), Σωκράτη Βαρδάκη (Ηρακλείου), Νίκου Ηγουμενίδη (Ηρακλείου) και Μανώλη Θραψανιώτη (Λασιθίου). Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι , λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.
Οι Πρόεδροι των Εργατικών Kέντρων υπογράμμισαν : 1. την ανάγκη να παραταθούν άμεσα οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, οι οποίες λήγουν το επόμενο διάστημα ή έληξαν ή έληξε η μετενέργειά τους. 2. Ένταξη των πληττομένων εργαζομένων στον κατασκευαστικό κλάδο και την οικοδομή χωρίς εξαιρέσεις. 3.Ενίσχυση και στήριξη του κοινωνικού τουρισμού με ευρεία διεύρυνση των δικαιούχων. 4. Ένταξη στην δίμηνη παράταση του επιδόματος ανεργίας όλων αυτών που δεν εντάχθηκαν( έληξε η επιδότηση τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο, θα εργαζόταν για εφέτος ή για δεύτερη χρονιά στον τουρισμό, για όσους δεν συμπληρώσαν τα απαιτούμενα ένσημα ή δεν είχαν τις προϋποθέσεις, για όσους υπερέβησαν τα 230 ένσημα και για όσους λήγει η επιδότηση τον Απρίλιο) . 5. Η νέα ένταξη του εποχικού προσωπικού στον ΟΑΕΔ για το ερχόμενο φθινόπωρο , να γίνει με χαμηλότερο όριο ενσήμων (50 ένσημα) και ένταξη τους στο ταμείο ανεργίας για έξι μήνες. 6. Κατάργηση της “εισαγόμενης” μαθητείας με παράλληλη μείωση του πλαφόν 17% (του συνόλου του προσωπικού) στο 5% όπως ισχύει και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. 7. Ένταξη των εποχιακών εργαζομένων στα ευνοϊκά μέτρα των 800 €. ( Επιδότηση με 800 €, επιδότηση ενοικίου κ.τ.λ.) Από την πλευρά της, η τομεάρχης Εργασίας κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί ένα οικονομικό σχέδιο που ανταποκρίνεται στις συνθήκες της πανδημίας, καλύπτει τα πεδία της οικονομίας και της εργασίας, είναι απολύτως κοστολογημένο, με συγκεκριμένα μέτρα και με πλήρη περιγραφή των πηγών χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα για τους εργαζόμενους, τα μέτρα περιλαμβάνουν: Κάλυψη από το κράτος του μισθολογικού κόστους για όλους τους εργαζόμενους και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και των ελευθέρων επαγγελματιών. Επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους εποχικά εργαζόμενους και ακύρωση των απολύσεων που πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα. Παράταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, καθώς πολλές συμβάσεις λήγουν αυτή τη περίοδο και διατήρηση συμβάσεων εργασίας για έξι μήνες μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης. Επίσης συμφώνησε στο σύνολο των προτάσεων μας. Τέλος, ο τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παππάς, υποστήριξε πως η Κυβέρνηση θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την ύπαρξη μέρος του «μαξιλαριού» ΣΥΡΙΖΑ και τη δυνατότητα αναπροσανατολισμού των ευρωπαϊκών κονδυλίων, όπως προέκυψε από πρόσφατη απόφαση της Ε.Ε. Απαραίτητη η δημιουργία ενός προγράμματος εγγυήσεων και ενισχύσεων των επιχειρήσεων, ώστε να στηριχθεί συνολικά η οικονομία και η απασχόληση. Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Παππάς υπάρχουν τρία χαρακτηριστικά της χώρας που μπορούν να μας οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ύφεση αν δεν ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα: η υψηλή ανεργία, οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που ως πέρυσι είχαν μηδενικά κέρδη ή ζημίες και δυσκολία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα και ως εκ τούτο και στα χρηματοδοτικά προγράμματα, καθώς και το υψηλό ποσοστό στο ΑΕΠ του τουρισμού, ο οποίος θα πληγεί σε μεγάλο βαθμό φέτος.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, οι τομεάρχες και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η άμεση και συνεχής επικοινωνία μεταξύ τους, ώστε σε αγαστή συνεργασία και αλληλοενημέρωση, να ολοκληρωθεί μία κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων που υπάρχουν και παρουσιάζονται καθημερινά εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.
Εκ μέρους των Εργατικών Κέντρων συμμετείχαν οι: Στέλιος Βοργιάς (πρόεδρος Ε.Κ. Ηρακλείου), Γιώργος Λιολάκης (πρόεδρος Ε.Κ. Ρεθύμνου), Γιάννης Μανωλικάκης (πρόεδρος Ε.Κ. Χανίων), Μανώλης Πεπόνης (πρόεδρος Ε.Κ. Λασιθίου) και Παναγιώτης Εγγλέζος (πρόεδρος Ε.Κ. Ρόδου).