Τέλος στις συζητήσεις για άρση των μέτρων στο προσεχές διάστημα έβαλε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος σχολίασε λακωνικά και κατηγορηματικά, ότι «είναι νωρίς να μιλάμε για τη χαλάρωση των μέτρων».
Πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα στην προστασία της δημόσιας υγείας, είπε και επισήμανε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν να βάση τα δεδομένα που θα υπάρχουν σε κάθε φάση. «Πρώτα έρχεται η προστασία των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι είναι πρόωρο να μιλάμε για την επόμενη φάση και θα υπάρχει αξιολόγηση των δεδομένων πριν τη μετάβαση. «Δεν έχουμε ξεπεράσει τίποτα, η συζήτηση που προέχει είναι να συνεχίσουμε να είμαστε συνεπείς στην τήρηση των μέτρων, στις 27 Απριλίου θα συζητήσουμε με βάση τα δεδομένα που θα έχουμε τότε», πρόσθεσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο κ. Τσιόδρας όμως ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός και στις εκτιμήσεις του για το χρόνο που η ιατρική φαρέτρα θα αποκτήσει εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, προβλέποντας ότι απαιτούνται τουλάχιστον 12 μήνες. Παράλληλα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, μίλησε για αναμενόμενο δεύτερο κύμα το φθινόπωρο, ενώ έβαλε και την παράμετρο της διασποράς του Covid-19 στο νότιο ημισφαίριο που στο δικό μας καλοκαίρι έχει χειμώνα – όπως συμβαίνει, δηλαδή, και με τη γρίπη.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, αναφερόμενος στην άρση μέτρων που έχουν ληφθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επισήμανε ότι δεν πρέπει να παρερμηνεύονται κινήσεις που γίνονται, «πρόκειται για πολύ μικρά βήματα», είπε και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Δανίας που θα ανοίξουν τα σχολεία για τα μικρότερα παιδιά, έχοντας η χώρα δείκτη μετάδοσης του ιού (R0) στο 0,6. «Τα σχολεία τους θα ανοίξουν με αυστηρούς κανόνες και προϋποθέσεις και αν τα πράγματα εκτιμηθούν αναλόγως, δεν αποκλείεται να κλείσουν ξανά».
«Η ευπαθής ομάδα του πληθυσμού, δηλαδή οι ηλικιωμένοι, παραμένουν το κύριο μέλημά μας και στην επόμενη φάση» σημείωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας. Παράλληλα, είπε ότι δεν προβλέπεται τα πράγματα να είναι χειρότερα το καλοκαίρι.
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στις δοκιμές περί των 70 εμβολίων σε όλο τον κόσμο αυτήν την περίοδο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Μόνο ένα, ωστόσο, όπως σημείωσε, έχει περάσει στη φάση 2, αλλά είναι μακριά από τη μαζική παραγωγή. Πάντα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θα πρέπει να περιμένουμε 12 μήνες.
Παράλληλα, τόνισε πως, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, εκτιμάται πως θα αναμένονται νέα επιδημικά κύματα, εάν δεν υπάρξουν άλλα μέτρα (φάρμακα, εμβόλιο), μέχρι να υπάρξει συλλογική ανοσία.
Ν. Χαρδαλιάς: Εχουμε ακόμη δρόμο για άρση των μέτρων
Την ημέρα του Πάσχα ισχύουν όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο ακέραιο, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Επανέλαβε ότι οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους, στους οποίους δεν περιλαμβάνονται οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε πως ένα είναι το μεγάλο στοίχημα, «μην θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των ηλικιωμένων που είναι οι πιο ευάλωτοι».
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη σταδιακή άρση των μέτρων, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας και επισήμανε ότι η όποια άρση θα ξεκινήσει όταν κριθεί ότι δεν υπάρχουν πλέον οι λόγοι που οδήγησαν στην επιβολή των μέτρων. Ενημέρωσε πως τα δεδομένα που συγκεντρώνονται καθημερινά «θα μας δείξουν τι πρέπει να κάνουμε και κυρίως πότε πρέπει να το κάνουμε».
Διαβεβαίωσε ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι των πτήσεων που φθάνουν στη χώρα μας.
Όσον αφορά τα αποτελέσματα της εντατικοποίησης των ελέγχων σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου της χώρας, τις τελευταίες 4 ημέρες έχουν αφαιρεθεί οι πινακίδες από 236 οχήματα.
Επίσης, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι αναστέλλεται για δέκα ημέρες η λειτουργία της λαϊκής αγοράς Πτολεμαϊδας και ότι παρατείνεται μέχρι τις 27 Απριλίου ο περιορισμός της κίνησης πολιτών στις παραλιακές της Πάτρας και του Βόλου.