Η προοπτική των κερδών μέσω επενδύσεων ή αποταμιεύσεων σε κρυπτονομίσματα προσέλκυσε και απατεώνες που εμφανίζονται ως ειδικοί και επαγγελματίες.
Συγκεκριμένα, επενδυτές σε κρυπτονομίσματα φαίνεται να ανταποκρίνονται σε διαδικτυακές διαφημίσεις αναρτημένες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από πρόσωπα που παριστάνουν τους επενδυτές και προτρέπουν τους ενδιαφερόμενους να τους δημιουργήσουν ηλεκτρονικά πορτοφόλια E- Wallets.
Στη συνέχεια παροτρύνονται να προβούν σε αγορά με την χρεωστική / πιστωτική τους κάρτα σε κρυπτονομίσματα.
Οι επιτήδειοι υπόσχονται στα θύματα, ψηλές επενδυτικές αποδόσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για να επιτευχθεί ο σκοπός των δραστών, οι επιτήδειοι ζητούν από τα ανυποψίαστα θύματα να τους δώσουν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές και στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς για τη δημιουργία των E-Wallets και την αγορά των κρυπτονομισμάτων.
Μετά την αγορά των κρυπτονομισμάτων, οι επιτήδειοι αφού έχουν ήδη πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς των θυμάτων, μεταφέρουν τα κρυπτονομίσματα σε δικούς τους λογαριασμούς και διαγράφουν τα ίχνη τους. Σε κάποιες περιπτώσεις οι επιτήδειοι είχαν και τηλεφωνική επικοινωνία με τα ανυποψίαστα θύματά τους.
Τέτοιου είδους υποθέσεις είναι πάρα πολύ δύσκολο να διερευνηθούν και να εντοπιστούν οι δράστες καθώς χρησιμοποιούν φανταστικά ηλεκτρονικά στοιχεία, ενώ ο εντοπισμός ηλεκτρονικών πορτοφολιών ή κρυπτονομισμάτων είναι εξαιρετικά αμφίβολος.
Επιπλέον αν παρακολουθείτε διασημότητες και infiuencers, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν παρακολουθείτε λογαριασμούς απατεώνων.
Το ίδιο ισχύει και για τα κρυπτονομίσματα.
Όπου τα κακόβουλα υποκριτικά bot είναι αχαλίνωτα.
Μην εμπιστεύεστε προσφορές που προέρχονται από το Twitter ή το Facebook.
Ειδικά αν φαίνεται να υπάρχει ένα εξωπραγματικό κέρδος ως χρηματοοικονομικό αποτέλεσμα.
Ο Ροδίτης επενδυτής την 9η Απριλίου 2021 έλαβε μήνυμα στο Twitter από λογαριασμό με στοιχεία «Instance @v_peterz» ο οποίος τον προέτρεπε να προβεί σε αναβάθμιση του πορτοφολιού του TRUST WALLET στο οποίο είχε αποταμιευμένα κρυπτονομίσματα αξίας 3.600 ευρώ ως εκείνη την ημέρα (20.698 one harmony και 849.686.000.000 Safemoon) στέλνοντάς του τον σύνδεσμο databasetrust.co ο οποίος παρέπεμπε σε ιστοσελίδα πανομοιότυπη με την σελίδα του πορτοφολιού του.
Ο Ροδίτης επενδυτής που πείσθηκε για την γνησιότητα της ιστοσελίδας κλώνου, ακολούθησε την διαδικασία ανάκτησης του πορτοφολιού του βάζοντας τις λέξεις κλειδιά στα αντίστοιχα πεδία και στη συνέχεια διαπίστωσε ότι ο απατεώνας είχε εισβάλει στο πορτοφόλι του αδειάζοντάς το και αποστέλλοντας τα κρυπτονομίσματά του σε άλλες διευθύνσεις.
Αναζήτησε εκείνη την στιγμή βοήθεια από ομάδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βρήκε στοιχεία για την ιδιοκτησία της σελίδας εξαπάτησης ενώ προέβη σε αναφορά της απάτης στην ιστοσελίδα https://reportfraud.ftc.gov/.
Επίσης απευθύνθηκε και σε ιστοσελίδα ανάκτησης κρυπτονομισμάτων.
Προχθές υπέβαλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για κλοπή και απάτη η οποία θα διαβιβαστεί από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου για τα περαιτέρω στην Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.
https://www.dimokratiki.gr/15-04-2021/roditis-epese-thyma-apateona-ependyti-se-kryptonomismata/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.