Τοπικές Ειδήσεις

«Η παράδοση θέλει μαγειρίτσα»

Το Μεγάλο Σάββατο μετά την Ανάσταση, τα έθιμα θέλουν μαγειρίτσα. Και, όπως στις περισσότερες περιπτώσεις, η παράδοση είναι βγαλμένη με σοφία.
Η Ανάσταση, διατροφικά, σημαίνει τη λήξη της νηστείας. Πολλοί άνθρωποι νηστεύουν και τις πενήντα ημέρες (Σαρακοστή και Μεγάλη Εβδομάδα), ενώ κάποιοι νηστεύουν μόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα ή κάποιες ημέρες από αυτήν. Σε κάθε περίπτωση, η μαγειρίτσα είναι το πρώτο αρτύσιμο γεύμα που κάνουμε μετά από τη νηστεία.

Γράφει ο ΜΟΡΑΡΗΣ  Κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ M.Sc ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ -ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, Ειδίκευση στην  Αθλητική Διατροφή

Η διατροφική
αξία της μαγειρίτσας
Η μαγειρίτσα μας προετοιμάζει για την κρεατοφαγία της επόμενης ημέρας. Είναι μία σούπα πλούσια σε πρωτεΐνη και σίδηρο, βιταμίνη Β12, βιταμίνη Α, αλλά και σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
• Είναι πλήρες γεύμα. Η μαγειρίτσα περιέχει πρωτεΐνες, λαχανικά και αν της προσθέσουμε ρύζι, περιέχει και υδατάνθρακες. Και φυσικά, λιπαρά.
• Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Το μαρούλι και τα άλλα μυρωδικά που θα προσθέσουμε στη μαγειρίτσα την κάνουν πλούσια σε φυτικές ίνες. Επειδή είναι βρασμένα, όμως, είναι πιο εύπεπτα.
• Είναι αντιοξειδωτική. Ο άνηθος, ο μαϊντανός, το μαρούλι και το κρεμμύδι είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Επίσης, το λεμόνι που θα της προσθέσουμε είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.
• Είναι πλούσια σε κάλιο. Το κάλιο των λαχανικών που έχει η συνταγή ωφελεί στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Όπως σε κάθε σούπα, το κάλιο των λαχανικών θα το πάρουμε, αφού τρώμε τα λαχανικά με το ζουμί στο οποίο βράσανε.
• Είναι πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου. Τα ζωικά μέρη της συνταγής (συκωταριά, εντόσθια, αβγό) είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και σίδηρο.
Όμως προσοχή…
• Όπως είπαμε η μαγειρίτσα είναι ένα πλήρες γεύμα, με αρκετές θερμίδες, οπότε δεν είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από άλλα τρόφιμα. Ίσως μία φέτα ψωμί και μερικές ελιές είναι το τέλειο συνοδευτικό.
• Τα κρεατικά που θα βάλουμε στη μαγειρίτσα είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Το ίδιο και τα εδέσματα της επόμενης ημέρας. Ευτυχώς που οι εορτασμοί του Πάσχα διαρκούν μόνο δύο ημέρες…

Οι διαφορετικές συνταγές της μαγειρίτσας
Όπως συμβαίνει συνήθως, κάθε τόπος έχει μία δική του παραδοσιακή συνταγή για μαγειρίτσα.
Τα τσιλίχουρδα της Κέρκυρας είναι μία μαγειρίτσα πιο πηχτή και πλούσια σε διάφορα αγριόχορτα και άνηθο. Στην Αργολίδα κάνουν τη μαγειρίτσα κοκκινιστή, ενώ στο Πήλιο βάζουν κρεατάκι από αρνί ή κατσίκι και τη σερβίρουν με γιαούρτι.
Σε άλλες περιοχές βάζουν ρύζι ενώ σε άλλες όχι. Επίσης, κάποιοι φτιάχνουν φρικασέ το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, ένα πιάτο παραπλήσιο της μαγειρίτσας. Σίγουρα μπορείτε να βρείτε μία συνταγή παραδοσιακή που θα σας αρέσει.
Αν, όμως, την προτιμάτε πιο ελαφριά, μπορείτε να ετοιμάσετε τη μαγειρίτσα με κρεατάκι μοσχαρίσιο ή με κοτόπουλο.
Επίσης, για όσους δεν είναι fans των κρεατικών, πολύ νόστιμη μπορεί να γίνει η μαγειρίτσα και με μανιτάρια.
Σε κάθε περίπτωση, η μαγειρίτσα είναι ένα πιάτο παραδοσιακό και τα αρώματά της πλημμυρίζουν τις παιδικές μας αναμνήσεις από το τραπέζι της Ανάστασης.

Σαν του κεριού
το Άγιο Φως
τσ΄ Ανάστασης το βράδυ
να ΄ναι η ζωή σας
φωτεινή
χωρίς σταλιά σκοτάδι!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου