«Η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα», τονίζει σε όλους του τόνους ο βουλευτής Δωδεκανήσου και πρώην υπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας σε μια εξόχως πολιτική συνέντευξή του στην «δημοκρατική», στην οποία αναφέρεται στο διακύβευμα των εκλογών του Μαΐου, στα διλήμματα των ψηφόρων και στους λόγους για τους οποίους οι πολίτες θα πρέπει να ψηφίσουν ξανά Νέα Δημοκρατία.
Στο ερώτημα «γιατί να ψηφίσουν οι πολίτες Μάνο Κόνσολα», ο βουλευτής υπενθυμίζει πως κάθε μέρα, δίνει και την ψυχή του για τα Δωδεκάνησα και τους ανθρώπους που επιμένουν να ζουν, να δημιουργούν και να προοδεύουν σε αυτά τα νησιά.
Aναλυτικά η συνέντευξη του βουλευτή Δωδεκανήσου και πρώην υπουργού κ. Μάνου Κόνσολα:
• Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές έχει ήδη ξεκινήσει. Πιστεύετε ότι οι κρίσιμες εκλογές είναι της 21ης Μαΐου ή οι δεύτερες εκλογές που ήδη προεξοφλούνται;
Κύριε Αθανασίου, υπάρχουν μόνο οι εκλογές της 21ης Μαΐου. Σε αυτές θα αποφασίσουν οι πολίτες και το μήνυμά τους πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους.
Αυτές είναι οι κρίσιμες εκλογές, θα αποτυπώσουν τη βούληση των πολιτών για το πρώτο κόμμα, για το ποιος πρέπει να είναι ο πρωθυπουργός.
Αν δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, τότε μόνο θα γίνουν δεύτερες εκλογές όπως λέτε. Γιατί στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.
• Πιστεύετε ότι υπάρχει κίνδυνος αστάθειας;
Όλους τους πολίτες τους ανησυχεί αυτός ο κίνδυνος. Όπως όλοι αντιλαμβάνονται, η πολιτική σταθερότητα ταυτίζεται με την οικονομική σταθερότητα. Αν η χώρα διολισθήσει σε μια μακρά περίοδο αστάθειας, αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών.
Όλοι μας θυμόμαστε το εφιαλτικό πρώτο εξάμηνο του 2015, τις κλειστές τράπεζες, το ανούσιο δημοψήφισμα, το καταστροφικό νέο και αχρείαστο μνημόνιο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Κανείς, πιστεύω, δεν θέλει να ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές.
Η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα.
• Πώς κρίνετε την τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη που απορρίπτει για το αξίωμα του πρωθυπουργού τον κ. Μητσοτάκη ή τον κ. Τσίπρα και προτείνει τρίτο πρόσωπο;
Νομίζω, κ. Αθανασίου, ότι θα την κρίνουν οι ίδιοι οι πολίτες και η κρίση αυτή θα αποτυπωθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Η λογική του αποκλεισμού του αρχηγού του πρώτου κόμματος, δείχνει ότι δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασιών στην Ελλάδα. Το τραγικό είναι ότι δεν έχουν κουλτούρα συνεργασιών αυτοί που υποτίθεται ότι θέλουν κυβερνήσεις συνεργασίας.
Μάλιστα, κάποιοι επικαλούνται και τις κυβερνήσεις συνεργασίας στην Ευρώπη. Να τους θυμίσω ότι στη Γερμανία υπάρχει κυβέρνηση συνεργασίας, με τη διαφορά ότι πρωθυπουργός είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, ο κ. Σολτς, που – όπως γνωρίζει ο κ. Ανδρουλάκης – είναι σοσιαλδημοκράτης. Δεν σκέφτηκε κανείς από τους άλλους κυβερνητικούς εταίρους εκεί, να αποκλείσει τον αρχηγό του πρώτου κόμματος.
• Συνήθως οι εκλογές έχουν διλημματικό χαρακτήρα. Εσείς ποια πιστεύετε ότι είναι τα διλήμματα που θα κυριαρχήσουν;
Κύριε Αθανασίου, δεν μου αρέσει να θέτω εκβιαστικά διλήμματα, απευθύνομαι στη λογική των πολιτών, οι οποίοι μπορούν να κρίνουν και κυρίως να συγκρίνουν.
Υπάρχουν τρία σοβαρά διακυβεύματα:
Το πρώτο: θα συνεχίσει η χώρα στον δρόμο της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας ή θα εγκλωβιστεί στην ακυβερνησία και στην αστάθεια;
Το δεύτερο: θα συνεχίσουμε με μια κυβέρνηση που έχει στην κουλτούρα της τη μείωση των φόρων και μείωσε 52 φόρους χωρίς να επιβάλλει ούτε ένα φόρο ή θα επιστρέψουμε στην ακυβερνησία;
Το τρίτο: θα συνεχίσει η χώρα να ασκεί μια αποτελεσματική εξωτερική και αμυντική πολιτική, χτίζοντας συμμαχίες και ενισχύοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις και προστατεύοντας αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορά της ή θα παραδοθεί στις ιδεοληψίες της Αριστεράς;
• Για ποιο λόγο να ψηφίσει ένας πολίτης τη Νέα Δημοκρατία;
Μπορώ να αναφέρω μια σειρά από λόγους:
– Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μείωσε 52 φόρους. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα επέβαλε 29 νέους φόρους. Μόλις πριν από λίγες μέρες, ο κ. Δραγασάκης μίλησε για επανεξέταση της μείωσης των φόρων, όλοι αντιλαμβάνονται τι σημαίνει αυτό.
– Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μείωσε όχι μία, αλλά δύο φορές, τον ΕΝΦΙΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε υποσχεθεί ότι θα τον καταργήσει, τον αύξησε.
– Η παράνομη μετανάστευση ελέγχθηκε, τα σύνορά μας φρουρούνται πλέον, η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Τι θα συνέβαινε αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση στον Έβρο; Ο νέος φράχτης στον Έβρο, που μόλις χθες επιχείρησε ο ΣΥΡΙΖΑ να μπλοκάρει τη χρηματοδότησή του από την Ε.Ε. θα γίνει. Είτε με ευρωπαϊκούς, είτε με εθνικούς πόρους.
Όλοι μας, ως πολίτες, θα κληθούμε να απαντήσουμε ένα ερώτημα: θα συνεχίσει η χώρα στο δρόμο της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας ή θα εγκλωβιστεί στην ακυβερνησία και στην αστάθεια;
• Και για ποιο λόγο να ψηφίσει κάποιος τον Μάνο Κόνσολα;
Κύριε Αθανασίου, αυτό το κρίνουν οι πολίτες της Δωδεκανήσου και δεν θα το κρίνουν μόνο μπροστά στην κάλπη, το κρίνουν κάθε μέρα.
Κάθε μέρα, δίνω και την ψυχή μου για τα Δωδεκάνησα και τους ανθρώπους που επιμένουν να ζουν, να δημιουργούν και να προοδεύουν σε αυτά τα νησιά. Γιατί εδώ χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι στην Αθήνα, εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις.
• Σας ανησυχεί ένα κλίμα οργής που δείχνει να υπάρχει στην κοινωνία, ένα κλίμα αντίδρασης και απαξίωσης της πολιτικής;
Βλέπω και εγώ αυτό το κλίμα γιατί ζω μέσα στην κοινωνία, εκεί που εξελίσσεται η πραγματική ζωή.
Για μένα, η πολιτική δεν γίνεται από ένα γραφείο και από απόσταση.
Το ξέρετε γιατί με ξέρετε καλά, κ. Αθανασίου. Ήμουν και θα συνεχίσω να είμαι δίπλα σε κάθε πολίτη, κοντά στον πολίτη, στα δύσκολα και όχι στα εύκολα.
Ο θυμός δεν είναι λύση. Η λύση είναι η υπεύθυνη και δημιουργική ψήφος.
Στις εκλογές δεν ψηφίζουμε απλά για κυβέρνηση. Αποφασίζουμε για τη χώρα μας και τα παιδιά μας.
Πληρώσαμε ακριβά τις αυταπάτες, τις περιπέτειες, τις εύκολες λύσεις. Η χώρα χρειάζεται γερό τιμόνι.
• Για τα Δωδεκάνησα, ποιοι πιστεύετε ότι πρέπει να είναι οι στόχοι της νέας τετραετίας; Ποια είναι η δική σας στόχευση;
Έχουμε ένα μεγάλο στόχο: την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από το 2025, όπως προβλέπει και η απόφαση του Ecofin και για την οποία να σας υπενθυμίσω προκάλεσα αναλυτική συζήτηση στην Επιτροπή Περιφερειών.
Από εκεί και πέρα, κ. Αθανασίου, έχει έρθει η ώρα να περάσουν και θεσμικά μέτρα για τη νησιωτικότητα, νόμοι που θα έχουν ως πεδίο και σημείο αναφοράς τη νησιωτικότητα. Αναφέρομαι σε οριζόντιες πολιτικές, συγκεκριμένες προβλέψεις και όχι γενικολογίες.
Θα πρέπει, επίσης, να συνεχιστεί η πολιτική μείωσης των φόρων και πρώτη προτεραιότητα η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Να ενισχυθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης με την επιτάχυνση των ρυθμών απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, να ξαναδούμε το σύνολο των δημόσιων υποδομών και να πάρουμε γενναίες αποφάσεις για τη βελτίωσή τους.