- Αγώνα δρόμου δίνουν οι σημερινοί δικαστές και εισαγγελείς για να τις διεκπεραιώσουν
Η δικαιοσύνη στη χώρα μας απαξιώνεται καθημερινά εξαιτίας, κυρίως, της παροιμιώδους καθυστέρησης στην εξέταση των πάσης φύσης υποθέσεων. Οι καθυστερήσεις αφορούν τόσο την αστική όσο και την ποινική και τη διοικητική δικαιοσύνη.
Το πρόβλημα είναι πανθομολογούμενο και έχει προκαλέσει πολλές φορές την καταδίκη της χώρας μας από το ΕΔΔΑ.
Aντιμέτωποι με τις χρόνιες δυσλειτουργίες, που έχουν καταστήσει τη Δικαιοσύνη αναποτελεσματική και δυσκίνητη, βρίσκονται από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους, οι νέοι πρόεδροι του Πρωτοδικείου Ρόδου, που κατόρθωσαν, όπως ξανάγραψε η «δημοκρατική», να επιταχύνουν την έκδοση αποφάσεων σε χρόνους «ρεκόρ».
Πλην όμως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής» υφίσταται απίστευτη εκκρεμότητα με την έκδοση περίπου 300 αποφάσεων ποινικών και αστικών δικαστηρίων, από τρείς δικαστές, που υπηρετούσαν στο Πρωτοδικείο Ρόδου.
Ο ένας εξ’ αυτών φέρεται να έχει εκκρεμότητα στην έκδοση 220 περίπου αποφάσεων, ο δεύτερος περίπου 57 και η τρίτη περίπου 50.
Του θέματος έχει επιληφθεί η Επιθεωρήτρια του Αρείου Πάγου, που εξετάζει μέτρα για την αντιμετώπισή του, ενώ πληροφορίες που θέλουν να προωθείται η αφαίρεση των δικογραφιών, που εκκρεμούν από τους τρείς δικαστές, η χρέωσή τους σε άλλους, που υπηρετούν σήμερα και η οίκοθεν επανεκδίκασή τους, έχει δημιουργήσει μια αφόρητη κατάσταση στο Πρωτοδικείο, αφού οι δικαστές θα επιβαρυνθούν με έργο το οποίο έχουν αναλάβει συναδέλφοί τους και δεν έχουν διεκπεραιώσει.
Ορισμένες δε από τις υποθέσεις που εκκρεμούν είναι εξαιρετικά σοβαρές και σύνθετες, όπως αυτή της αιτήσεως που υπέβαλε γνωστή εταιρεία της Ρόδου για την υπαγωγή της στις διατάξεις του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα.
Απο πλευράς δικηγόρων του νησιού υφίστανται έντονες επικρίσεις και για διαπιστώσεις για ύπαρξη φαινομένων παραλυτικού τύπου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε μια λειτουργία όπως η δικαστική, με θεσμική βαρύτητα και τεράστια σημασία για την ευνομία των πολιτών αλλά και την ομαλή οικονομική δραστηριότητα σε συνθήκες κρίσης.
Η πλειονότητα των δικαστών και των εισαγγελέων, που αγωνίζονται να διεκπεραιώσουν τον τεράστιο όγκο των υποθέσεων, προβληματισμένοι και έκπληκτοι παρακολουθούν τα όσα εκτυλίσσονται.
Πολλοί δικηγόροι αντιλαμβάνονται ότι το κύρος της Δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών έχει δεχτεί καίρια πλήγματα, κυρίως από την αδυναμία της να δικάσει γρήγορα και σωστά τις εκατοντάδες των υποθέσεων που εκκρεμούν σε ποινικά, αστικά και διοικητικά δικαστήρια.
Η ελληνική δικαιοσύνη πάσχει, ιδίως λόγω της μεγάλης αργοπορίας στην απονομή της, που συχνά οδηγεί σε καταστάσεις αρνησιδικίας. Αυτό κλονίζει το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών.